Kolagen jest zewnątrzkomórkowym białkiem zwierzęcym, które zapewnia ludzkim tkankom niezwykłą wytrzymałość przy zachowaniu bardzo dużej elastyczności. Obecnie jest wykorzystywany głównie w medycynie estetycznej w celu poprawy struktury skóry. Jego potencjał terapeutyczny jest również wykorzystywany w leczeniu schorzeń stawowych, ponieważ działa na nie wzmacniająco oraz odbudowująco. Jaki kolagen najlepiej spożywać oraz w jakich proporcjach? Jakie wykazuje właściwości i czy konieczna jest jego suplementacja?

 

SPIS TREŚCI:
1. Co zawiera kolagen na stawy?
2. Jakie efekty może przynieść jego stosowanie?
3. Komu zalecane jest stosowanie kolagenu?
4. Jakie są naturalne źródła kolagenu?
5. Jaki kolagen i w jakiej cenie najlepiej wybrać?

Zobacz więcej! -23 kg -11 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg

 


1. Co zawiera kolagen na stawy?
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej. Stanowi około 30% wszystkich białek ludzkich. Charakteryzuje się bardzo dużą odpornością na rozciąganie. Kolagen stanowi podstawowy składnik ścięgien oraz jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Kolagen można znaleźć przede wszystkim w organizmach wszystkich kręgowców. Budowa kolagenu jest bardzo zróżnicowana i charakteryzuje się nietypowym składem aminokwasowym.

 

Zawiera bardzo duże ilości proliny i glicyny. Równie rzadką cechą kolagenu jest regularność rozmieszczenia aminokwasów. Kolagen stanowi źródło niskiej jakości białka ze względu na brak wszystkich aminokwasów w składzie. Najważniejszą substancją zawartą w kolagenie jest aminokwas prolina, która poprawia mobilność stawów oraz zmniejsza odczucie bólu. Prolina ogranicza również powstawanie stanów zapalnych. Niestety wraz z wiekiem produkcja kolagenu w ludzkim organizmie spada, przez co można zaobserwować problemy ze stawami i jędrnością skóry, zaburzenia narządów ruchu, coraz bardziej widoczne zmarszczki, bóle kręgosłupa, nadmierne wypadanie włosów i wiele innych.

 

2. Jakie efekty może przynieść jego stosowanie?
Kolagen posiada wiele zastosowań w rożnych dziedzinach, począwszy od żywności, skończywszy na medycynie. Jest on np. stosowany:
– w chirurgii plastycznej,
– w leczeniu oparzeń,
– jako osłonka kolagenowa do kiełbas oraz kabanosów,
– w produkcji kremów przeciwzmarszczkowych,
– w produkcji preparatów do odbudowy paznokci,
– w procesie tworzenia żelatyny,
– w branży dentystycznej, ortopedycznej oraz chirurgicznej.

 

Jest on stosowany w wyżej wymienionych przemysłach głównie ze względu na to, że:
– zmniejsza widoczność zmarszczek,
– likwiduje pieczenie skóry, głównie w okresie zimowym,
– regeneruje błony śluzowe,
– regeneruje i wzmacnia skórę głowy, włosy oraz paznokcie,
– może okazać się również pomocny w zwalczaniu żylaków,
– zapobiega powstawaniu rozstępów,
– zmiękcza naskórek,
– poprawia sprężystość skóry,
– likwiduje zmiany zapalne skóry
– tworzy na powierzchni skóry błonę, która zatrzymuje w niej wodę,
– oddaje polipeptydy i aminokwasy do przestrzeni pozakomórkowej skóry właściwej,
– spowalnia procesy starzenia się skóry,
– pomaga w leczeniu trądziku,
– eliminuje przebarwienia skóry oraz poprawia jej pigmentację.

 

Szczególnie popularne jest stosowanie żelatyny, która stanowi jedno z najlepszych źródeł kolagenu. Jest ona jednym z najstarszych suplementów diety stosowanych w leczeniu problemów związanych ze stawami.

 

3. Komu zalecane jest stosowanie kolagenu?
Stosowanie kolagenu zaleca się osobom, którym dokuczają problemy ze stawami. Niestety wraz z wiekiem większość osób odczuwa ból związany z chorymi stawami. Przyczyny dolegliwości stawowych są jednak różne. Głównie są skutkiem występowania zapalenia stawów, zwyrodnienia stawów, urazów, intensywnych treningów, czy też reumatyzmu. Stosowanie suplementów z kolagenem okazuje się również pomocne przed planowanymi operacjami lub w okresach rekonwalescencji. Niestety powrót do stanu sprzed operacji jest procesem długotrwałym, dlatego stosowanie kolagenu może przyspieszyć powrót do zdrowia. W celu uzyskania zadowalających efektów zaleca się stosowanie około 500 mg kolagenu na dobę. Suplementację kolagenem zaleca się przede wszystkim osobom:
– cierpiącym na choroby autoimmunologiczne,
– intensywnie trenującym,
– po oparzeniach,
– z dużymi ranami oraz uszkodzeniami skóry właściwej,
– posiadającym problemy z elastycznością skóry,
– z chorobami stawów,
– przed operacjami chirurgicznymi oraz po nich.

 

4. Jakie są naturalne źródła kolagenu?
Kolagen jest białkiem naturalnie występującym między innymi w:
– żelatynie,
– galaretkach z nóżek cielęcych, wieprzowych oraz kurzych łapek,
– galaretkach owocowych,
– rybach w galarecie,
– golonce,
– podrobach,
– zupach rybnych,
– sproszkowanych chrząstkach i płetwach ryb,
– gęstych zupach przygotowywanych na kościach lub podrobach.

 

Oczywiście istnieje również możliwość zakupienia suplementów z kolagenem w formie płynnej lub w postaci kapsułek. W takiej formie jego stosowanie zaleca się przede wszystkim osobom narażonym na czynniki ryzyka związane z możliwością niedoboru. Zapasy kolagenu w organizmie można również zwiększyć przez spożywanie następujących produktów:
– czerwoną fasolę,
– zielone, liściaste warzywa,
– buraki,
– czarne porzeczki,
– niektóre gatunki ryb.

 

Produkty te powodują zwiększoną syntezę kolagenu w organizmie, przez co jego zapasy są większe. Jednak aby uzyskać zadowalające efekty konieczne jest regularne spożywanie wyżej wymienionych produktów, ponieważ nie istnieje możliwość zjedzenia ich „na zapas”. W celu lepszego przyswajania kolagenu niezbędna jest również odpowiednia podaż witaminy C – w ilości 60 mg dziennie, co stanowi prawie dwukrotnie większą dawkę niż zalecane minimum.

 

5. Jaki kolagen i w jakiej cenie najlepiej wybrać?
Na rynku kolagen jest bardzo łatwo dostępny. Nie każdy jednak jest wysokiej jakości, a co za tym idzie, jego stosowanie niekoniecznie musi przynosić pożądane efekty. Szczególnie ważne przy wyborze odpowiedniego kolagenu jest to, czy jest on pochodzenia rybiego, ponieważ charakteryzuje się wtedy największą przyswajalnością oraz wykazuje najlepsze działanie. Warto również zwrócić uwagę na skład wybranego przez nas kolagenu. Istotne jest bowiem, aby nie zawierał żadnych konserwantów, substancji słodzących, barwników itp. Suplementy z kolagenem są bardzo łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz suplementami diety, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych.

 

 

Bibliografia
Lennihan B., Zdrowie z natury, Białystok 2014.
Gaździńska A., Żelatyna w diecie sportowców, http://4run.pl/zelatyna-w-diecie-sportowcow/(22.12.2017).
Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, „Estetologia Medyczna i Kosmetologia” 2012, 2(1), 14–20.
Lynn A., Yannas I., Bonfield W., Antigenicity and immunogenicity of collagen, „Journal of Biomedical Materials Research” 2004, 71(2), 343–354.
Klimiuk P.A., Kuryliszyn-Moskal A., Choroba zwyrodnieniowa stawów
https://podyplomie.pl/uploads/pdf/4_reumatologia_wyd2.pdf (22.12.2017).
Świderski F., Czerwonka M., Waszkiewicz-Robak B., Hydrolizat kolagenu – nowoczesny suplement diety, „Przemysł Spożywczy” 2009, 63(4), 42–44.