Ryboflawina to fachowa nazwa witaminy B2 – związku chemicznego rozpuszczalnego w wodzie, który jest jedną z podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z witaminą A odpowiada za szereg procesów metabolicznych. Jej stała suplementacja niesie za sobą wiele korzyści. Nasz artykuł postara się sprecyzować, co to za benefity.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest witamina B2?

2. Działanie i zastosowanie

3. Suplementacja i działania niepożądane

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Czym jest witamina B2?

Witamina B2 zwana również ryboflawiną stanowi połączenie dwóch związków – rybitolu i flawiny. Źródłem tego związku jest przede wszystkim mięso (w tym dziczyzna), wątroba, jaja i nabiał. Wśród innych produktów zawierających dużą porcję witaminy B2 wymienia się fasolę, groch, grzyby, migdały, pełnoziarniste pieczywo, ryby (łosoś, makrela, pstrąg) oraz szpinak.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Działanie i zastosowanie

Witamina B2 jest bardzo ważnym elementem w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii. Odpowiada m.in. za produkcję czer-wonych krwinek, syntezę antyciał przez nasz układ odpornościowy, a także regulację oddychania międzykomórkowego i procesu wzrostu.


Ryboflawina współpracuje również z witaminą A w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, błon śluzowych dróg oddechowych, na-błonka naczyń krwionośnych i skóry, śluzówki przewodu pokarmowego, a także uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.


3. Suplementacja i działania niepożądane

W celu utrzymania bezpiecznego i odpowiedniego stężenia witaminy B2 w ludzkim organizmie, należy stosować niskie dawki dobowe w wysokości od 1 do 2 mg. Wyższe dawki tj. ok. 4 mg mogą prowadzić do przyśpieszonego zwiększenia jej zapasów. Podwyższone porcje ryboflawiny (od 50 mg) należy przyjmować wraz z pokarmem.


Skutków niedoboru jest bardzo wiele i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. A są wśród nich: opóźnienie wzrostu, dystrofia mięśniowa, światłowstręt, bezsenność, stany zapalne warg i błon śluzowych jamy ustnej, choroby układu nerwowego, zawroty głowy, wypadanie włosów czy też kłopoty z koncentracją.


Przedawkowanie ryboflawiny jest stosunkowo trudne. Uwarunkowane jest to jej słabym wchłanianiem w jelicie oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(8)
    • ~smacznego
      12 listopad 2015

      Mysle, ze jutro zamiast klasycznego bochenka, wezme pelnoziarnisty. :)

      • Maciej Jędrejko
        16 listopad 2015

        Miło to słyszeć. Pozdrawiam !

        • ~smacznego
          16 listopad 2015

          zdrowe nawyki zawsze w cenie!

        • ~vicki
          13 listopad 2015

          dobry artykul

          • Maciej Jędrejko
            16 listopad 2015

            Dziękuję i zapraszam do moich innych tekstów.

            • ~vicki
              16 listopad 2015

              miałam okazję przejrzeć, wiesz w czym rzecz i potrafisz to przystępnie ująć

            • ~tarcza
              20 listopad 2015

              doskonale wpływa na trawienie, strzął w 10tkę! :)

              • ~cosma
                21 listopad 2015

                jakie są objawy przedawkowania?