Zwalcz bakterie! Wybierz cynamon
Cynamon wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi działa przeciwbakteryjnie, reguluje stężenie glukozy oraz gospodarkę lipidową. Czy cynamon jest bezpieczny i czy możemy stosować go zamiast antybiotyku? Komu szczególnie jest polecany?
SPIS TREŚCI:
1. Cynamon a układ pokarmowy
2. Właściwości lecznicze cynamonu
3. Wartość w kosmetyce
4. Cynamon jako dodatek
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Cynamon a układ pokarmowy
Cynamon powszechnie znany jest jako charakterystyczna przyprawa wzbogacająca smak zarówno deserów, jak i potraw wytrawnych. Zaledwie 4 gatunki z rodzaju Cinnamomum są używane w tym celu. Należą do nich Cinnamomum verum (uznawany za oryginalny cynamon), Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum loureirii oraz Cinnamomum burmannii.
Sprzedawany jest w różnych formach – kory w laskach, sproszkowanej kory, w postaci proszku. W zależności od formy różni się składem chemicznym i właściwościami. W skład cynamonowych olejków eterycznych wchodzą aldehyd cynamonowy, eugenol, kwas cynamonowy, taniny, proantocyjanidyny, monoterpeny.
2. Właściwości lecznicze cynamonu
Cynamon wykazuje potencjalne działanie pozwalające na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Podejrzewa się, że niektóre ze związków zawartych w korze cynamonu stymulują receptory insuliny oraz syntezę transporterów glukozy. W praktyce oznacza to, że ułatwiają przedostawanie się glukozy z krwi do wnętrza komórek.
W wielu badaniach cynamon przyjmowany w różnych dawkach (1–6 g dziennie) pozwalał istotnie obniżyć wartości glikemii u osób z cukrzycą typu 2, które stosowały leczenie farmakologiczne i właściwą dietę. Niestety do tej pory żadne z badań nie wykazało długoterminowych korzyści dotyczących kontroli cukrzycy.
Żadne z towarzystw diabetologicznych, jak na przykład American Diabetes Association czy Canadian Diabetes Association, nie zaleca stosowania cynamonu czy suplementów z cynamonem jako elementu wspomagającego standardową terapię. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby swobodnie używać go jako przyprawę nadającą smak i być może wpływającą korzystnie na gospodarkę węglowodanową organizmu. Oprócz tego cynamon może wykazywać działanie profilaktyczne w przypadku zespołu metabolicznego.
W jednym z badań osobom ze słabo kontrolowaną cukrzycą typu 2 zalecono 12-tygodniową suplementację 2 g cynamonu. Statystycznie zaobserwowano istotne obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej (wysoka wartość świadczy o źle kontrolowanej cukrzycy), a także spadek wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Oprócz działania na gospodarkę węglowodanową cynamon wykazuje także korzystny wpływ na profil lipidowy. 40-dniowa suplementacja 1, 3 i 6 g cynamonu dziennie statystycznie istotnie obniżyła stężenia triglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL u osób z cukrzycą typu 2.
Przyprawa ta może wykazywać potencjał zmniejszający ryzyko wystąpienia miażdżycy, nie tylko dzięki obniżaniu stężenia cholesterolu, ale także dzięki zapobieganiu powstawaniu zmodyfikowanych promiażdżycowych cząsteczek LDL. Wielokrotnie wykazywano także właściwości antybakteryjne cynamonu.
Nie ma sprecyzowanych zaleceń dotyczących zastosowania ekstraktów z cynamonu jako metody wspomagającej leczenie infekcji bakteryjnej. Wszystkie badania uwzględniały aktywność cynamonu poza organizmem ludzkim. Trudno więc przewidzieć, czy podobne właściwości będzie wykazywał wewnątrz ustroju. Warto jednak wspomnieć, że cynamon wykazywał skuteczne działanie przeciwbakteryjne w stosunku do opornego na metycylinę gronkowca złocistego (MRSA), S. mutans – bakterii odpowiedzialnej za wywoływanie infekcji jamy ustnej, E. coli i innych.
3. Wartość w kosmetyce
Cynamon i olejki cynamonowe są składnikami kosmetyków drogeryjnych, ale w Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na specyfiki domowej roboty przygotowane przy użyciu tej przyprawy. Choć trudno znaleźć badania, w których jednoznacznie potwierdzono wpływ cynamonu na skórę, można przypuszczać, że będzie pomocny w zwalczaniu trądziku młodzieńczego. Wykazano, że dzięki właściwościom antybakteryjnym skutecznie działa na bakterie Propionibacterium acnes czy Staphylococcus epidermidis. W badaniach skuteczne okazały się wodno-alkoholowe ekstrakty z kory cynamonu.
Oprócz ewentualnej alergii nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować w domu maseczkę własnej roboty. Łyżeczkę przyprawy należy wymieszać z miodem lub wodą aż do uzyskania dość gęstej mieszaniny, którą następnie należy nałożyć na twarz w miejscach, w których pojawiają się zmiany. Należy zachować ostrożność i zacząć od naniesienia niewielkiej ilości maseczki, ponieważ w przypadku alergii kontakt z cynamonem może doprowadzić do powstania zmian skórnych. Podobnie jest z pastą do zębów z dodatkiem ekstraktów z cynamonu.
4. Cynamon jako dodatek
Cynamon jest tradycyjnym dodatkiem do indyjskiej mieszanki przypraw – garam masala. W skład tej mieszanki oprócz cynamonu wchodzą kardamon, goździki, pieprz czarny, kmin rzymski, gałka muszkatołowa. Tradycyjnie garam masala dodaje się do potrawy zwanej rogan josh, czyli mięsa duszonego na maśle ghee (indyjskim tradycyjnym maśle klarowanym).
Cynamon to także doskonały dodatek do kawy. Możemy znaleźć informację, że takie połączenie jest pomocne w walce z zakażeniami. Choć rzeczywiście cynamon wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, jego ilość dodawana standardowo do potraw prawdopodobnie nie wywoła oczekiwanego efektu. Ciekawym, ale rzadko wykorzystywanym pomysłem jest dodawanie cynamonu do warzyw. Najlepiej połączyć przyprawę z gotowanymi marchewką, pietruszką czy słodkim ziemniakiem.
Zarówno w ciepłe, jak i chłodne dni doskonale sprawdzi się herbatka cynamonowa. Łyżeczkę cynamonu należy zagotować ze szklanką wody. Następnie należy odcedzić przyprawę i dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Herbatkę można posłodzić miodem.
Warto pamiętać, że cynamon może wywołać reakcje alergiczne, np. reakcję kontaktową w jamie ustnej, spowodowaną żuciem gumy czy używaniem pasty do zębów z dodatkiem tej przyprawy. Zachowajmy także ostrożność podczas używania kosmetyków z dodatkiem cynamonu. Należy wcześniej nanieść kosmetyk na małą powierzchnię skóry, aby ocenić, czy występują niepożądane objawy.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Costello R.B. et al., Do Cinnamon Supplements Have a Role in Glycemic Control in Type 2 Diabetes – A Narrative Review?, „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” 2016, 116(11), 1794–1802.
Akilen R. et al., Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial, „Diabetic Medicine” 2010, 27(10), 1159–1167.
Khan A. et al., Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes, „Diabetes Care” 2003, 26(12), 3215–3218.
Mollazadeh H. et al., Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms, „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” 2016, 19(12), 1258–1270.
Nabavi S.F. et al., Antibacterial Effects of Cinnamon: From Farm to Food, Cosmetic and Pharmaceutical Industries, „Nutrients” 2015, 7(9), 7729–7748.