Sezon wiosenny oraz letni to czas, podczas którego szczególnym zainteresowaniem cieszą się odżywki wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. W okresie jesienno-zimowym popularnością cieszą się odżywki węglowodanowe. Osoby, które się na nie decydują, przeważnie postanawiają nabrać trochę masy i zbudować odpowiednią muskulaturę. To główne powody, dla których wybierają gainery.


SPIS TREŚCI:

1. Co to jest gainer?

2. Gainer – skład

3. Stosowanie

4. Trening

5. Porcja gainera

6. Rozpuszczanie gainera

7. Gainery – podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Co to jest gainer?

Gainer to odżywka o wysokiej zawartości węglowodanów (70-80% całego składu). Obok nich zawiera także pewną ilość białka oraz tłuszczy. Jeżeli chodzi o białko, odżywka ta może zawierać od kilku do kilkudziesięciu gram białka na 100 gram produktu.


Źródła węglowodanów to glukoza/dekstroza oraz maltodekstryna. Zbiór węglowodanów o różnym indeksie glikemicznym dostarcza energii na dłużej.


2. Gainer – skład

Główne źródło białka w gainerze to serwatka. Może być przetwarzana na różne sposoby, co wpływa na jej czas wchłaniania. Rzadziej dodawane są białka jaja lub kazeina. Gdy połączymy wszystkie rodzaje białek w jednym produkcie, nasze mięśnie otrzymają solidną dawkę budulcową, praktycznie od momentu przyjęcia przez organizm.


Duża zawartość węglowodanów w gainerze czyni odżywkę bardzo kaloryczną, co jest niesamowicie ważne w dostarczaniu nadwyżki energii niezbędnej do budowania masy mięśniowej. Z tak dużą podażą cukru nasz organizm sobie nie poradzi i weźmie co mu potrzeba, a resztę odłoży pod postacią tkanki tłuszczowej. To zaś poskutkuje większą masą ciała.


Gainery zwykle zawierają małą ilość tłuszczu. Można jednak na rynku spotkać i takie, które zawierają niewielkie ilości tłuszczy MCT. Tłuszcze te charakteryzują się dość dobrym wchłanianiem i szybkim metabolizmem

w organizmie. MCT nie wymagają zaangażowania do trawienia żółci oraz dużych ilości lipaz, dzięki czemu proces pozyskiwania z nich energii jest stosunkowo szybki.


3. Stosowanie

Kiedy stosować gainera? Jest to sprawa bardzo indywidualna. Zależy od diety, przyzwyczajeń oraz apetytu. Warto wypijać gainera do posiłku po treningu. Duża dawka cukru bardzo będzie stymulować insulinę, która jako hormon budulcowy, oprócz cukru, będzie także transportowała aminokwasy do tkanek organizmu oraz inne pełnowartościowe składniki odżywcze zawarte w posiłku.


Można także pić gainera tuż po posiłku. Taki posiłek powinien zawierać lekkostrawne białko pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze (które jak najmniej wydłużą trawienie) oraz węglowodany o indeksie glikemicznym powyżej 50, tj. ryż biały, makarony, ziemniaki. Można go także spożywać przed treningiem (ok. 1 h przed). Duża dawka węglowodanów doładuje nas i zwiększy ilość energii.


4. Trening

Gainera nie należy pić bezpośrednio po treningu, ponieważ drastycznie podnosi poziom cukru we krwi. U osób bez apetytu wywoła uczucie sytości kosztem pełnowartościowego posiłku po treningu. Lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie odżywki Carbo po treningu, gdyż nie zawiera białek

i tłuszczy oraz nie jest trawiona w żołądku, tylko od razu przechodzi do naszych jelit, gdzie jest momentalnie wchłaniana do krwiobiegu.


Gainer nie może nam zastępować pełnowartościowego posiłku. Oczywiście można go w małych ilościach stosować także do innych posiłków w ciągu dnia, ale tylko w przypadku braku apetytu. Wielu ludzi bardzo szybko przyzwyczaja się do szybkiego czasu wchłaniania gainera oraz wygody, że zaczyna zastępować nim swoje posiłki. Jest to niedopuszczalne! Gainer powinien stanowić tylko ich uzupełnienie.


5. Porcja gainera

W jakich ilościach stosować gainery? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak porcje należy dopasowywać pod nasze cele - pod nasze treningi. W momencie kiedy wykonujemy ciężki trening nóg, który pochłania olbrzymie zapasy naszej energii, bardzo szybko zmniejszają się zasoby glikogenu. Wówczas warto do posiłku przyjąć większą ilość gainera.

W momencie kiedy nasz trening nie jest zbyt wyczerpujący (skupia się na ćwiczeniach izolowanych), nie ma potrzeby stosowania takich samych dawek.


6. Rozpuszczanie gainera

Odwieczny dylemat, w czym rozpuszczać gainera? W momencie kiedy gainer jest dodatkiem do posiłku spożywanego w większym odstępie po treningu, można rozpuścić go w mleku - zachowa wówczas lepsze walory smakowe.

W przypadku kiedy rozpuścimy gainera w mleku i użyjemy go do posiłku potreningowego, mleko zawarte w naszej odżywce może spowodować wolniejsze wchłanianie składników odżywczych zawartych w posiłku. Wtedy warto rozpuszczać go w wodzie. Każda inna pora będzie dobra na mleko.


Osoby budowy ektomorficznej, które są szczupłe i mają problem

z nabieraniem masy, mogą rozpuszczać gainera w sokach owocowych. Zawarte w nich cukry proste dodatkowo zwiększą kaloryczność całego zestawu.


7. Gainery – podsumowanie

Gainer to świetna odżywka dla osób, które chcą nabrać masy, a mają problemy z apetytem. Należy jednak pamiętać, że żaden suplement nie jest w stanie zapewnić nam tego, co pełnowartościowy posiłek. Jako dodatki, suplementy mogą wspomóc nas w uzyskaniu wymarzonego efektu. Polecam gainera głównie osobom szczupłym, dla których zjedzenie nadwyżki kalorycznej stanowi nie lada wyzwanie. Płynna forma nie tylko pomaga zdobyć kalorie, ale jest także wygodna.

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy