Olejek arganowy jest produktem całkowicie naturalnym, który znalazł swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Tzw. płynne złoto Maroka nie bez powodu zyskuje coraz większą popularność w krajach europejskich, również w Polsce. Obecnie jest on uważany za jeden z najcenniejszych oraz najdroższych olejków naturalnych. Poznaj właściwości, jakie kryje w sobie olej arganowy.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest olejek arganowy
2. Właściwości olejku arganowego
3. Zastosowanie olejku arganowego w kuchni
4. Zastosowanie olejku arganowego w kosmetyce
5. Jak rozpoznać prawdziwy olej arganowy?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 

 

1. Czym jest olejek arganowy
Olejek arganowy produkowany jest z arganii żelaznej rosnącej głównie na terenach Maroka. Z tego względu bardzo często jest on nazywany „złotem Maroka” głównie ze względu na swoje liczne korzystne właściwości. Z nasion arganii wytwarzany jest olejek, wytłoki natomiast służą jako pasza dla zwierząt. Z drzewa arganii produkuje się również meble oraz dobrej jakości węgiel drzewny. Ze sfermentowanego miąższu owoców arganii produkowany jest alkohol. Tradycyjną metodą uzyskiwania olejku arganowego jest ręczne mielenie ziaren, które wyglądem przypominają migdały, do momentu powstania oleistej pasty, z której następnie wyciskany jest olej. Olejek arganowy posiada bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny zapach. Ze względu na problemy z otwarciem ziaren muszą one być zbierane z odchodów kóz. W następnym etapie są one oczyszczane, suszone i prażone. Do gotowych ziaren dodaje się wodę, a następnie wszystko razem zostaje zmielone. Obecnie olejek arganowy jest produkowany maszynowo. Zaleca się, aby zarówno olej spożywczy, jak i kosmetyczny przechowywać w temperaturze pokojowej i nie narażać na działanie promieni słonecznych, by zapobiegać jego jełczeniu.

 

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Właściwości olejku arganowego
Olejek arganowy jest obecnie jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Głównie dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), flawonoidów, karotenoidów oraz witaminy E posiada on różne właściwości wykorzystywane w medycynie oraz kosmetologii, między innymi:
– może skutecznie obniżać stężenie złego cholesterolu we krwi oraz zwiększać zawartość dobrego cholesterolu LDL, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepicy i chorób serca,
– wpływa na poprawę krążenia,
– wspomaga odporność organizmu,
– pomaga w walce z suchą i szorstką skórą,
– spożywanie oleju arganowego działa również przeciwzapalnie,
– usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego,
– zmniejsza widoczność blizn, zmarszczek, znamion,
– wpływa korzystnie na pracę mózgu,
– dzięki zawartości flawonoidów, karotenoidów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu innych związków chemicznych spożywanie olejku arganowego tłoczonego na zimno zaleca się w zapobieganiu powstawania nowotworów oraz w ich leczeniu,
– pomaga w walce z łuszczycą oraz egzemą,
– chroni skórę podczas opalania,
– wpływa pozytywnie na pracę mięśni,
– zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów żołądka oraz wrzodów dwunastnicy,
– bardzo często olejek arganowy stosowany jest w celu nawilżenia włosów, ich odbudowy oraz poprawy ich ogólnej kondycji,
– pomaga w walce ze świeżo powstałymi rozstępami,
– dzięki zawartości NNKT pomaga również w walce z otyłością,
– jego spożywanie zapobiega niedokrwistości,
– zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej,
– chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, wiatru oraz mrozu,
– działa ujędrniająco oraz napina skórę,
– pomaga w walce z objawami alergii,
– łagodzi bóle kostne oraz stawowe,
– jego stosowanie okazuje się skuteczne w walce z trądzikiem,
– jego spożywanie pomaga w zwalczaniu bezpłodności u mężczyzn.

 

3. Zastosowanie olejku arganowego w kuchni
Olejek arganowy stosowany do celów spożywczych wytwarzany jest z prażonych ziaren arganii. Zazwyczaj ma on ciemnozłoty kolor, w smaku natomiast łatwo można wyczuć charakterystyczną orzechową nutę. W kuchni jest on stosowany jako dodatek do sosów i marynat, nadaje im charakterystyczny orzechowy, orientalny smak. Jest on również stosowany jako dodatek do ryb oraz mięs. Zaleca się, aby olejek arganowy dodawać do dań bezpośrednio przed ich podaniem w celu zachowania jego wszystkich walorów odżywczych oraz smakowych. Niewskazane jest stosowanie olejku z drzewa arganowego do smażenia. Pozostałości z ziaren po wytłoczeniu olejku tworzą gęstą pastę, smakiem przypominającą masło orzechowe, która w krajach afrykańskich stosowana jest jako dodatek do pieczywa. Stosowanie olejku arganowego w kuchni jest uważane za ekskluzywne ze względu na jego wysoką cenę.

 

4. Zastosowanie olejku arganowego w kosmetyce
Olejek arganowy obecnie cieszy się na świecie ogromną popularnością. Producenci kosmetyków coraz częściej wykorzystują go w niewielkich ilościach jako dodatek do kremów, maseczek, odżywek do włosów itp. Olejek przeznaczony do celów kosmetycznych produkowany jest z nieprażonych nasion drzewa arganowego w celu zachowania jego wszystkich cennych właściwości. Olejek tłoczony na zimno zazwyczaj jest dużo jaśniejszy niż olej spożywczy. W kosmetyce jest ceniony ze względu na zawarte w nim antyoksydanty oraz witaminę E, przez co skutecznie spowalnia procesy starzenia się – odżywia skórę oraz wspomaga jej regenerację.

 

Olejek arganowy może być stosowany do smarowania skóry twarzy, łokci, kolan, dłoni oraz problematycznych miejsc, np. rozstępów czy blizn. Wmasowany w skórę głowy zapobiega wypadaniu włosów oraz przyśpiesza ich wzrost. Wcieranie olejku w końcówki włosów pomaga walczyć z ich rozdwajaniem oraz zapobiega ich przesuszaniu. Olejek z drzewa arganowego bardzo często jest również dodawany do różnych kremów, odżywek do włosów oraz szamponów, najlepiej jednak używać go w postaci czystego oleju. Jego stosowanie zaleca się również w celu odbudowy paznokci oraz zmniejszenia ich łamliwości. Bardzo często stanowi on również dodatek do pomadek do ust, nawilża je i regeneruje. Można stosować go również do demakijażu. Olejek arganowy można łączyć np. z oliwą z oliwek, wówczas wzmacniają wzajemnie swoje właściwości.

Stosowanie olejku arganowego polecane jest do codziennej pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry, szczególnie przesuszonej, wrażliwej, a nawet skłonnej do alergii. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do stosowania olejku arganowego przez osoby ze skórą skłonną do alergii. Prawdziwy marokański olejek często dodawany jest do ekskluzywnych naturalnych mydeł oraz szamponów i kremów.

 

5. Jak rozpoznać prawdziwy olej arganowy?
Niestety na sklepowych półkach nietrudno natknąć się na podrabiane olejki arganowe. Producenci farbują je, aby kolorem przypominały oryginalny olejek, jednak nie mają one takich wartości odżywczych jak prawdziwy marokański olej z drzewa arganowego. Takie olejki najłatwiej rozpoznać po niskiej cenie oraz przez brak certyfikatu. Najczęściej pochodzą z Filipin oraz Chin.

 

 

Bibliografia
Włudyka B., Niezwykła moc oleju arganowego, „Aura” 2011, 1.
Kiebała S., Marokański Eliksir Młodości, „Polski Magazyn Reiki” 2016, 3.
Krótko i rzetelnie o olejku arganowym, olejekarganowy.pl (31.10.2010).

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!