Bogactwo sezamu
Sezam to roślina, której ziarna bardzo często są wykorzystywane w cukiernictwie do wyrobu słodyczy. Jej charakterystyczny i wyrazisty smak ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Nasz artykuł ma za zadanie nakłonić was do rozpoczęcia przygody z tym produktem i włączenia go na stałe do swojego jadłospisu.
SPIS TREŚCI:
2. Sezam w diecie – dlaczego warto?
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Sezam to jednoroczna roślina oleista z rodziny połapkowatych, występuje jedynie w uprawie. Kunżut lub łogowa wschodnia to gatunek występujący głównie w Indiach i Chinach, a także Meksyku, Gwatemali czy Sudanie.
W sztuce kulinarnej wykorzystuje się go w cukiernictwie jako aromatyczny dodatek do potraw. Ponadto nasiona służą do wyrobu tłuszczu sezamowego, uzyskiwanego na drodze zimnego tłoczenia. Kunżut stosowany jest również w kosmetyce. Z kwiatów tej rośliny pozyskuje się olejek eteryczny stosowany w branży perfumeryjnej.
W tradycyjnej medycynie indyjskiej napar z liści sezamu (na bazie octu) wykorzystywano do walki ze świerzbem. Co więcej, olej łogowy z powodzeniem można stosować do zmiękczania i nawilżania skóry oraz łagodzenia dolegliwości. Z kolei w Chinach z powodzeniem jest używany w celu poprawy funkcjonowania narządów układu trawiennego takich jak śledziona, trzustka czy żołądek.
2. Sezam w diecie – dlaczego warto?
Sezam to bogate źródło wapnia – jednego z podstawowych materiałów budulcowych układu kostnego. Ma to niewątpliwie duże znaczenie w przypadku przypadłości z tym związanych (np. osteoporoza). Dodatkowo obecność tego pierwiastka wpływa też na funkcjonowanie układu mięśniowego i układu sercowego. Porcja ziaren (100 g) dostarcza
aż 1160 mg wapnia.
Łogowa wschodnia zawiera również inny ważny składnik – sezaminę. To jeden z dwóch najbogatszych źródeł liganów w diecie człowieka (drugim,
w większości przypadków, jest len). Sezamina jest suplementem diety
o antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwościach.
Korzystnie oddziałuje na układ krążenia, a także działa antydepresyjnie
i relaksująco. Działanie na sferę psychiczną można argumentować wysoką dawką magnezu, która obniża poziom stresu i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Kunżut stanowi również źródło fitosteroli, czyli roślinnych związków odpowiedzialnych za regulację pracy układu krwionośnego. Do ich prozdrowotnej właściwości zalicza się ochronę przed chorobami serca, obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu LDL, a także profilaktykę raka prostaty.
Nie można zapomnieć, że powyższe działanie jest uwarunkowane też przez inną cechę. Sezam jako roślina oleista posiada wysoką dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto sezam jest źródłem pełnowartościowego białka (które dorównuje białku kurzemu), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (tj. A i E) i z grupy B oraz lecytyny usprawniającej procesy pamięciowe, jak i ogólne funkcjonowanie mózgu.
Sezam jest na tyle wartościowym produktem spożywczym, że liczba przeciwwskazań do jego stosowania jest stosunkowo niewielka. Spożywania ziaren powinny unikać osoby z alergią i skłonnościami do biegunek oraz chorzy na kamicę nerkową.
Brak jednoznacznych wytycznych co do konkretnego stosowania sezamu
w diecie. Podobnie jak każdy produkt odżywczy powinien być stosowany systematycznie i w odpowiedniej dawce, aby jego działanie było korzystne. Rozpatrując suplementację pod kątem opisywanej już sezaminy, przyjmuje się, że jej dobowe spożycie w wysokości od 100 do 150 g zaspokaja zapotrzebowanie i umożliwia zatrzymywanie witaminy E w organizmie.
W momencie gdy źródłem tej substancji są ziarna naszej rośliny, sugeruje się dawkę od 50 do 70 g tych nasion.