Czy to mały kaszelek, czy głośny kaszel – faktem jest, że nikt nie lubi chorować. Nie tylko przeszkadza to w wykonywaniu codziennych obowiązków, ale często kompletnie uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek zadania oprócz przełączania pilota lub kartkowania książki w łóżku. Za próbę pokonania wirusów zabieramy się przeważnie już po zachorowaniu, wtedy kupujemy w aptece zestaw leków, które mają postawić nas na nogi. Jednak asortyment apteczny to nie jedyna broń w walce z chorobami. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele naturalnych produktów, które dzięki swoim składnikom będą pomagały nie tylko zwalczać powszechne przeziębienia, ale także będą im zapobiegać.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jedz kolorowo!

2. Zielona herbata

3. Żurawina

4. Owoce cytrusowe

5. Czerwona papryka

6. Marchewka

7. Czosnek

8. Imbir

9. Ryby

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Jedz kolorowo!

Wszystkie warzywa i owoce są unikalne nie tylko pod względem smaku, ale też koloru. Tak szeroka gama kolorystyczna wynika z obecności flawonoidów w wielu produktach roślinnych. Każdy związek z grupy flawonoidów nadaje roślinie inny kolor. Dla przykładu – antocyjany znajdujące się w jeżynach, żurawinie i czarnej porzeczce determinują ich kolor w zależności od pH. Herbata zawdzięcza swoją barwę teaflawinie. Przykładów jest wiele, ale co ważniejsze – różne flawonoidy mogą w różny sposób wspomagać system odpornościowy. Dlatego warto zadbać o to, aby na talerzu znajdowała się szeroka paleta kolorów. Oczywiście produkty przetworzone, szczególnie kolorowe cukierki, nie mają właściwości przeciwchorobowych.


2. Zielona herbata

Ta odmiana herbaty i jej ekstrakty są bogate w dwa bardzo korzystne składniki. Pierwszym jest epigalokatechina, która pomaga w odchudzaniu dzięki przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej. Drugim jest teanina poprawiająca koncentrację i czas reakcji.

 

Jednak korzyści wynikające ze spożycia zielonej herbaty są znaczne większe. Dzięki zawartym w niej składnikom pomaga chronić przed chorobami i wzmacnia komórki T układu odpornościowego. Potwierdziła to dr Cheryl Rowe w swoim badaniu z 2007 roku. Uczestnicy, którzy 2 razy dziennie pili zieloną herbatę, chorowali o 22,9% rzadziej i sumarycznie liczba dni, w których chorowali, zmniejszyła się o 35,6%. Fabryka Siły Sklep


3. Żurawina

Ten produkt spożywczy jest bogaty szczególnie w dużą ilość antocyjanów

z rodziny flawonoidów – to im zawdzięczają również swój czerwony kolor.


4. Owoce cytrusowe

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są bogate

w witaminę C, która wykazuje potwierdzone działanie przeciwchorobowe. Witamina ta ma głównie wpływ na skrócenie długości choroby, niekoniecznie musi ograniczać ryzyko złapania złośliwego wirusa, ale według ogólnych zaleceń przyjmowanie witaminy C jest dobrym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego.

 

Naturalne soki wyciskane z tych owoców także mogą świetnie się sprawdzić, chociaż warto się upewnić, że nie kupujemy słodzonego napoju, którego z prawdziwym sokiem łączy jedynie kolor.


5. Czerwona papryka

Czerwona papryka jest kolejnym produktem o dużej zawartości witaminy C. W 100 gramach czerwonej papryki znajdziemy około 130 miligramów tego składnika odżywczego. Zjedzenie jednej dojrzałej papryki dostarczy około 300 miligramów witaminy C.


6. Marchewka

Znana jest z dużej zawartości beta-karotenu, który przez organizm jest wykorzystywany jako prekursor cennej witaminy A. Jednak to nie dlatego znalazła się na tej liście. Marchewka zawiera duże ilości arabinogalaktanu – kolejnego flawonoidu wykorzystywanego w celu wzmocnienia układu odpornościowego.

 

7. Czosnek

Zanim jeszcze nauka odkryła prozdrowotne właściwości jego ząbków, to mieszanki czosnkowe były wykorzystywane przez nasze babcie w celu zapobiegania chorobom i skracania czasu ich trwania. To warzywo rzeczywiście posiada wiele silnych składników, do których zaliczamy kwercetynę i allicynę.

 

8. Imbir

Badania pokazują że jest on skuteczny w obniżaniu markerów stanów zapalnych, które są przeważnie podwyższone w okresie choroby. Anegdotyczne dowody wspominają o tym, że dobrze radzi sobie

z uśmierzaniem bólów brzucha. Imbir można dodawać do potraw w postaci startego proszku.

 

9. Ryby

Nie każda ryba się tutaj sprawdzi, zależy nam szczególnie na tłustych rybach morskich takich jak łosoś. Tłuszcze w nich zawarte wykazują cenne właściwości, ponieważ działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, ale nie mogą być produkowane w ludzkim organizmie. Poprzez obniżenie stanów zapalnych umożliwiają sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.

 

Kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy, bo o nich mowa, należą do rodziny kwasów omega-3 i tłuste ryby morskie są niemal wyłącznym ich źródłem.