Wizyty u stomatologa są traktowane przez nas jak ostateczność. Chyba nikt nie lubi leczyć swoich zębów ze względu na związany z tym strach przed bólem oraz wysokie koszty. Jednak aby skutecznie zminimalizować kontrole dentystyczne, musimy pamiętać o pielęgnacji swoich zębów. W poniższym tekście przedstawiamy produkty, które pomogą w zachowaniu dobrej kondycji naszego uśmiechu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Zdrowe zęby – algi morskie

2. Brokuły na zęby

3. Jaja

4. Kiszona kapusta

5. Marchew

6. Nabiał

7. Pełnoziarniste pieczywo

8. Tłuste ryby

9. Truskawki

10. Zielona herbata

11. Zdrowe zęby – jakich produktów unikać?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Zdrowe zęby – algi morskie

Morskie wodorosty stanowią bogate źródło licznych składników mineralnych, które są bardzo ważne dla zdrowia naszych zębów. Produkty takie jak chlorella, spirulina czy wakame posiadają znaczną ilość fluoru, fosforu oraz wapnia. W przypadku wapnia – jego zawartość w algach jest nawet dziesięciokrotnie większa niż w mleku. Ponadto stanowią bardzo dobre źródło cennego i wysokojakościowego białka.


2. Brokuły na zęby

Te popularne warzywa są bardzo dobrym źródłem koenzymu Q10 – związku, którego główną funkcją jest oddziaływanie na procesy energetyczne naszego organizmu. Substancja ta wykazuje silne działanie antyseptyczne, co sprzyja utrzymaniu prawidłowego stanu przyzębia i dziąseł. Ponadto stanowi jeden z głównych elementów profilaktyki paradontozy. Brokuły oprócz tego posiadają znaczne ilości wapnia.


3. Jaja

Żółtka mają bardzo dużą zawartość witaminy D, która jest niezbędna przy regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej ludzkiego organizmu. Pomaga ona w zwiększeniu ich twardości i wytrzymałości. Ponadto żółtka ułatwiają przyswajanie wapnia oraz regulują proces mineralizacji szkliwa. Fabryka Siły Sklep


4. Kiszona kapusta

Kiszona kapusta stanowi swoisty magazyn witaminy C, która stanowi naturalne wzmocnienie dla naczyń krwionośnych. Dzięki temu zwiększa odporność struktur naczyniowych na infekcje ze strony drobnoustrojów oraz zapobiega odsłanianiu szyjek zębowych. Przeciwdziała również rozwojowi niektórych chorób, których przykładem może być szkorbut.


5. Marchew

Marchew to kopalnia witaminy A – jednego z głównych związków wzmacniających dziąsła. Mieszanina zawartych w niej retinoidów przyczynia się również do procesu mineralizacji oraz produkcji śliny, która – jak powszechnie wiadomo – odpowiada za destrukcję drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej. Bezpośrednie stosowanie surowej marchwi sprzyja oczyszczaniu obszarów międzyzębowych, co zmniejsza ryzyko wystąpienia kamienia nazębnego. Dodatkowo ze względu na swoją twardość marchew stanowi idealny produkt do formowania i korekcji prawidłowego zgryzu.


6. Nabiał

Nabiał oraz przetwory mleczne posiadają, jak powszechnie wiadomo, bardzo duże ilości wapnia – pierwiastka będącego głównym budulcem zębów i kości. Takie produkty jak jogurty czy kefiry zawierają również znaczną ilość bakterii kwasu mlekowego, co korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. To ma natomiast znaczący wpływ na ochronę jamy ustnej i całego systemu trawiennego.


7. Pełnoziarniste pieczywo

Ziarna zbóż, które są składnikiem tego rodzaju pieczywa, posiadają fosfor – pierwiastek będący niezbędnym składnikiem procesu demineralizacji zębów. Razowy chleb stanowi również bardzo silny stymulant do produkcji śliny, która pełni rolę „oczyszczającą” w naszej jamie ustnej. Oprócz tego plastyczna i zdolna do odkształceń forma pieczywa pozwala na ćwiczenie zgryzu oraz pomaga wzmocnić dziąsła – co chroni przed patologiami przyzębia.


8. Tłuste ryby

Oprócz posiadania niezwykle ważnych dla zębów składników – fosforu, wapnia i witaminy D – ryby są źródłem kwasów omega-3. Związki te są odpowiedzialne za pomoc w przyswajaniu wapnia, co prowadzi do wzmocnienia struktury zębów. Wspomniana już witamina D – oprócz wpływu na samą budowę zęba – sprzyja procesom mineralizacji szkliwa, co potęguje ochronę uzębienia. Najlepszymi propozycjami wśród ryb będą dorsz, łosoś czy makrela. Warto również pomyśleć o zjadaniu ości takich gatunków jak sardynki czy szprotki ze względu na wysoką zawartość wymienionego już wapnia


9. Truskawki

Wybielające właściwości truskawek uwarunkowane są znaczną ilością zawartego w nich kwasu jabłkowego. Substancja ta stanowi jeden

z podstawowych składników popularnych past do zębów. Oprócz tego dzięki tym czerwonym owocom nasze zęby zyskają dodatkową ochronę przed kamieniem nazębnym oraz stanami zapalnymi jamy ustnej. Ze względu na antyseptyczny charakter ułatwiają usuwanie stanów zapalnych i regenerację obszarów objętych procesami chorobowymi.


10. Zielona herbata

Zielona herbata pojawiła się w tym zestawieniu ze względu na bogatą ilość fluoru. Pierwiastek ten nie tylko skutecznie wpływa na mineralizację szkliwa czy wzmocnienie zębiny, ale przyczynia się również do ograniczenia powstawania płytki nazębnej i sprzyja walce z próchnicą. Ponadto zawarte

w zielonej herbacie polifenole są elementem detoksykacyjnym. Systematyczne picie napoju przyrządzonego na jej bazie skutecznie ochroni naszą błonę śluzową oraz zahamuje rozwój szkodliwych bakterii.


11. Zdrowe zęby – jakich produktów unikać?

Istnieje grupa produktów, które można określić mianem „grupy ryzyka” – gdyż ich przyjmowanie będzie stanowić bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowego uśmiechu.

 

W gronie tych produktów możemy znaleźć:

– słodycze – zawarte w nich cukry stanowią idealną pożywkę dla bakterii,

a także nasilają rozwój próchnicy i chorób dziąseł;

 

– słone przekąski i dania z dużą ilością soli – odpowiadają za intensywniejsze wydalanie wapnia z organizmu, co powoduje osłabienie struktury naszych zębów. Dodatkowo utrudniają obmywanie ich śliną ze względu na lepką konsystencję;

 

– artykuły spożywcze posiadające szczawiany – nadmierne spożywanie takich warzyw jak buraki, szpinak czy szczaw utrudnia przyswajanie wapnia w przewodzie pokarmowym;

 

– mocne i słodkie napoje – mocna kawa czy herbata, a także produkty typu cola lub oranżada sprzyjają demineralizacji szkliwa oraz w bardzo łatwy sposób mogą powodować trudne do usunięcia przebarwienia.