Niejednokrotnie można spotkać się ze stwierdzeniem, że wysiłek umysłowy jest o wiele bardziej męczący i wycieńczający aniżeli niejeden trening siłowy. Ciężko temu zaprzeczyć. Mózg, stanowiący swoistą centralę naszego organizmu, odpowiada za praktycznie wszystkie procesy życiowe,

jak i pojedyncze przemiany naszego ustroju. Jednak podobnie jak każdy system, do sprawnego funkcjonowania potrzebuje on odpowiedniego paliwa. Dowiedz się, które z produktów wpływają na lepszą pracę układu nerwowego!


SPIS TREŚCI:

1. Dieta dla mózgu – cynk

2. Dobra dieta – fosfor

3. Kwas linolowy

4. Lecytyna

5. Magnez

6. Resweratrol

7. Witamina B3

8. Dila mózgu – żelazo


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. Dieta dla mózgu – cynk

Cynk stanowi jeden z podstawowych pierwiastków, jakie powinny wchodzić w skład naszej diety ze względu na pełnienie rozmaitych funkcji w naszym organizmie. Jednak w kontekście poprawy funkcjonalności mózgu warto wspomnieć, że ten mikroelement odpowiada za nasilenie procesów myślowych oraz stanowi skuteczny element ochrony przed demencją. Co więcej, wraz z manganem i miedzią tworzy dysmutazę ponadtlenkową. Związek ten jest jednym z podstawowych przeciwutleniaczy naszego organizmu.


Występowanie: groszek, małże, orzechy, ostrygi, pestki dyni, produkty pełnoziarniste, wątroba, wołowina.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Dobra dieta – fosfor

Ten pierwiastek zaliczany do grona niemetali jest kojarzony głównie jako partner wapnia, wraz z którym stanowi jeden z głównych budulców naszych kości i zębów. Co więcej, bierze też udział w procesie mineralizacji, co prowadzi do zwiększenia ich wytrzymałości. Fosfor jednak stanowi jeden z ważniejszych pierwiastków w procesie przewodnictwa impulsu nerwowego. Ponadto jest jednym z głównych związków sprzyjających utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej oraz biorących udział w licz-nych przemianach energetycznych naszego organizmu.


Występowanie: nasiona słonecznika, sery topione typu cmambert i emen-taler, twaróg, kasza gryczana, sardynki, łosoś wędzony, śledź, jajka.


3. Kwas linolowy

Kwas linolowy jest jednym z fundamentalnych związków tworzących popularną grupę zwaną nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Odmiana linolowa zaliczana jest dokładniej do typu omega-6. Substancja ta, wraz

z pozostałymi składnikami tej grupy związków, stanowi bardzo dobry środek do prawidłowego funkcjonowania mózgu ze względu na udział w licznych przemianach energetycznych naszego ustroju. Dodatkowo, poprzez regulację poziomu cholesterolu we krwi chroni nasz układ nerwowy przed rozwojem takich chorób jak miażdżyca czy udar. Niedobór kwasu linolowego może prowadzić do apatii, pogorszenia naszej koncentracji, a nawet stopniowej utraty pamięci.


Występowanie: przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego

i rybnego.


4. Lecytyna

Nazwa lecytyna odnosi się do zbiorczej nazwy związków tłuszczowych, które zalicza się do grona fosfolipidów. Wśród nich należy wymienić takie substancje jak etanoloamina, cholina, inozytol czy też seryna. Lecytyna jest bardzo często reklamowana jako skuteczny lek na pamięć. Trudno się z tym nie zgodzić. Przykładowo, cholina stanowi substrat niezbędny do produkcji acetylocholiny, będącej jednym z głównych pośredników sygnału nerwowego pomiędzy neuronami. To natomiast skutkuje szybszym

i efektywniejszym myśleniem. Co więcej, wspomniany już inozytol pozwala również na redukcję stanu nadmiernego napięcia nerwowego i stresu.


Występowanie: fasola, kiełki pszenicy, orzechy włoskie i ziemne, rzepak, soja, wątroba, żółtka jaj.


5. Magnez

O roli magnezu w organizmie można by opowiadać godzinami. Oprócz zbawiennego wpływu na system krążenia, gdzie reguluje ciśnienie krwi

i opór naczyniowy, zapobiega powstawaniu skrzepów i pomaga w roz-kurczach mięśnia sercowego. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dlaczego? Magnez jest uczestnikiem wielu przemian energetycznych w naszym organizmie. Oprócz udziału w produkcji energii (poprzez katalizowanie spalania glukozy), odpowiada też za jej magazynowanie, co pozwala traktować ten pierwiastek jako swoistego kontrolera poprawności działania mózgu jak i całego systemu nerwowego.


Występowanie: biała fasola, czekolada, kakao, kasza gryczana, migdały, otręby pszenne, pestki dyni, pistacje, soja, zarodki pszenne.


6. Resweratrol

Resweratrol jest niezwykle silnym, roślinnym antyoksydantem. Bardzo często jest etykietowany mianem „suplementu przedłużającego życie”. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, stanowi skuteczny sposób na zniwelowanie szkodliwych dla naszego układu nerwowego związków. Oprócz tego, resweratrol reguluje nadmierne ciśnienie krwi, co skutecznie zapobiega przed rozwojem wielu chorób krążenia, mogących prowadzić do udaru mózgu.


Występowanie: winogrona, czerwone wino, ananas, borówki, czarne porzeczki, morele, morwa.


7. Witamina B3

Jakby nie patrzeć i co by nie mówić, to ciężko się nie zgodzić, iż witaminy są substancjami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niejednokrotnie można spotkać się z określeniem, że są preparatami „potrzebnymi do życia”. W kontekście układu nerwowego nie sposób zapomnieć o witaminie B3. Bardzo często spotykana pod nazwą witaminy PP lub niacyny, jest związkiem syntezowanym w naszym organizmie z tryptofanu, będącego podstawowym aminokwasem ludzkiego ustroju. O dokładnym wpływie na układ nerwowy tak naprawdę nie wiadomo, jednak musi być to bardzo znaczący udział, czego dowodem są objawy niedoboru. Zbyt niska ilość niacyny w naszym organizmie objawia się znacznym ograniczeniem koncentracji, pogorszeniem jakości myślenia, zmęczeniem, majaczeniem, a nawet rozwojem stanów lękowych.


Występowanie: groch, indyk, nasiona słonecznika, orzechy ziemne, produkty pełnoziarniste, tuńczyk, wątroba.


8. Dla mózgu – żelazo

Ten pierwiastek jest kojarzony przede wszystkim z krwią, w przypadku której odpowiada za proces powstawania nowych erytrocytów. Ponadto ma niezaprzeczalnie ważny udział w produkowaniu hemoglobiny będącej konglomeratem białka i barwinka krwi (hem) oraz odpowiadającej za pobieranie tlenu z płuc do tkanek, w tym również do elementów układu nerwowego. Jednak to nie koniec korzyści płynących z suplementacji żelazem. Oprócz czynnej działalności w procesie detoksykacji i zwalczaniu drobnoustrojów, żelazny pierwiastek przyczynia się do naturalnego wzmocnienia naszego organizmu podczas wysiłku psychicznego.


Występowanie: chude i czerwone mięso, wątróbka, żółtka jaj.

Plany dietetyczne i treningowe