Chlorella to produkt o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Jakie korzystne właściwości wykazuje i jak wprowadzić ten produkt do swojego jadłospisu?

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest chlorella?
2. Wartość odżywcza chlorelli
3. Właściwości zdrowotne chlorelli
4. Jak stosować chlorellę?
5. Skutki uboczne stosowania chlorelli

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym jest chlorella?
Chlorella pyrenoidosa jest gatunkiem algi. Zielona barwa wynika z zawartości chlorofilu. Jest to barwnik powszechnie występujący w roślinach.

 

2. Wartość odżywcza chlorelli
Chlorella jest źródłem składników bioaktywnych. Stanowi prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawartość wapnia wynosi 220–340 mg/100 g, żelaza 130–225 mg/100 g, magnezu 315–373 mg/100 g, cynku ok. 70 mg. Znacząca jest również ilość witamin z grupy B. Szczególnie istotna jest duża zawartość białka (ok. 60%) o wysokiej wartości odżywczej (zawiera 8 niezbędnych aminokwasów, nieco niższa jest tylko ilość metioniny).


Chlorella jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas arachidonowy, eikozapentenowy oraz γ-linolenowy (GLA). Dostarcza również witamin, m.in. beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, oraz witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), witaminy E, C i D.

Algi zawierają znaczne ilości następujących składników: brom, cynk, jod, magnez, mangan, miedź, żelazo. Występują one jako związki metaloorganiczne lub kompleksowe, przez co składniki te są bardzo dobrze przyswajane.


Nie należy zapominać o znacznej możliwości produkcji witaminy C. Stanowi ona silny przeciwutleniacz, wpływa na działanie układu odpornościowego oraz bierze udział w produkcji kolagenu.


3. Właściwości zdrowotne chlorelli
Chlorella zawiera wyjątkowy czynnik wzrostu CGF będący kompleksem nukleotydów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu może namnażać się bardzo szybko – nawet czterokrotnie w ciągu doby. Przekłada się to również na wspomaganie wzrostu bakterii probiotycznych w jelitach po spożyciu chlorelli. Zauważono także przyśpieszenie odbudowy nabłonka jelitowego oraz lepszą regenerację komórek układu nerwowego i ochronę kodu genetycznego, co spowalnia proces starzenia.


Badania polegające na podawaniu przez okres 16 tygodni chlorelli wykazują, że obniża ona poziom cholesterolu, cukru we krwi i powoduje zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej. Efekt ten jest związany z wpływem na ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i szlaki sygnalizacji insuliny.


Chlorella może być czynnikiem wspomagającym leczenie nadciśnienia tętniczego. Już po dwóch miesiącach podawania chorym tego składnika zauważono obniżenie ciśnienia.


Chlorella chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVB. Wiadomo, że nadmierna ekspozycja na światło słoneczne powoduje przedwczesne starzenie się (kolagen będący składnikiem budulcowym ulega wtedy degradacji pod wpływem enzymu kinazy białkowej C).

 

Oddawanie chlorelli hamuje aktywność kinazy i przez to hamuje powstawanie uszkodzeń. Wpływa również na szybszą regenerację kolagenu po poddaniu na działanie promieniowania UVB.


Wyniki badań podkreślają silną zdolność chelatowania chlorelli. Składnik ten może unieszkodliwiać takie pierwiastki jak rtęć oraz kadm. Ze względu na często występujące skażenie ryb morskich związkami metali ciężkich warto zastosować chlorellę w celu ograniczenia ich szkodliwego działania.


Badania in vitro wskazują na działanie bakteriostatyczne. Substancja, która wykazuje zdolność hamowania rozwoju bakterii, to chlorellin. Związek ten działa skutecznie wobec bakterii gronkowca złocistego i paciorkowca, ale także laseczki siennej i bakterii coli.


Duża wydajność produkcyjna mogłaby sugerować możliwość wykorzystania chlorelli jako źródła pełnowartościowego pożywienia, szczególnie w obszarach biednych, gdzie panuje niedobór jedzenia. Jednak grube ściany komórkowe utrudniają biodostępność składników odżywczych z rośliny. Ułatwienie przyswajalności można uzyskać dzięki miksowaniu produktu i przez to zniszczeniu ściany komórkowej.


Chlorella stanowi naturalny czynnik stymulujący układ odpornościowy człowieka. Podawanie tego składnika powoduje wytwarzanie makrofagów (kluczowy element układu immunologicznego).


Badania przeprowadzone na kobietach w ciąży wskazują na mniejszą ilość dioksyn w mleku i przez to mniejszą ekspozycję dziecka na szkodliwe składniki. Zauważono również wyższe stężenie immunoglobulin IgA, co ma duże znaczenie i świadczy o wpływie na układ odpornościowy organizmu.
Chlorella może być używana jako składnik profilaktyczny wobec nowotworów. Karotenoidy, flawonoidy oraz związki fenolowe wyizolowane z alg wykazują właściwości antykancerogenne. Działają one na zasadzie hamowania wzrostu i podziału komórek rakowych.


4. Jak stosować chlorellę?
Chlorellę można kupić w postaci tabletek i jako proszek. Tabletki są łatwiejsze w użyciu, ale istnieje ryzyko, że jakość chlorelli może być zagrożona przez ciepło wytwarzane w procesie kompresji stosowanym do tworzenia tabletek.


Silna zewnętrzna ściana komórkowa chlorelli musi zostać zerwana, aby dostępne były jej składniki odżywcze. Należy zwrócić uwagę, czy producent podaje informację, że ściana komórkowa została uszkodzona. Jeśli nie ma takiej deklaracji, to otrzymany suplement jest bezużyteczny.


Sproszkowana chlorella może być mieszana z sokiem z warzyw i owoców lub w koktajlach. Ma łagodny smak, przez to może być powszechnie stosowana.


5. Skutki uboczne stosowania chlorelli
Chlorella stanowi składnik diety od tysięcy lat, szczególnie w Chinach, Korei i Japonii. Stąd zarzuty odnośnie do jej toksyczności można uznać za bezzasadne.


Chlorella jest produktem cenionym szczególnie ze względu na dużą zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera również zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz związki bioaktywne. Warto zastosować ten produkt dla podwyższenia wartości odżywczej diety.



Bibliografia
Duliński R., Biotechnologiczne metody produkcji witamin z wykorzystaniem mikroorganizmów, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, 1(68), 5–19.
Godlewska K., Michalak I., Chojnacka K., Glony na zdrowie, „Wiadomości Chemiczne” 2014, 68, 836–837.
Golebiowska B., Grajek W., Mikroalgi jako surowiec dla przemysłu spożywczego, „Przemysł Spożywczy” 1993, 47(7), 185–187.
Merchant R.E., Andre C.A., Sica D.A., Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for mild to moderate hypertension, „Journal of Medicinal Food” 2002.
Nakano S., Takekoshi H., Nakano M., Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and inreases immunoglobulin a concentrations in breast milk, „Journal of Medicinal Food” 2007, 10(1), 134–142.
Pratt R. et al., Chlorellin, an Antibacterial Substance from Chlorella, „Science” 1944, 99(2574), 351–352.
Sheih I.C. et al., Anticancer and antioxidant activities of the peptide fraction from algae protein waste, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2010, 58(2), 1202–1207.
Allnutt F.C., Bonner W.D., Characterization of Iron Uptake from Ferrioxamine B by Chlorella vulgaris, „Journal of Plant Physiology” 1987, 85(3), 746–750.
Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, „Food Forum” 2016, 2(12), 99–104.
Lee W.H., Rosenbaum M., Chlorella The sun-powered supernutrient and its beneficial properties, 2003.
Adams M., Cleanest sources for chlorella revealed: Natural News publishes metals contamination test results for world's most famous superfood, https://www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html (30.01.2018).
Minton B.L., https://www.naturalnews.com/024617_chlorella_body_blood.html# (30.01.2018).
Składniki chlorelli, http://chlorella.pl/sklad-chlorelli (30.01.2018).