Rosnący w tropikach i subtropikach melonowiec właściwy (Carica papaya) to bardzo ceniona przez tubylców roślina. Dojrzałe, słodkie owoce uprawianej odmiany nie tylko świetnie wzbogacają dietę, ale również wykazują działanie lecznicze. Jednym ze składników przyczyniających się do tego jest papaina. Związek chemiczny, który w działaniu do złudzenia przypomina produkowane przez trzustkę enzymy niezbędne podczas trawienia białek. Wyizolowaną papainę stosuje się w bólach i obrzękach oraz jako środek wspomagający złożone procesy hydrolizy w organizmie. Czytajcie dalej, jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak wykorzystać w praktyce sprawdzoną wiedzę ludową, która pozwoli utrzymać samopoczucie i zdrowie na najwyższym poziomie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Papaina – co to jest?
2. Papaina – działanie
3. Papaina – dawkowanie
4. Papaina – opinie
5. Papaina – cena

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 

 

1. Papaina – co to jest?
Papaina to związek, który coraz częściej wykorzystywany jest między innymi w dzisiejszej medycynie sportowej. Należy ona do rodziny pokrewnych białek o naprawdę szerokim spektrum działania, w tym enzymów wykazujących aktywność proteolityczną (endo- oraz egzopeptydaz). Enzymy proteolityczne biorą udział w poprawnym przebiegu wielu ważnych procesów życiowych. Ich głównym zadaniem jest katalizowanie reakcji rozkładania wiązań peptydowych pomiędzy aminokwasami tworzącymi łańcuchy peptydowe. Papaina jest proteazą stosunkowo odporną na podwyższoną temperaturę, wykazuje działanie nawet w zakresie 60–70°C. Optymalnie działa w środowisku alkalicznym jelita cienkiego. Z łatwością zmiękcza twarde włókna mięsa – od tysięcy lat używana była do tego celu, mniej lub bardziej świadomie, w Ameryce Południowej przez jej rdzennych mieszkańców. Produkcja komercyjna papainy polega głównie na zbieraniu lateksu z roślin papai. Otrzymaną substancję pozostawia się do wyschnięcia, a zanieczyszczenia usuwa się dzięki odpowiednio dobranym procesom chemicznym. Oczyszczoną papainą może być proszek lub ciecz – gotowe do dalszego wykorzystania.

 

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Papaina – działanie
Chociaż badania dotyczące wpływu suplementów z papainą na organizm człowieka są dość ograniczone, istnieją solidne dowody na to, że związek ten może oferować wiele do tej pory nieznanych i pomijanych korzyści. Jedno z badań klinicznych wyraźnie wskazuje na pozytywny efekt miejscowego stosowania papainy w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń czy odleżyn. Często kwalifikuje się ją jako naturalny, skuteczny i przede wszystkim bezpieczny środek na owrzodzenia skórne.
Kilka publikacji z lat 70. i 80. wskazuje, że papaina może być użyteczna w leczeniu bólu gardła spowodowanego różnymi stanami zapalnymi, które pojawiają się w jego obrębie. Przyjmowana regularnie pobudza układ immunologiczny do bardziej wydajnej pracy. Dobrej jakości enzymy proteolityczne działają przeciwzapalnie, często lepiej nawet niż niektóre leki dostępne w aptece, mogą również zwiększać ilość komórek odpornościowych – leukocytów.

 

Dla sportowców jedną z ważniejszych właściwości papainy jest łagodzenie zakwasów spowodowanych intensywnym wysiłkiem fizycznym, czyli zespołu opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS – delayed onset muscle soreness).
Papaina może obniżać poziom cukru we krwi. Należy zachować ostrożność w przypadku cukrzycy, hipoglikemii albo stosowaniu leków lub naturalnych środków zaradczych, które wykazują podobne działanie.

 

Większość osób spożywa w ciągu tygodnia duże ilości mięsa o niskiej jakości, co może mocno obciążać układ pokarmowy, a szczególnie jego gruczoły. Z perspektywy zdrowia bardzo niepokojące są zalegające w jelitach przetworzone produkty mięsne z takimi dodatkami, jak potencjalnie rakotwórczy azotyn sodu. Doświadczenia przeprowadzone na Uniwersytecie w Michigan wykazały istotny, pozytywny wpływ enzymów otrzymanych z papai na poprawę procesów trawienia. Pomagają szczególnie w rozkładzie potencjalnie „kłopotliwych” białek, takich jak gluten pszenicy i kazeina mleka, których spożycie często wiąże się z późniejszym uczuciem dyskomfortu. Papaina może łagodzić dysfunkcje i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak zaparcia czy wzdęcia.

 

Niewiele wiadomo na temat bezpieczeństwa długotrwałego stosowania suplementów zawierających papainę. Jedzenie zbyt dużych ilości papai wraz z przyjmowaniem suplementów może prawdopodobnie powodować podrażnienia lub uszkodzenia gardła, przełyku, żołądka i reakcje uczuleniowe. Osoby z alergią na lateks oraz kobiety w ciąży lub starające się o dziecko w żadnym wypadku nie powinny stosować papainy.

 

3. Papaina – dawkowanie
Nie ma jednej standardowej dawki dla każdego suplementu opartego na papainie. Nie wszystkie produkty mają taką samą ilość biologicznie aktywnych składników, często zawierają również inne wypełniacze. Dlatego zawsze należy wybierać preparaty najwyższej jakości i marki, do których mamy zaufanie.

 

W przypadku kapsułek zazwyczaj poleca się przyjęcie pojedynczej porcji (1–3 kapsułek), popijając dużą ilością wody 30 minut przed głównym posiłkiem. Dla zachowania ostrożności nie należy przekraczać ilości sugerowanej przez producenta. Przed rozpoczęciem stosowania papainy trzeba zapoznać się z informacją zawartą na opakowaniu. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości najlepszym wyjściem jest konsultacja z lekarzem.

 

4. Papaina – opinie
Papaina zmniejsza ból, wspomaga zdrowie oraz sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Niweluje stany zapalne, jest również badana pod kątem potencjalnego zastosowania w terapii nowotworowej i wielu innych uciążliwych chorób. Ze względu na zdolność sprawnego rozkładania dużych ilości białek znajdujących się w żywności oraz rozpuszczania toksyn i pasożytów, ten potężny enzym ma naprawdę wiele zastosowań. Połączenie owocu papai i papainy z odpowiednimi związkami uzupełniającymi mieszankę tworzy idealną formułę do przyjęcia po, w trakcie lub przed posiłkiem, co pomaga utrzymać codzienne zdrowie układu pokarmowego.

 

5. Papaina – cena
Najbardziej naturalną formą korzystania z papainy jest jedzenie surowego owocu, z którego zostaje pozyskiwana. Dla wygody i efektywności rynek suplementacyjny oferuje papainę w skoncentrowanych produktach do stosowania miejscowego (kremy) lub spożywania w formie kapsułek. Związek ten znajduje się zarówno w preparatach mono, jak i w środkach złożonych wraz z innymi enzymami, np. bromelainą.

 

Opakowanie zawierające 60 tabletek to koszt około 25 zł. 90 kapsułek zawierających papainę wraz z innymi enzymami może kosztować nawet 90 zł. Papaina jest szeroko dostępna zarówno w naszym sklepie internetowym, jak i w punktach specjalizujących się w sprzedaży suplementów diety, aptekach i dyskontach z żywnością naturalną.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!