Kwas linolowy to stosunkowo dobrze znany suplement diety. Bardzo często jest wykorzystywany w trakcie odchudzania ze względu na bezpieczeństwo jego stosowania oraz łatwo zauważalne efekty. Oprócz tego, przynosi wiele innych, prozdrowotnych korzyści. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat sprzężonego kwasu linolowego, zapraszam do dalszej części tekstu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest CLA?

2. Zastosowanie CLA

3. Sprzężony kwas linolowy a odchudzanie

4. Występowanie

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 

 

1. Czym jest CLA?

CLA, czyli conjugated linoleic acid, to skrótowa nazwa dla popularnego związku chemicznego, należącego do grona nienasyconych kwasów tłuszczowych (Ω-6), który określa się mianem kwasu linolowego. Pochodzenie CLA warunkuje jego egzogenny charakter – substancja ta nie jest zdolna do syntetyzowania przez ludzki organizm, w związku z czym musi być dostarczana do naszego ustroju wraz z pożywieniem. Obecne badania szacują, że sprzężony kwas linolowy winien stanowić około 30% dobowego zapotrzebowania człowieka na związki tłuszczowe.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Zastosowanie CLA

Co prawda, niewielka ilość badań na ludziach nie pozwala określić dokładnego charakteru działania sprzężonego kwasu linolowego, jednak suplementacja tym związkiem przynosi wiele pozytywnych korzyści dla ludzkiego organizmu. W pierwszej kolejności warto przede wszystkim wspomnieć o domniemanym wpływie na chorobę nowotworową. Eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach lub kontrolnych hodowlach testowych potwierdzają, że CLA może mieć realny wpływ na protekcję ustroju przed rozwojem chorób onkologicznych. Wysoki poziom sprzężonego kwasu linolowego w surowicy krwi warunkuje spadek ryzyka rozwoju raka piersi.

 

Z uwagi na fakt, że CLA należy do grona nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Ω-6 oraz witamin F, nie sposób nie wspomnieć

o oddziaływaniu tej substancji na funkcjonalność układu krążenia. Jak powszechnie wiadomo, NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) regulują naszą gospodarkę lipidową, co jest nierozerwalnie związane z poziomem cholesterolu. Suplementacja sprzężonym kwasem linolowym skutecznie zapobiega utlenianiu lipoproteiny LDL czyli tak zwanego „złego cholesterolu”. Ponadto CLA stanowi bardzo dobry sposób na zmniejszenie tempa rozwoju procesów miażdżycowych oraz w realny sposób zapobiega powstawaniu charakterystycznych „blaszek”, które zaburzają funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego.


Sprzężony kwas linolowy może mieć również zastosowanie w terapii osteoporozy. Systematyczne przyjmowanie CLA skutecznie zapobiega

i ogranicza procesy utraty tkanki kostnej oraz zmniejszenia gęstości mineralnej układu kostnego, które wynikają z postępującego procesu starzenia się organizmu. Część prac naukowych donosi, iż kwas linolowy może prowadzić do zwiększenia masy kostnej lecz tylko wtedy, gdy suplementacja odbywa się przy wsparciu produktami zawierającymi wapń czy witaminę D3. Oprócz tego, CLA niejednokrotnie wchodzi w skład wielu kosmetyków poprawiających wygląd i kondycję skóry. Mowa tu przede wszystkim o preparatach niwelujących symptomy starzenia się oraz przeciwdziałających nadmiernemu wysuszeniu cery.


3. Sprzężony kwas linolowy a odchudzanie

CLA jest znane przede wszystkim jako suplement diety skierowany do osób borykających się z problemem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej bądź starających się skutecznie pozbyć nadprogramowych kilogramów. Istotnym faktem jest opisana we wcześniejszym rozdziale zdolność sprzężonego kwasu linolowego do modulacji poziomu cholesterolu we krwi. To jednak nie jedyna właściwość tej substancji w kontekście odchudzania. CLA odpowiada za skuteczne nasilenie działania noradrenaliny, czyli hormonu, który prowadzi do stymulacji produkcji cAMP. Z kolei zwiększona zawartość tego związku w ustroju skutkuje skutecznym nasileniem procesu lipolizy – destrukcji cząsteczek tłuszczowych i eliminacji niepotrzebnych składników tłuszczu.


Oprócz nasilenia procesów niwelowania niepotrzebnej tkanki tłuszczowej, sprzężony kwas linolowy oddziałuje na masę mięśniową. Wspomniane cAMP stymuluje kinazy – anaboliczne związki enzymatyczne – do wiązania reszty fosforanowej z białkiem CREB. Proces ten jest bardzo podobny do reakcji wiązania testosteronu ze swoim wewnątrzkomórkowym receptorem. To jednak niejedyne podobieństwo. Efektem obu tych cyklów jest powstanie czynnika transkrypcyjnego, substancji, która skutecznie prowadzi do nasilenia przemian anabolicznych. Zwieńczeniem całości tych działań jest synteza nowych białek mięśniowych, co prowadzi do realnego wzrostu siły i wytrzymałości oraz zwiększenia całkowitej masy mięśniowej.


W kontekście nadmiernej masy ciała należy wspomnieć o wpływie CLA na cukrzycę. W tej chorobie odnotowujemy upośledzenie procesu Δ-6-desaturacji. To etap naturalnego metabolizmu kwasu linolowego do postaci γ-linolenowego. Niedobór tego związku jest odnotowywany w tej jakże popularnej chorobie metabolicznej. W celu złagodzenia objawów cukrzycy oraz jej następstw, lekarze i specjaliści niejednokrotnie polecają suplementację CLA.


4. Występowanie

Na samym początku wspomnieliśmy, że CLA jest związkiem o charakterze egzogennym. Oznacza to, że sprzężony kwas linolowy musi być stale dostarczany do naszego organizmu wraz z pożywieniem. W jakich produktach i artykułach spożywczych należy go szukać? Przede wszystkim

w tłuszczach roślinnych jak olej słonecznikowy, sojowy czy ten uzyskiwany

z wiesiołka. Oprócz tego, duże ilości CLA są spotykane w produktach pochodzenia zwierzęcego jak baranina, cielęcina czy wołowina. Ponadto kwas linolowy pojawia się w artykułach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, masło i sery. Co więcej, na obecnym rynku z suplementami diety dostępność CLA nie jest żadnym problemem. Niedobory kwasu linolowego są bardzo rzadkie i najczęściej występują wśród dzieci oraz chorych, charakteryzujących się niemożnością spożywania związków wysoko tłuszczowych.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(6)
    • ~kamil
      6 kwiecień 2016

      Jak można z ludzi robić akiego wała, nikt nigdy nie udowodnił że to działa! Marnowanie pieniędzy

      • Maciej Jędrejko
        7 kwiecień 2016

        Artykuł ma charakter informacyjny, być może inne osoby z niego skorzystają.

      • ~Nicco - road to aesthetics
        8 kwiecień 2016

        Dzięki za super artykuł. Kompendium wiedzy o CLA. Warto jeszcze dodać, że kwas rumenowy (CLA) jest bardzo silnym antyoksydantem (co już z resztą pośrednio znalazło wyraz w wymowie tego artykułu), i fakt ten ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

        • Maksym Riznyk
          11 kwiecień 2016

          Cieszymy się, że trafiliśmy w gust :)

        • ~Monika
          1 grudzień 2016

          Kwas linolowy dobrze przyswajalny jest w smalcu wieprzowym. Na choroby polecam smalec gesi. Szkodliwy wplyw ma na czlowieka przesiadywanie przed komputerem, tv. Sport to zdrowie.

          • Maksym Riznyk
            1 grudzień 2016

            Absolutnie zgadzam się co do smalcu gęsiego.
            Za małolata , zwłaszcza w zimie, babcia właśnie stosowała
            ten "specyfik" na mnie. Strasznie mnie to denerwowało ale teraz wiem, że było warto.