Witamina U to wciąż wielka niewiadoma w świecie suplementów diety. Związek będący pochodną jednego z podstawowych aminokwasów naszego ustroju, wciąż budzi kontrowersje co do skuteczności swojego działania. Jak wygląda to w praktyce? W niniejszym tekście postaramy się rozwiać nieco wątpliwości i rzucić racjonalne spojrzenie na tę substancję.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest witamina U?

2. Działanie

3. Podsumowanie – czy warto stosować?


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. Czym jest witamina U?

Potoczne określenie witaminy U odnosi się do związku nazywanego sulfonianem metioniny. Substancja ta została po raz pierwszy wyizolowana w roku 1966 z liści surowej kapusty, którą po dziś dzień określa się jako główne źródło tej witaminy. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że oprócz tego warzywa, pochodna metioniny jest także obecna w brokułach, jarmużu, kalafiorach, kalarepie oraz słodzie jęczmiennym.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Działanie

Działanie witaminy U jest wciąż kontrowersyjnym tematem, w związku z czym liczba jej zwolenników, jak i przeciwników jest praktycznie taka sama. Niemniej jednak, istnieją naukowe dowody wykazujące skuteczność jej stosowania w niektórych chorobach. Za przykład mogą posłużyć jedne z pierwszych badań naukowych, kiedy to w latach 50. dr Garnett Cheney rozpoczął leczenie grupy więźniów chorujących na wrzody żołądka. Tygodniowa kuracja pozwoliła nie tylko na złagodzenie dolegliwości bólowych oraz skrócenie czasu leczenia, ale i całkowite zniwelowanie choroby u części badanych.


Kolejnym przykładem może być historia Jaya Kordicha, który współpracował z dr Cheneyem w badaniach nad skutecznością witaminy U. Kordich to znany i szanowany promotor diet bazujących na sokach owocowo-warzywnych, u którego wykryto guza pęcherza moczowego. Kuracja bazująca na ekstrakcie z kapusty wpłynęła zarówno na ustąpienie objawów nowotworu, jak i stopniowe cofnięcie powstałej choroby. Od tego czasu sulfonian metioniny został określony mianem witaminy U, której symbol pochodzi od słowa Ulcer określającego "wrzód".


Witamina U to także środek umożliwiający poprawę kondycji naszej skóry, a także opóźnienie efektów jej starzenia się. Dowodem na to mogą być nowsze badania, pochodzące z roku 2010, które zostały przeprowadzone przez Uniwersytet w Seulu. Naukowcy z tamtejszego wydziału dermatologii potwierdzili, że stosowanie kosmetyków bazujących na sulfonianie metioniny aż trzykrotnie przyśpiesza odnowę uszkodzonej skóry. Co więcej, preparaty wykorzystujące warzywną witaminę pozwalają na łagodzenie podrażnień i stanów zapalnych, a także szybsze gojenie ran oparzeniowych. Witamina U jest postrzegana jako źródło dużej ilości antyoksydantów, wobec czego można ją traktować jako dobry sposób na detoksykację i sposób na pozbycie się nadmiernej ilości szkodliwych wolnych rodników.


3. Podsumowanie – czy warto stosować?

Witamina U jest wciąż suplementem, którego dokładny mechanizm działania i wpływ na ludzki organizm nie został dogłębnie zbadany. Co więcej, sulfonian metioniny nie występuje jako samodzielny preparat, lecz jako składnik wielu preparatów na poprawę stanu skóry bądź normalizujących pracę układu pokarmowego. Zbyt mała liczba analiz klinicznych oraz testów laboratoryjnych, argumentuje dlaczego związek ten powinien być traktowany jako ciekawostka. Być może z biegiem czasu oraz wzrostem zainteresowania jej działaniem, świat nauki przyniesie nam nowe dowody co do jej prawdziwego charakteru.

Plany dietetyczne i treningowe
Komentarze(25)
    • ~mario
      15 listopad 2015

      U, to się zdziwiłem

      • ~Tomasz Piotrowski Fit and lifestyle coach
        3 luty 2016

        Człowiek uczy się całe życie :)

      • ~agata
        4 grudzień 2015

        czy ten sok jest ze swiezej czy z kiszonej kapusty?

        • Maciej Jędrejko
          27 styczeń 2016

          Sok ze świeżej i białej kapusty.

          • ~Doc Holliday
            14 marzec 2016

            Wrzody leczy ekspresowo. I super gasi pragnienie. Tylko nie kupuj tego chłamu z Biedry czy Teskacza, bo to syf samą chemią sypany. Ideałem jest własny ogródek....

          • ~dark
            24 styczeń 2016

            witam czy możesz podać mi jakiekolwiek oficjalne dane o tej witaminie,

            • Maciej Jędrejko
              27 styczeń 2016

              Nie podajemy źródeł z których korzystają nasi autorzy. Proponujemy nieco dokładniej poszukać w sieci na jej temat :)

              • ~Tomasz Piotrowski Fit and lifestyle coach
                3 luty 2016

                Wystarczy, że poszukasz trochę w internecie. Polecam także zagraniczne publikacje. Większość badań jest dostępna w języku angielskim.

              • ~Doc Holliday
                14 marzec 2016

                Koncerny farmaceutyczne kazały mordować lekarzy, aby ta wiedza nie ujrzała światła dziennego. Podobnie sprawa wygląda z witaminą B17 zawartą w pestkach owoców. Ale dziura w tamie została zrobiona i nikt już jej nie da rady zatkać!

                • ~anna
                  18 marzec 2016

                  czy chodzi o sok z kiszonej kapusty ?

                  • Maksym Riznyk
                    21 marzec 2016

                    Występuje tylko w soku z kapusty

                  • ~Daniela
                    25 czerwiec 2016

                    Ile tego soku z kapusty dziennie wypic żeby nie mieć przerzutow raka

                    • Maksym Riznyk
                      18 lipiec 2016

                      Nie kapustę się pije w takich przypadkach tylko na chemio terapię udaje się. ...

                      • ~NaszaLAurka
                        16 wrzesień 2016

                        Maksym RIzynk. Chemioterapia zabija

                        • Maksym Riznyk
                          22 wrzesień 2016

                          jednak statystyki mówią co innego.

                        • ~JaMyszka
                          16 wrzesień 2016

                          Słyszałam, że pokrojona słodka kapusta zasypana cukrem wypuszcza syrop o właściwościach syropu z cebuli (na kaszel), tylko jest smaczniejszy.

                          • Maksym Riznyk
                            22 wrzesień 2016

                            O proszę, o czymś takim nie słyszałem. Dzięki za informacje.

                          • ~Anna
                            8 październik 2016

                            Tak to prawda, jestem z zawodu pielegniarka ,w latach 80-tych mój Tata bardzo chorował na wrzody żołądka.Robiłam sok ze ( białej nie zielonej)świeżej kapusty (sokowirówką)który pił,lekko podgrzany 2 razy dziennie po pół szklanki.Sok robiłam na dwa dni i trzymałam w lodówce.Reakcja była rewelacyjna, obyło się b/z operacji i Tata dozył do 83 rż.Pozdrawiam Anna

                            • Maciej Jędrejko
                              10 październik 2016

                              Po raz kolejny naturalne metody okazały się najlepszym rozwiązaniem.

                            • ~andnur
                              3 listopad 2016

                              a czy tak sporządzony sok z kapusty miałby zastosowanie przy niszczeniu takich guzków tłuszczowych podskórnych? Chodzi o niejakie tłuszczaki, czy jak im tam, jak się dobrze rozwiną można je wyciskać lub przebić igłą. wypływa tego biała maź, czasem zółta o charakterze jakby ropnym, miewają te guzki czarne łepki u ujścia, czasem przy wyciskaniu wygladają jak robak.

                              • Maciej Jędrejko
                                7 listopad 2016

                                Szczerze powiedziawszy, nie próbowałbym robić niczego na własną rękę. Wszelkiego rodzaju tłuszczaki konsultowałbym z dermatologiem.

                              • ~Wnuk
                                12 styczeń 2017

                                Zawsze na kontuzje kostki, czy kolano robiło się okład z kapusty.

                                • ~Daria
                                  21 styczeń 2017

                                  O tak! Mi okłady z kapusty pomogły przy wrzodzie w piersi! Dziś piłam pierwszy raz zrobiony samodzielnie sok ze świeżej kapusty. Zobaczymy czy pożegnam nawracającą zgagę a jelita się uszczelnią...

                                  • ~Rafał
                                    4 dni temu

                                    na zgagę zakwaszaj żołądek octem jabłkowym dużo masz w necie na ten temat ;-))

                                    • Maksym Riznyk
                                      2 dni temu

                                      Rafał wiem co mas zna myśli ale ten proces chyba nie nazywa się "zakwaszaniem " hehe