Żyjemy w świecie, w którym batoniki energetyczne, proteiny w formie łatwo przyswajalnych preparatów czy proste w przygotowaniu zamienniki posiłków są na wyciągnięcie ręki. Należy jednak pamiętać, że nic w diecie sportowca nie jest w stanie zastąpić żywności konwencjonalnej. Masło orzechowe to świetny przykład produktu, który w 100% pochodzi z natury, jest stosunkowo tani, a dodatkowo jego wartość odżywcza może konkurować z niektórymi suplementami. Dowiedz się, dlaczego masło orzechowe jest korzystnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą dobrze i smacznie zjeść, i dodatkowo zainwestować w swoje zdrowie.


 

SPIS TREŚCI:
1. Peanut Butter – skład
2. Peanut Butter – właściwości
3. Peanut Butter – opinie
4. Peanut Butter – cena

Zobacz więcej! -23 kg -11 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg

 

 

1. Peanut Butter – skład
Masło orzechowe to prosty produkt spożywczy, który jest wytwarzany ze znanych na całym świecie orzeszków ziemnych. Największą popularność od lat zdobywa jednak w Stanach Zjednoczonych oraz w Królestwie Niderlandów. Masło orzechowe zostało wynalezione w pierwszej połowie XIX wieku przez amerykańskiego medyka J.H. Kellogga, który aktywnie promował zdrowy tryb życia i wegetarianizm. Dziś w USA nieco ponad połowa dostępnych fistaszków jest przeznaczana na produkcję masła orzechowego wykorzystywanego najczęściej w formie pasty, smarowidła do chleba lub jako dodatek ciast.


Towaroznawstwo żywności podaje, że klasyczne masło orzechowe powinno składać się z około 90% orzechów ziemnych (w USA jest to wartość minimalna) i mniej więcej 6% węglowodanów w formie d-glukozy bez dodatku cukru. Dozwolonym elementem składu jest jeszcze sól (maksymalnie 1,5%) oraz olej roślinny, zaczynając od rzepakowego, kończąc na palmowym. Dodatek tłuszczu sprawia, że otrzymany produkt ma wysoką gęstość energetyczną i lepsze właściwości technologiczne, tłuszcze te jednak często są utwardzane i zawierają izomery trans, których powinniśmy się wystrzegać.

 

Bez wątpienia najlepszym wyborem jest masło orzechowe oznaczone jako 100%. Można uznać je za zdrowsze i korzystniejsze dla organizmu, mimo że ma krótszą trwałość oraz może ulegać rozwarstwieniu z wytrąceniem na powierzchni opakowania oleju charakterystycznego dla fistaszków, bogatego w omega-9 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

2. Peanut Butter – właściwości
Masło orzechowe nawet w stosunkowo niewielkich ilościach zapewnia satysfakcjonujące uczucie sytości, co sprzyja odchudzaniu i spożyciu mniejszej ilości kalorii w ciągu dnia. Prócz nieznacznej ilości węglowodanów masło orzechowe jest pełne innych makroskładników, takich jak tłuszcz, białko, a także błonnik pokarmowy, co gwarantuje powolne, długotrwałe uwalnianie energii. Nie bez powodu amerykańska gimnastyczka Simone Arianne Biles, uznawana za talent wszech czasów w swojej dyscyplinie, regularnie spożywa przed swoimi ciężkimi treningami masło orzechowe razem z bananem.


Wspomniany wcześniej tłuszcz to w przeważającej ilości wychwalane przez dietetyków jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których obecność sprawia, że masło orzechowe jest odpowiednie dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pomagają one ograniczyć powstawanie groźnego tłuszczu trzewnego oraz ustabilizować ilość krążącego w organizmie cholesterolu i trójglicerydów. Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca prowadząca w dalszej kolejności do innych schorzeń, a nawet śmierci.


Masło orzechowe jest dobrym źródłem białka o wartości biologicznej podobnej do protein zawartych w fasoli i innych nasionach roślin strączkowych. Mimo że samo w sobie nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych, jest ciekawym uzupełnieniem codziennej diety, szczególnie w połączeniu z produktami zbożowymi.


Masło orzechowe dostarcza dużych ilości witaminy E, która ma silny potencjał antyoksydacyjny oraz witamin z grupy B i minerałów takich jak wapń, cynk, potas, a także magnez biorący udział w ponad 300 rodzajach reakcji biochemicznych zachodzących na poziomie komórkowym. Jedno z badań naukowych przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne udowodniło, że spożywanie około 2 łyżek stołowych dobrej jakości masła orzechowego co najmniej 5 dni w tygodniu polepsza insulinowrażliwość i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II nawet o 30%.


We wszystkim należy jednak zachować umiar i ostrożność. Nawet 6% populacji jest uczulonych na orzechy ziemne, które są jednymi z silniejszych alergenów pokarmowych. Już ilości oscylujące w granicach kilku mikrogramów mogą spowodować u alergików atak duszności, obrzęk naczynioruchowy i zaburzenia krążenia, a nawet doprowadzić do anafilaksji. Kobiety w ciąży oraz te dopiero starające się o dziecko powinny zrezygnować z masła orzechowego ze względu na możliwość wystąpienia w nim zanieczyszczeń aflatoksynami.

 

3. Peanut Butter – opinia
Naturalne masło z uprażonych wcześniej orzechów arachidowych, najlepiej bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego, jest doskonałym wyborem dla ludzi dbających o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Intensywny, klarowny smak masła orzechowego pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Jego wszechstronne zastosowanie nie ogranicza się jedynie do kuchni, lecz wykracza dużo dalej. Prócz paliwa dla ciała i prawdziwej przyjemności dla ducha masło orzechowe wspomaga pamięć oraz koncentrację, niweluje negatywny wpływ codziennego stresu, a nawet zwiększa libido. Warto sięgnąć po wysokiej jakości masło orzechowe, aby cieszyć się pełnią jego pozytywnego działania.


4. Peanut Butter – cena
Nasz sklep internetowy posiada w swojej bogatej ofercie całą gamę różnego rodzaju maseł orzechowych, których cena jest uzależniona od marki oraz wielkości opakowania.

 

Pierwszą z firm wytwarzających klasyczne peanut butter jest Fitness Authority Nutrition, która oferuje swój produkt w opakowaniach zawierających 250 g i 900 g masła orzechowego w dwóch wariantach – Peanut Butter Crunchy (z kawałkami fistaszków) i Peanut Butter Smooth (gładkie). Mniejszy produkt jest dostępny już w cenie 10 zł, natomiast koszt większego opakowania wynosi 24 zł.


Konkurencyjny produkt spożywczy to masło orzechowe firmy Ostrovit. W asortymencie tej marki można również znaleźć Peanut Butter Smooth oraz Peanut Butter Crunchy w opakowaniu o pojemności aż 1 kg w cenie 30 zł. Ponadto w cenie 20 zł dostępne jest Peanut + Coconut Butter Smooth oraz Peanut + Protein Butter Smooth o gramaturze 500 g.


Z kolei firma MyProtein proponuje dwa warianty swojego produktu w praktycznych 1000 g wiaderkach w cenie 39 zł.


Ostatnim już producentem masła orzechowego w naszym sklepie internetowym jest Pure. Pure Peanut Butter jest dostępne w sprzedaży w cenie 14 zł za 500 g. Masło orzechowe dostępne jest również w innych punktach sprzedaży suplementów diety oraz dobrych sklepach spożywczych.