Kofeina w kulturystyce, jak również w innych sportach siłowych, jest używana dość często, co czasami prowadzi do problemów z sercem i do innych efektów ubocznych. Głównym powodem stosowania kofeiny jest wysoka intensywność treningów. Kofeina zwiększa wydzielanie energii

i pomaga w pełni wykorzystać czas treningowy.


SPIS TREŚCI:

1. Co to jest kofeina?

2. Kofeina spala tkankę tłuszczową

3. Kofeina i wskaźniki sportowe

4. Kofeina zwiększa możliwości organizmu

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Co to jest kofeina?

Kofeina to alkaloid, który ma możliwości stymulowania centralnego układu nerwowego. Jest to ekstrakt takich roślin jak kawa, herbata, yerba mate, guarana, koka i innych. Kofeina w kulturystyce jest stosowana, ponieważ posiada zdolności blokowania receptorów adenozyny, stymulowania wydzielania adrenaliny, zwiększania wrażliwości na wapń i hamowania enzymu fosfodiesterazy. Kofeina jest podobna do adenozyny, dlatego łączy się z jej receptorami i tworzy fałszywe uczucie pobudzenia, ale ani mózg, ani inne układy ciała nie regenerują się.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Kofeina spala tkankę tłuszczową

Jeżeli chcesz pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, to kofeina z całą pewnością w tym pomoże. Czy pracujesz, czy odpoczywasz, kofeina zwiększa stężenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co sprzyja wykorzystywaniu podskórnej tkanki tłuszczowej jako paliwa. Ponad 20 lat temu naukowcy z Human Performance Laboratory z Uniwersytetu w Indianie wykazali, że zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu krwi zwiększyła się u uczestników eksperymentu o 100% po podaniu 330 g kofeiny. Dodatkowo wykazano, że kofeina zwiększa poziom utlenienia tłuszczy podczas treningów aerobowych. W jednym z eksperymentów ten poziom zwiększył się o 50% po zażyciu 5 miligramów kofeiny na 1 kg masy ciała.


Kofeina wykazuje fenomenalny efekt podczas spalania tkanki tłuszczowej

w trakcie treningów aerobowych. Na przykład, człowiek ważący 77 kg spali mniej więcej 800 kalorii w ciągu godzinnego biegu ze średnią intensywnością i około połowa zostanie spalona dzięki utlenianiu tłuszczy. Jeżeli dodatkowo przyjmie kofeinę, to poziom utleniania zwiększy się o 50%, co spowoduje spalenie dodatkowych 200 kalorii tłuszczu. Oznacz to, że zostanie spalonych 600 kalorii w godzinę w wyniku utleniania tłuszczy i 200 kalorii w wyniku rozpadu cukru.


3. Kofeina i wskaźniki sportowe

Fizjologiczne działanie kofeiny nie jest jeszcze do końca zbadane. Ale udało się zbadać trzy biologiczne reakcje organizmu na kofeinę:

– właściwości kofeiny do spalania tkanki tłuszczowej, zwiększają również ogólną wydolność tlenową. W trakcie treningu aerobowego organizm spala dużą ilość tłuszczu i ograniczoną ilość glikogenu. W miarę wyczerpania glikogenu, organizm obniża swoją wydajność. Przyjmowanie kofeiny zwiększa poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co powoduje tzw. efekt oszczędzania glikogenu. Organizm bardziej wykorzystuje tłuszcze,

a stopień rozkładu glikogenu maleje, co opóźnia wystąpienie uczucia zmęczenia i pozwala pracować dłużej;


– kofeina zwiększa funkcjonalność mięśni, pomagając w ich kurczeniu. Przed wystąpieniem skurczu mięśnia, w jego komórkach powinny wydzielać się jony wapnia. Kofeina zwiększa wrażliwość komórek i dostępność w nich wapnia. W tym przypadku mięśnie potrzebują mniejszych impulsów do wykonywania pracy, co pozwala pracować z mniejszym wysiłkiem. Ponadto stwierdzono, że kofeina zwiększa kurczliwość przepony. Stąd można założyć, że będzie łatwiej oddychać podczas ćwiczeń;


– kofeina ma wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, maskując uczucie zmęczenia. Niestety, dość ciężko jest opisać mechanizm działania, ale zostało udowodnione, że kofeina przenika przez barierę krew-mózg. Badania specjalistyczne wykazały, że badani byli skłonni wybierać wysokie poziomy intensywności, ale odczucia były u nich, jak przy mniej intensywnych obciążeniach. Jest to bardzo przydatne podczas wystąpienia tzw. stagnacji.


4. Kofeina zwiększa możliwości organizmu

Liczne badania koncentrowały się na wpływie kofeiny na wydolność tlenową organizmu ludzkiego. Najczęściej wymienianym eksperymentem jest przeprowadzony w 1978 roku w stanie Indiana, który już wspomniano powyżej. Spożywając 5 miligramów kofeiny na każdy kilogram masy ciała, uczestnicy mogli trenować na ergometrze na 20% dłużej. Od tamtej pory wpływ kofeiny na wydolność tlenową został potwierdzony wiele razy. Wykazano nawet zwiększenie wydolności, a długość pracy wzrosła na 50%. W jednym z badań uczestnik zwiększył swoją ogólną wydolność aerobową aż o 156%.


Rezultaty badań dotyczących wpływu kofeiny na beztlenową wydajność nie są aż tak przekonujące, ale istnieją dowody wskazujące, że wytrzymałość mięśniowa i wydajność beztlenowa mogą zostać zwiększone. W 1992 roku, badani po zażyciu 250 mg kofeiny wykazali 7% wzrost wydajności.


Kofeina ma działanie wielostronne, oprócz parametrów tlenowych wpływa również na wytrzymałość mięśniową i wydajność beztlenową organizmu. Jednak jedynym wskaźnikiem, na który nie wykazano wpływu kofeiny, jest siła mięśniowa, ale badania w tym zakresie trwają.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!