Aminokwasy rozgałęzione BCAA to jeden z najpopularniejszych suplementów diety na rynku. Jednak wiele osób nie ma zdania odnośnie do tego, czy suplement ten jest godny polecenia. Jak jest naprawdę? Wyrób swoją opinię z pomocą poniższego artykułu. Dawkowanie BCAA oraz jakie BCAA ma działanie? O tym między innymi poniżej.

 

SPIS TREŚCI:
1. Dla kogo przeznaczone jest BCAA?
2. Jakie działanie ma po spożyciu?
3. Czy warto zdecydować się na BCAA?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!


 

1. Dla kogo przeznaczone jest BCAA?

BCAA to suplement diety mający za zadanie szybkie dostarczenie trzech najważniejszych z ośmiu aminokwasów rozgałęzionych do komórek mięśniowych. Mowa tutaj o leucynie, izoleucynie oraz walinie. Odpowiadają one za syntezę białek, nasilenie procesów naprawczych ukierunkowanych na odbudowę powstałych mikrourazów w trakcie treningów oraz zwiększają wydzielanie hormonów anabolicznych.

 

Aminokwasy rozgałęzione zwane też egzogennymi to te, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, stąd należy dostarczyć je z zew-nątrz. Idealnym źródłem tego składnika są mięsa, a także produkty mleczne zawierające duże ilości białka. W wielu przypadkach jednak to nie wystarczy i należy sięgać po specjalne odżywki, które dodatkowo są wzbogacone m.in. w witaminy.

 

Aminokwasy rozgałęzione BCAA są przeznaczone dla osób uprawiających systematyczny wysiłek fizyczny, zarówno amatorsko, jak i zawodowo. Odżywki typu BCAA znajdują zastosowanie w wielu dyscyplinach spor-towych – począwszy od CrossFitu i lekkoatletyki przez gimnastykę i sporty zespołowe, a skończywszy na dyscyplinach siłowych i sylwetkowych. Jak potwierdzają opinie naukowców oraz liczne badania na temat ich działania – mają one wiele zastosowań.

 

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Jakie działanie ma po spożyciu?

BCAA najlepiej spożywać w trakcie treningu. Dzięki temu niezbędne składniki szybko wędrują wraz z krwią do komórek mięśniowych, gdzie usprawniają procesy syntezy białek oraz działają na układ hormonalny, podnosząc stężenie związków anabolicznych w organizmie, co pozytywnie wpływ na regenerację po intensywnym treningu siłowym. To najlepszy moment dla organizmu w celu dostarczenia aminokwasów – nakręcony przez wysiłek fizyczny metabolizm w szybki sposób je wykorzysta i prze-transportuje do właściwego miejsca ich wykorzystania.

 

Ponadto zgodnie z opiniami aminokwasy rozgałęzione w połączeniu z węglowodanami składnikami zawartymi w termogenikach skutecznie usprawniają procesy redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że preparaty zawierające BCAA nadają się nie tylko w czasie budowania masy mięśniowej, ale również podczas zbijania wagi, czyli redukcji tkanki tłuszczowej.

 

Zwiększona ilość wspomnianego preparatu w organizmie równie pozytywnie wpływa na regenerację ośrodkowego układu nerwowego, który jest bardzo obciążony w czasie treningu z ciężarami. Aminokwasy usprawniają jego pracę oraz dostarczają niezbędnych składników do wykonywania intensywniejszych procesów o charakterze neurologicznym. Przekłada się to na mniejsze zmęczenie ogromem wysiłków, sprawniejsze przewodnictwo sygnału z neuronów do mięśni i szybszą regenerację psychofizyczną.

 

Jak wskazują opinie uczonych, suplement diety dodatkowo wspomaga wzrost siły mięśniowej. Ten aspekt jest z kolei uwarunkowany uczestnictwem w licznych procesach anabolicznych naszego ustroju oraz reakcjach energetycznych. Większa liczba protein i nasilenie anabolizmu w obrębie układu mięśniowego skutkuje stopniowym wzrostem samego mięśnia, co w towarzystwie intensywnych procesów zwiększających energię automatycznie przekłada się na stadialne zwiększenie siły. 

 

3. Czy warto zdecydować się na BCAA?

Aminokwasy rozgałęzione BCAA przeznaczone są dla osób aktywnych fizycznie. Jak pokazują opinie, szczególne zastosowanie znajdują one w sportach siłowych. W związku z tym są one godne polecenia tym, którzy za cel postawili sobie zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcję tkanki tłuszczowej.

 

Umiejętne dawkowanie aminokwasów rozgałęzionych przyczynia się dodatkowo do szybszej regeneracji psychicznej i fizycznej. W związku z tym efektywniej można wykonywać kolejne treningi, mając świadomość w pełni zregenerowanego organizmu.

 

Badania nad skutecznością działania BCAA wykorzystywały w doświad-czeniach dawki od 3 do 20 g preparatu. W praktyce sportowcy najczęściej wykorzystują porcje wynoszące od 7 do 20 g – stąd założenie, iż 10 g BCAA w ciągu doby jest optymalną ilością do zadziałania w organizmie. Warto też pamiętać, że w większości popularnych produktów na 1 g preparatu przypada około 0,8 g czystych aminokwasów.

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy
Komentarze(102)
    • ~Tomek-B
      20 październik 2015

      Witam. Od kilku miesięcy chodzę na siłownię, od około tygodnia stosuje bcaa. Waze około 81kg,wcześniej (jakieś 4 miesiące temu) ważyłam 91kg. Zredukowane tłuszcz z 26.2 do 19.5%. Chciałbym zrzucić jeszcze ok 5kg (mam 178cm wzrostu). Ile bcaa powinienem przyjmować i czy powinienem przyjmować codziennie czy tylko około treningowe. Ćwicze 4 razy w tygodniu (ćwiczenia siłowe + ok. 20min cardio).

      • Maksym Riznyk
        21 październik 2015

        BCAA bierze się normalnie cały czas, jak w dni treningowe jak i również w wolne, w te drugie bierze się mniej.

      • ~świeżak
        25 listopad 2015

        Czy można stosować blackbombs Dy i bcaa razem?

        • ~dominika
          11 grudzień 2015

          ja brałam i żyję więc tak, można;)

        • ~Nicco
          27 styczeń 2016

          Nie bardzo widzę branie BCAA w trakcie budowania masy. Przecież to te same aminokwasy budujące białka, które znajdują się w produktach mlecznych, jajach i mięsie. Przecież na masie i tak dostarczamy ogromną ilość kalorii (w tym pochodzących z białek), po co zatem dodatkowa suplementacja proszkiem? A ww. produkty spożywcze zawsze będą lepsze od prochu. Zupełnie inną sprawą jest jakość takowych proszków, która często pozostawia wiele do życzenia (liczne słodziki, barwniki, dodatki smakowe, itp. świństwa). Pozdrawiam.

          • ~Drago
            11 kwiecień 2016

            Łyżka oleju kokosowego , żółtko jaja, banan zmiksować i macie BCAA

            • ~Daria
              18 maj 2016

              Ahahaha xD serio od kiedy aminokwasy rozgałęzione pochodzą z tłuszczu i węgli? Nie wiem kto napisał ten komentarz, ale musiał mieć szczątkową wiedze z zakresu żywienia.

              • Maksym Riznyk
                19 maj 2016

                Po to jest ta strona żeby czerpać informacje. Może kolega pomylił się i chodziło i białko np.

                • ~Juko
                  20 lipiec 2016

                  Od kiedy banan ma w sobie aminokwasy i olej?całkowity brak węglowodanów masz chyba ,bo mózg nie pracuje u ciebie..sorry.podstawy biologii i anatomii.na silownie nie musisz juz chodzic.

                  • Maksym Riznyk
                    20 lipiec 2016

                    Ja zrozumiałem to w taki sposób, że tłuszcze w tym przypadku czerpie z łyżki oleju i żółtek.

                    • ~Legionista
                      28 październik 2016

                      Tobie brakuje z całą pewnością oleju ale nie tylko kokosowego.

                    • ~Dark
                      28 kwiecień 2016

                      Jeden mądry człowiek. Popieram w 100%. Pozdro

                      • Maksym Riznyk
                        28 kwiecień 2016

                        Zawszy się znajdzie :)

                      • ~estel
                        16 maj 2016

                        Pytanie... Czy trzeba robić przerwy w braniu BCAA? Jesli tak to jak długie?

                        • Maksym Riznyk
                          17 maj 2016

                          Akurat BCAA można stosować cały czas.

                        • ~zakrecony bogdan
                          26 maj 2016

                          A jak sie ma bcaa do kreatyny, i tabletek z witaminami i mineralami? Mozna je stosowac razem?

                          • Maksym Riznyk
                            9 czerwiec 2016

                            Możesz śmiało stosować.

                          • ~CHK
                            5 czerwiec 2016

                            Czy BCAA można używać przy zwyczajnym bieganiu na powietrzu? Robię to od całkiem niedawna, lecz jestem ciekaw działania BCAA, a nie chcę ryzykować :)

                            • Maksym Riznyk
                              9 czerwiec 2016

                              Zależy jak z dietą masz, jeżeli redukujesz to warto BCAA stosować aby nie palić mięśni .

                            • ~Dave
                              6 czerwiec 2016

                              Co może dać kilka gram aminokwasów (i to niepełnowartościowych - bo BCAA to niepełny aminogram) skoro w ciągu dnia jedząc przykładowo 120 g białka dostarczamy przynajmniej 40-45g tychże aminokwasów i to w pełnowartościowych produktach. Jak dla mnie to chwyt marketingowy i sposób na wyciąganie pieniędzy.

                              • Maciej Jędrejko
                                8 czerwiec 2016

                                Fakt, najnowsze badania dowodzą że człowiek w zależności od swojej aktywności fizycznej może potrzebować nawet 80g aminokwasów. Proszę jednak pamiętać, że aminokwasy pochodzące z białek ulegają licznym przemianom w trakcie trawienia i duża ich część zostaje wykorzystana w innym celu podczas przemian metabolicznych.

                              • ~Twe
                                1 lipiec 2016

                                Hej, ja mam pytanie za czy można dobrać sobie bcaa gdy zażywam ZMA??

                                • Maciej Jędrejko
                                  12 lipiec 2016

                                  Nie ma najmniejszych przeciwwskazań do suplementacji obu tych preparatów jednocześnie.

                                • ~Loretai
                                  19 lipiec 2016

                                  Witam czy bcaa można łączyć z hmb i czy taka kombinacja będzie dobra gdy chcę głównie zrzucić wagę jeżdżę rowerem 30-50 km dziennie ale zdarzają się dłuższe dystanse nawet do 100 km w ciągu dnia. Na tą chwilę spadłem 11kg w 2,5 miesiąca chciałbym zrzucić jeszcze 10 kg aby ważyć w granicach 85kg przy wzroście 187cm. Czy jednak saj lepsze alternatywy niż hmb+bcaa i dlaczego.

                                  • Maciej Jędrejko
                                    20 lipiec 2016

                                    Połączenie HMB i BCAA jest jak najbardziej ok, ale przy Twoich treningach poleciłbym inny zestaw. Spróbuj zastosować BCAA w parze z Beta-alaniną i Tauryną. Myślę, że nie tylko ułatwi to odchudzanie ale i znacząco poprawi wytrzymałość.

                                    • ~miko
                                      30 lipiec 2016

                                      Maciej Jędrejko, a co byś zaproponowal do treningow piłki nożnej? Czy bcaa będzie odpowiednie i czy dodać coś do tego?

                                      • Maciej Jędrejko
                                        1 sierpień 2016

                                        Do treningów piłkarskich zastosowałbym połączenie:

                                        Carbo+BCAA+Tauryna. Myślę że takowy skład powinien spełnić swoje zadanie.

                                      • ~Jaccob
                                        12 sierpień 2016

                                        Jeśli trenuję futbol amerykański w wieku 16 lat to czy jeśli chciałbym zacząć stosować bcaa to powinienem do tego coś dobrać?

                                        • Maciej Jędrejko
                                          16 sierpień 2016

                                          W wieku 16 lat nie ma potrzeby stosowania suplementów. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie odpowiednia dieta ze stakiem witaminowo-mineralnym.

                                        • ~CarpeDiem
                                          24 wrzesień 2016

                                          Jeśli stosuję BCAA, białko (jak mi brakuje z diety), HMB to co jeszcze dobrać albo co zmienić? Pracuję fizycznie po 11 godz. Biegam 2-3 (po 10-20 km) razy w tyg. Ćwiczę 3 razy w tyg. Czasem rower.

                                          • ~Roxy
                                            3 październik 2016

                                            a ja mam pytanie i nie mogę się doczytać nigdzie na ten temat. Ja stosowałam dietę 1000 kcal no i wiadomo widocznie uszkodziłam metabolizm bo po rezygnacji z tej diety wszystko wróciło w szybkim tempie, ale teraz dużo ćwiczę około 30 min cardio i potem siłowe. Wszystko super bo ciało zrobiło się prężne, ale niestety waga i obwód się zwiększył, a ja jednak chciałam zrzucić a nie przybrać i teraz nie wiem czy to ta woda zgromadzona w mięśniach., czy ja mam predyspozycje do szybkiej rozbudowy mięśni. Bo interesuje mnie to czy ja będę coraz większa i mam to zostawić czy w końcu ten tłuszcz zacznie już się spali, bo jednak juz prawie 2 miesiące minęło.

                                            • Maksym Riznyk
                                              4 październik 2016

                                              Jeżeli dalej jesz więcej kalorii niż masz zapotrzebowanie to ta tendencja zachowa się. możesz zakupić dietę na tej stronie.

                                              • ~Jaca
                                                17 listopad 2016

                                                Pierwsza sprawa to co to za pojęcie że woda w mięśniach? Mięśnie zawierają w sobie wodę i to normalne u kulturysty i u sprintera.
                                                Dieta 1000 kcal to już prawie głodówka jeszcze jeśli ćwiczysz przy tym intensywnie to nic dobrego z tego nie wyniknie. Może i spaliłaś tłuszczyk ale pamiętaj że mięśnie ważą więcej niż tłuszcz tak że mogłaś przybrać na wadzę ale jednocześnie zamienić tłuszcz na mięśnie. Ja bym proponował nie zwracać uwagi na ilość kg na wadzę tylko na ogólnym wyglądzie. Jako kobieta możesz sobie pozwolić na okrągłe kształty i to będzie ok. Jeśli ćwiczysz siłowo ćwicz tak aby zamiast rozwijać masę mięśniową budować siłę mięśni i wytrzymałość. Czyli większa ilość powtórzeń mniejszym ciężarem tj 3-4 serie po 10-12 powt. ciężar 60% max obciążenia.

                                              • ~PoczątkującyPaker
                                                23 październik 2016

                                                Witam,
                                                Ważę ok 85kg mam 184 cm wzrostu niemniej jednak mój brzuch pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Trenuję około miesiąc i już nie muszę robić obiegówki tylko mam podzielone treningi na 3x w tygodniu. Dodatkowo jeżdżę na rowerze 5 razy w tygodniu po około 10-15km(Przed treningiem 10). W którym momencie zalecalibyście branie BCAA ponieważ się zastanawiam? I co dodatkowo polecilibyście dla mnie do lekkiej redukcji i przyrostu masy mięśniowej. Jestem laikiem w tym temacie. Czy wogóle BCAA mogłoby być odpowiednie dla moich treningów?? Dodam, że codziennie jem na śniadanie około 3 jajek a wieczorami spożywam ryby oraz białe sery, tak samo 2 godziny przed treningiem spożywam serek wiejski także tego białka u mnie nie brakuje. Proszę o opinie ponieważ jestem ciekaw i chętnie wdam się w dyskusję, Pozdrawiam :)

                                                • AdamFS
                                                  25 październik 2016

                                                  BCAA można znaleźć też w naturalnych produktach białkowych takich jak kurczak, jaja czy nabiał. Jeśli zadba Pan o odpowiednią podaż tych produktów spożywczych to potrzeba przyjmowania BCAA będzie znacznie ograniczona. Lepiej skupić się najpierw na diecie, suplementy mogą być bardzo drogie i nie dawać tak spektakularnych efektów jakich oczekujemy.

                                                • ~Darek
                                                  28 październik 2016

                                                  Witam mam pytanie ile razy na dzień stosować BCAA i w jakich ilościach,i z czym go stosować z mlekiem z wodą,proszę o pomoc Pozdrawiam Darek

                                                  • Maksym Riznyk
                                                    28 październik 2016

                                                    BCAA mieszaj z wodą.
                                                    Co do dawkowania, dostosuj się do propozycji producenta.
                                                    Pozdrawiam.

                                                    • ~Darek
                                                      28 październik 2016

                                                      Dziękuję

                                                      • Maksym Riznyk
                                                        18 listopad 2016

                                                        Proszę bardzo :)

                                                      • ~Mietek
                                                        23 listopad 2016

                                                        Do BCAA proponuję dodać kompleks witaminy B.Wiadomo jakie działanie mają witaminy z grupy B,a dodatkowo lepiej się "wchłania" BCAA.Pozdrawiam

                                                        • Maksym Riznyk
                                                          24 listopad 2016

                                                          Dziękujemy za dopełnienie wiadomości.

                                                        • ~monik
                                                          25 listopad 2016

                                                          Witam. Jestem kobietą i ćwiczę trzy razy w tyg siłowo i dwa bardziej rozciągająco. Chciałabym się bardziej wyzeznic i zrzucić ze 3-5kg . Czy podpowiecie co mam brać aby już nie nabierać masy mięśniowej tylko bardziej się wyrzeźbic.

                                                          • Maksym Riznyk
                                                            25 listopad 2016

                                                            Monika za Twój cel odpowiada zbilansowana dieta.
                                                            Również trening o wysokiej intensywności.

                                                          • ~Lukasz
                                                            29 listopad 2016

                                                            czy zma i bcaa mozna brac razem ? Bcaa podczas treningu a zma na wieczor ?

                                                            • AdamFS
                                                              6 grudzień 2016

                                                              Oczywiście! Nic nie stoi na przeszkodzie.

                                                            • ~Dawid-P
                                                              4 grudzień 2016

                                                              Czy można stosować razem bcaa i dekstroze ? Jeżeli tak to w jakich ilościach ?

                                                              • AdamFS
                                                                6 grudzień 2016

                                                                Nic nie stoi na przeszkodzie. BCAA to aminokwasy rozgałęzione które obecne są w produktach białkowych, dekstroza to odmiana cukru prostego. Połączenie BCAA i dekstrozy będzie to więc w uproszczeniu połączenie białka oraz węglowodanów. Co do konkretnych ilości, odpowiedź brzmi: to zależy od indywidualnego zapotrzebowania oraz całkowitej kompozycji diety.

                                                              • ~Kubaaa143
                                                                5 styczeń 2017

                                                                Czy można brać bcaa białko i carbonox ?

                                                                • AdamFS
                                                                  11 styczeń 2017

                                                                  Nie nie stoi na przeszkodzie takiemu połączeniu.

                                                                • ~Oszust
                                                                  17 styczeń 2017

                                                                  Witam biore bialko wpi 90, kreatyne mono..., aminokwasy, hmb czy moge to mieszac

                                                                  • AdamFS
                                                                    25 styczeń 2017

                                                                    Oczywiście! Mieszanie razem różnych suplementów jest powszechną praktyką i nie wpływa negatywnie na ich absorpcję czy efektywność.

                                                                  • ~Luisa
                                                                    19 styczeń 2017

                                                                    Witam. Można brać aminokwasy bcaa oraz thermo speed hardcore razem?

                                                                    • AdamFS
                                                                      25 styczeń 2017

                                                                      Nie ma żadnych przeciwwskazań względem łączenia BCAA ze spalaczami tłuszczu

                                                                    • ~kasia
                                                                      22 styczeń 2017

                                                                      Rozumiem, że w diecie na masę BCAA można pominąć?

                                                                      • AdamFS
                                                                        25 styczeń 2017

                                                                        BCAA jako suplement stanowi tylko dodatek. Nigdy nie ma wymogu jego przyjmowania, dlatego w każdej diecie można pominąć dodatek BCAA. Prawdą jednak jest, że w diecie na masę dodatek BCAA staje się mniej wskazany. Nadwyżka kaloryczna redukuje tempo degradacji białek mięsniowych, sprawiając, że zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy zostaje zmniejszone.

                                                                      • ~aska
                                                                        13 luty 2017

                                                                        Witam mam takie pytanie czy BCAA można stosować przy tabletkach anty kiedyś słyszałam że podobno mają wpływ na ich wchłanianie i nie działają tak skutecznie jak powinny ? Ile w tym prawdy?

                                                                        • AdamFS
                                                                          17 luty 2017

                                                                          Jest to kwestia bardzo zależna od rodzaju przyjmowanej antykoncepcji, aczkolwiek najlepszym źródłem informacji w tej kwestii będzie lekarz.

                                                                        • ~luck
                                                                          15 luty 2017

                                                                          Witam, poleca Pan przy treningu na zrzucenie wagi "BCAA w parze z Beta-alaniną i Tauryną. Myślę, że nie tylko ułatwi to odchudzanie ale i znacząco poprawi wytrzymałość".
                                                                          Jak zestawić te suplementy w gramach i jak stosować? [pozdrawiam

                                                                          • ~Nela23
                                                                            19 luty 2017

                                                                            Witam ,moja waga to 56kg ,ćwiczę regularnie w domu i moim celem jest spalenie tkanki tłuszczowej do 50-52kg , czy 5g przed i 5g po treningu to odpowiednia dawka dla mojego organizmu ? By odnieść pozytywny i skuteczny efekt ?:)

                                                                            • Maksym Riznyk
                                                                              21 luty 2017

                                                                              Najlepiej dostosować się do zalecanych dawkowań od producenta.

                                                                            • ~PatryG
                                                                              26 marzec 2017

                                                                              Witam już jokoś od 3 miesięcy chodzę na siłownie moja waga to 64 kg i chce zacząć stosować bcaa mam 170 wzrostu , jaka ilość bcaa będzie dla mnie wskazana ?

                                                                              • Maksym Riznyk
                                                                                12 kwiecień 2017

                                                                                Taka jaką podaje producenty na opakowaniu.

                                                                              • ~Kacper W
                                                                                28 marzec 2017

                                                                                Witam, mam 16 lat 173 cm wzrostu oraz 70 kg. Trenuje minimum 6 razy w tygodniu ( w tym 2xMMA 2xKickbox 2xcrossfit i w szkole w-f, na którym chodzę na siłownię), czy w moim przypadku zażywanie suplementów typu BCAA, glutamina lub innych byłoby wskazane dla mnie? Sypiam 8-10 godzin dziennie i ciągle się czuję zmęczony.

                                                                                • ~Kagnesis
                                                                                  2 kwiecień 2017

                                                                                  Hej, jak chce spalić tłuszcz i budować mięśnie powinnam brać tylko BCA?

                                                                                  • Maksym Riznyk
                                                                                    12 kwiecień 2017

                                                                                    Myślę, że supplementacja dla tak aktywnej osoby jest wskazana.
                                                                                    Zmęczenie może wynikać również przez produkty jakie pożywasz. Np j apo węglach czuje się spiący.

                                                                                    • Maksym Riznyk
                                                                                      12 kwiecień 2017

                                                                                      Kagnesis warto zaopatrzyć się w BCAA oraz odpowiednią ilość białka.

                                                                                    • ~Adam
                                                                                      6 kwiecień 2017

                                                                                      Z jakiej firmy polecilibyście bcaa?

                                                                                      • Maksym Riznyk
                                                                                        12 kwiecień 2017

                                                                                        Biotech, uniwersal

                                                                                      • ~Rybka
                                                                                        15 kwiecień 2017

                                                                                        Proszę o propozycję suplementacji dla pływaka wiek 40 + trening 5 razy w tygodniu 1.5h. Najbardziej zależy na poprawieniu wytrzymałości i siły.

                                                                                        • Maksym Riznyk
                                                                                          19 kwiecień 2017

                                                                                          heh na siłe i wytrzymałość to dodatkowe treningi z żelastwem ni etylko same pływanie. Dodatkowo białko, bCAA

                                                                                        • ~Aniołek
                                                                                          29 kwiecień 2017

                                                                                          Jak się ma niedoczynność tarczycy do stosowania BCAA? Czy jest ona przeciwwskazaniem?

                                                                                          • Maciej Jędrejko
                                                                                            18 maj 2017

                                                                                            BCAA można stosować w przypadku niedoczynności.

                                                                                          • ~MrArkadij
                                                                                            8 maj 2017

                                                                                            Czy BCAA można stosować od początku przygody z siłownią czy lepiej odczekać jakiś czas tak jak w przypadku innych suplementów?

                                                                                            • Maciej Jędrejko
                                                                                              18 maj 2017

                                                                                              Można stosować od samego początku.

                                                                                            • ~marcinz
                                                                                              11 maj 2017

                                                                                              Czesc!Mam na imię Marcin,mam 178cm i ważę 78 kg.Chciałem nabrać masy mięśniowej,ale przy tym nie chcę chudnąć bo mam szczupłą budowę ciała.Ćwiczę 2 razy na tydzień,raczej mało intensywnie w domu:pompki,jakieś rozpiętki na klatę itp.Co mogę stosować,gainery czy właśnie BCAA?Dzięki!

                                                                                              • Maciej Jędrejko
                                                                                                18 maj 2017

                                                                                                W przypadku rozbudowy masy mięśniowej bez nadmiernego zatłuszczenia polecamy zakupić BULK.

                                                                                              • ~mario
                                                                                                15 maj 2017

                                                                                                Witam mam mały problem,czy moge polonczyc bcaa z matrix muscle when complex. Pozdrowionka .

                                                                                                • Maciej Jędrejko
                                                                                                  18 maj 2017

                                                                                                  Odżywki białkowe mogą być bez problemu wykorzystywane w parze z suplementem BCAA.

                                                                                                • ~Przemo
                                                                                                  21 maj 2017

                                                                                                  Trenuje w bez ciężarów. Czyli mam swój program pompek,podciągania,brzuszków,nóg i pleców. Czy mogę śmiało mieszać bcaa z kreatyną?

                                                                                                  • Maksym Riznyk
                                                                                                    23 maj 2017

                                                                                                    Możesz stosować :)

                                                                                                  • ~Maciej
                                                                                                    21 maj 2017

                                                                                                    Cześć wszystkim.
                                                                                                    Mam 180 cm wzrostu i waze 98 kg i chcialbym schudnac ponad 10 kg jak na moje wymiary jestem szczupłej budowy. Problem w tym że ja mam dużą masę mięśniową więc moje pytanie jak się pozbyć kg. Biorę thermo speed na chwilę obecna i chce dołączyć do tego bcaa czy to może mi pomoc? Czy od tych suplementów nie siadzie mi wątroba? Ja często można brać te suplementy ?
                                                                                                    Najważniejsze staram się trenować 3x w tygodniu (piłkarz amator) bieganie od 7 do 10 km czasami interwaly. Jak jest sezon to 2x gram w piłkę i 1x biegam tygodniowo lub 2x biegam 1c gram w piłkę.

                                                                                                    • Maksym Riznyk
                                                                                                      23 maj 2017

                                                                                                      Witam na stronie.
                                                                                                      Czy ja dobrze zrozumiałem ?
                                                                                                      Chcesz mięśnie spalać ?

                                                                                                    • ~TaDam
                                                                                                      25 maj 2017

                                                                                                      Witam
                                                                                                      Codziennie mam naprawdę ciężkie treningi, trenuję po ok. 4-7h dziennie(zależy od dnia) w tygodniu nie mam naprawdę ani jednego dnia wolnego od ciężkiego treningu( nie chodzi o treningi na siłowni, tylko o trenngi kondycyjne i pod kątem piłki nożnej), proszę o pomoc odnośnie używania bcaa, czy pomoże mi to w naprawdę szybkiej regeneracji organizmu? Rodzice uważają to za samą chemię, więc regeneruje się codziennie lodowatym przysznicem i rolluje obolałe mięśnie. Słyszałem, że bcaa może wzmocnić mięśnie i pomaga w regeneracji, ale dalej uznaje to za czystą chemię taką jak np kreatyna

                                                                                                      • Maksym Riznyk
                                                                                                        26 maj 2017

                                                                                                        Skoro nadal tak uważasz i już od początku jesteś negatywnie nastawiony to nie rozumiem pytania...
                                                                                                        BCAA jedynie będzie dodatkiem do wyżej wymienionych sposobów na regeneracje :)

                                                                                                      • ~Agnieszka
                                                                                                        9 czerwiec 2017

                                                                                                        Cześć. Od dłuższego czasu zmagam się z nadwagą. 80kg przy 170 cm wzrostu. Od 4 miesięcy ćwiczę, zdrowo i regularnie jem i własciwie waga stoi. Waha się +-2 kg. Mąż 3 tyg. temu kupił mi BCAA 20:1:1. czy to był dobry pomysł? Biorę tylko przed treningiem lub po. Ćwiczę ok. 45 m do 1h bo na dłuższy nie mam czasu ale efektów właściwie nie widzę. Może trochę cellulit zredukowałam. Czy BCAA brac dalej czy lepiej stosować coś innego?

                                                                                                        • Maksym Riznyk
                                                                                                          9 czerwiec 2017

                                                                                                          Ale BCAA nam jedynie wspomaga regeneracje.
                                                                                                          Nie ma to przełożenia na tkankę tłuszczową.

                                                                                                          • ~Agnieszka
                                                                                                            9 czerwiec 2017

                                                                                                            No to świetnie. Pokażę to mężowi. Niech zobaczy jak się zna :-(

                                                                                                            • ~Agnieszka
                                                                                                              9 czerwiec 2017

                                                                                                              Fakt,że razem z tym kupił mi jeszcze Thermo Speed Extreme. To może to spala :-) ????

                                                                                                              • Maksym Riznyk
                                                                                                                14 czerwiec 2017

                                                                                                                No thermo speed już spala owszem

                                                                                                              • ~bartek
                                                                                                                11 czerwiec 2017

                                                                                                                Witam mam takie pytanie czy można kreatynę mieszać z bcaa jak tak to o jakiej porze stosować i jakie dawki dodam że mam 10 cm wzrostu i ważę 98 kg

                                                                                                                • ~Aga
                                                                                                                  12 czerwiec 2017

                                                                                                                  To trochę niski jesteś :-):-) :-) Albo masz bardzo dużą nadwagę :-)

                                                                                                                  • Maksym Riznyk
                                                                                                                    14 czerwiec 2017

                                                                                                                    Najlepiej zastosować się do zaleceń producenta.

                                                                                                                  • ~dobryczlowiek
                                                                                                                    1 lipiec 2017

                                                                                                                    Witam. Od jakis czterech miesiecy zacząłem regularnie cwiczyc. Cel to zbudowanie masy. Waga 79 kg przy 188 cm wzrostu. Do tej pory stosowalem gainer + kreatyna. Efekt redni do kiepskiego. Stosuje dietę. Czy aby spowolnić metabolizm mógłbym dołączyć do tego jeszcze Daa.? Chyba ze ktoś ma może lepszy pomysł na mój przypadek? Pozdrawiam

                                                                                                                    • Maciej Jędrejko
                                                                                                                      11 lipiec 2017

                                                                                                                      W jakim celu chcesz spowolnić metabolizm? Dlaczego akuratnie DAA?

                                                                                                                    • ~dobryczlowiek
                                                                                                                      3 lipiec 2017

                                                                                                                      Dodam tylko że dietę mam ułożona i jak przestrzegam.

                                                                                                                      • ~KarolinaK
                                                                                                                        28 lipiec 2017

                                                                                                                        Witam, czy BCAA mogą być stosowane przez osoby starsze jako regenarcja czy np. wspomagacz dnia codziennego?
                                                                                                                        Taką ostatnio usłyszałam opinie a niestety raczej nie mówi się wiele o profesjonalnej suplementacji osób starszych (chodzi mi o wiek 65+).
                                                                                                                        Dziękuję za odpowiedź.

                                                                                                                        • ~qu27
                                                                                                                          16 sierpień 2017

                                                                                                                          Witam ile razy mam ztosowac baca stosować dziwnie i z czym najlepiej mieszać na szybki przyrost masy miesniowej

                                                                                                                          • Maksym Riznyk
                                                                                                                            29 sierpień 2017

                                                                                                                            bcaa stosujemy na szybszą regenerację a nie na masę :D
                                                                                                                            Bcaa mieszamy z wodą.

                                                                                                                          • ~Cobraklb
                                                                                                                            3 wrzesień 2017

                                                                                                                            Jestem po cyklu kreatynowym bralem Cm3 treca, plus białko, czy wybór bcaa plus jakiegoś spalacza w trakcie przerwy od kretki będzie dobrym rozwiązaniem, oczywiście dietka jest.
                                                                                                                            Chce poprawić wypracowane rezultaty i zgubić tluszczyk podskurny.
                                                                                                                            Może cos innego polecicie?

                                                                                                                            • Maciej Jędrejko
                                                                                                                              5 wrzesień 2017

                                                                                                                              Zamierzasz nadal kontynuować rozbudowę masy czy rozpoczynasz redukcję? To ważne, bo kaloryka diety ulegnie zmianie co ma znaczenie przy doborze suplementacji i ochrony mięśni.

                                                                                                                            • ~Pluto
                                                                                                                              6 październik 2017

                                                                                                                              mam klopoty z waga .Chcialabym przytyc .waze 42 kg.przy wztoscie 150 cwicze yoge .Czy powinnam brac BCAA?i w jakiej dawce.

                                                                                                                              • Maksym Riznyk
                                                                                                                                10 październik 2017

                                                                                                                                BCAA nie jest suplementem na nabieranie masy.