Ryboflawina to fachowa nazwa witaminy B2 – związku chemicznego rozpuszczalnego w wodzie, który jest jedną z podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z witaminą A odpowiada za szereg procesów metabolicznych. Jej stała suplementacja niesie za sobą wiele korzyści. Nasz artykuł postara się sprecyzować, co to za benefity.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest witamina B2?

2. Działanie i zastosowanie

3. Suplementacja i działania niepożądane

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czym jest witamina B2?

Witamina B2 zwana również ryboflawiną stanowi połączenie dwóch związków – rybitolu i flawiny. Źródłem tego związku jest przede wszystkim mięso (w tym dziczyzna), wątroba, jaja i nabiał. Wśród innych produktów zawierających dużą porcję witaminy B2 wymienia się fasolę, groch, grzyby, migdały, pełnoziarniste pieczywo, ryby (łosoś, makrela, pstrąg) oraz szpinak.


2. Działanie i zastosowanie

Witamina B2 jest bardzo ważnym elementem w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii. Odpowiada m.in. za produkcję czer-wonych krwinek, syntezę antyciał przez nasz układ odpornościowy, a także regulację oddychania międzykomórkowego i procesu wzrostu.


Ryboflawina współpracuje również z witaminą A w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, błon śluzowych dróg oddechowych, na-błonka naczyń krwionośnych i skóry, śluzówki przewodu pokarmowego, a także uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.


3. Suplementacja i działania niepożądane

W celu utrzymania bezpiecznego i odpowiedniego stężenia witaminy B2 w ludzkim organizmie, należy stosować niskie dawki dobowe w wysokości od 1 do 2 mg. Wyższe dawki tj. ok. 4 mg mogą prowadzić do przyśpieszonego zwiększenia jej zapasów. Podwyższone porcje ryboflawiny (od 50 mg) należy przyjmować wraz z pokarmem.


Skutków niedoboru jest bardzo wiele i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. A są wśród nich: opóźnienie wzrostu, dystrofia mięśniowa, światłowstręt, bezsenność, stany zapalne warg i błon śluzowych jamy ustnej, choroby układu nerwowego, zawroty głowy, wypadanie włosów czy też kłopoty z koncentracją.


Przedawkowanie ryboflawiny jest stosunkowo trudne. Uwarunkowane jest to jej słabym wchłanianiem w jelicie oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie.