Tradycyjna medycyna ludowa stanowi skarbnicę naturalnego wsparcia dla ludzkiego zdrowia, o czym świadczy ciągle rosnąca popularność organicznych suplementów diety. Do tego zestawu należy dopisać gojnik, górską roślinę, której dobroczynne właściwości są coraz częściej wykorzystywane zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce. Z dalszej części tekstu dowiecie się, w jakim celu można wykorzystać gojnik oraz jak go stosować, by w maksymalny sposób wykorzystać jego działanie.


SPIS TREŚCI:
1. Czym jest gojnik?
2. Właściwości i zastosowanie szałwii libańskiej
3. Sposób przygotowania

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Czym jest gojnik?
Mianem gojnika określa się jeden z rodzajów roślin, który należy do bogatej rodziny jasnotowatych. W systematyce wyróżnia się ponad 100 różnych gatunków. Tematem naszego tekstu jest jednak jeden, konkretny typ tej rośliny, który niejednokrotnie określany jest jako szałwia libańska, myramiah lub górska herbata. Choć sama roślina dopiero od niedawna zaczęła stawać się popularnym suplementem diety, jej prozdrowotne właściwości są znane od dawien dawna na terenach Bałkanów oraz Bliskiego Wschodu.


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Właściwości i zastosowanie szałwii libańskiej
Początkowo napary z gojnika były wykorzystywane w celach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, ale z biegiem czasu zaczęto dostrzegać szersze spektrum zastosowania tej rośliny w medycynie. Przeciwinfekcyjne właściwości szałwii libańskiej znajdują zastosowanie przede wszystkim w problemach dotyczących układu oddechowego. Herbata górska stanowi bardzo dobry sposób na walkę ze zwykłym przeziębieniem, grypą oraz bardziej poważnymi schorzeniami jak stany zapalne oskrzeli, płuc lub zatok. W przypadku tych ostatnich, gojnik jest wykorzystywany jako uzupełnienie terapii, a także dodatkowo zwiększa odporność immunologiczną organizmu, co w znacznym stopniu ogranicza dalszy rozwój choroby. Warto też dodać, że myramiah ma także silne właściwości przeciwkaszlowe.


Szałwia libańska może być również wykorzystywana w zupełnie innych przypadkach. Napary z górskiej herbaty są bardzo często stosowane w przypadku nieprawidłowości ze strony systemu pokarmowego. Osoby borykające się ze schorzeniami nerek, jak chociażby kamica czy infekcyjne stany zapalne dróg moczowych, również mogą wykorzystywać myramiah ze względu na bardzo dobre działanie oczyszczające. Antytoksyczny charakter górskiej herbaty znalazł też zastosowanie w przypadku kuracji przeciwgrzybiczych oraz ukierunkowanych na poprawę funkcjonowania wątroby. Gojnik jest także świetnym środkiem dla pacjentów kardiologicznych, gdyż jego systematyczna suplementacja pozwala na normalizację nadmiernego ciśnienia tętniczego krwi oraz przeciwdziała rozwojowi niedokrwistości. Detoksykacyjne działanie libańskiej szałwii jest podyktowane obecnością licznych olejków eterycznych i taniny, substancji należącej do polifenoli oraz znanej z prozdrowotnych właściwości liści jeżyn czy kory dębu.


Istnieje wiele przesłanek, które mówią o innych właściwościach górskiej herbaty. Jedna z teorii mówi o domniemanym wpływie na stan i kondycję układu nerwowego. Naukowcy dowiedli, że systematyczne picie naparu z gojnika pozwala na regulację procesu produkcji dwóch ważnych neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny. Substancje te często określa się jako „hormony szczęścia” lub „związki poprawiające humor”. Niedostateczna ilość tych neurotransmiterów skutkuje znacznym obniżeniem nastroju, rozdrażnieniem i wzrostem nerwowości. Część badaczy zajmujących się analizą terapeutycznych właściwości libańskiej szałwii przypisuje jej dobroczynny wpływ na sprawność seksualną. Co prawda, ilość badań w tym kierunku jest jeszcze zbyt mała, ale przyjmuje się, iż górska herbata może być wykorzystywana jako afrodyzjak oraz środek poprawiający libido.


3. Sposób przygotowania
Szałwia libańska jest zazwyczaj sprzedawana w postaci suszu roślinnego, który wykorzystywany jest do przyrządzania prozdrowotnych naparów. Łyżka stołowa suszu powinna zostać zalana wrzącą wodą, a następnie zaparzana pod przykryciem od 5 do 10 minut. W celu poprawy walorów smakowych napoju i łatwiejszego spożycia, często wspomina się o możliwości dodania cytryny, imbiru, melisy, mięty czy niewielkiej ilości miodu. Osoby stosujące napary z gojnika w celu poprawy odporności nie powinny przekraczać 1 filiżanki w ciągu dnia. W przypadku ostrych stanów chorobowych należy stosować maksymalnie 3 porcje napoju na dzień. Należy pamiętać, że kobiety w ciąży nie powinny stosować szałwii libańskiej. Jest to podyktowane brakiem badań o wpływie górskiej herbaty na płód.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!