W dzisiejszych czasach gładka, promienna i opalona skóra jest uznawana za oznakę nie tylko zdrowia, ale i dbałości o siebie. Jednocześnie to, co nadaje piękny odcień naszej karnacji, może w nadmiarze nam szkodzić.


Promienie UV powodują szybsze starzenie się skóry, co finalnie może dawać efekt odwrotny do zamierzonego. Skóra staje się wiotka, przesuszona, szybciej pojawiają się zmarszczki. Jak więc odpowiednio zadbać o swoją skórę i wakacyjną opaleniznę za pomocą diety?

 

SPIS TREŚCI:

1. Składniki poprawiające stan skóry oraz wygląd opalenizny
2. O czym jeszcze warto pamiętać?
3. Podsumowanie


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły

Zobacz więcej na www.dieta.pl


1. Składniki poprawiające stan skóry oraz wygląd opalenizny
Warto przez cały rok zadbać o odpowiednią podaż przeciwutleniaczy w diecie. Neutralizują one działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się skóry.

 

Gdzie znajdziemy naturalne przeciwutleniacze?

Flawonoidy działają niejako jak filtr przeciwsłoneczny, dzięki czemu pozwalają lepiej chronić przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Głównym źródłem flawonoidów w diecie są warzywa (cykoria, kapusta włoska, seler, cebula, pomidory, papryka, brokuły) i owoce (cytrusy, truskawki, jabłka, jagody, winogrona). Dodatkowo możemy je znaleźć w kakao, czerwonym winie i herbacie.

 

Karotenoidy takie jak likopen, beta-karoten i luteina znajdują się w świeżych warzywach i owocach. Likopen znajdziemy przede wszystkim w pomidorach i ich przetworach. Dodatkowo podtrzymuje on uzyskaną opaleniznę i działa ochronnie na skórę, zapewniając jej promienny wygląd. Cennym źródłem beta-karotenu będą marchew, szpinak, natka pietruszki, jarmużu. Z kolei luteinę znajdziemy np. w szpinaku. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, a dodatkowo przyspiesza opalanie oraz przedłuża trwałość opalenizny. Dodatkowo pozwala na uzyskanie jednolitej brązowej skóry bez plam.

 

Witamina A zawarta jest m.in. w jajach, papryce, marchwi, wątróbce. Działa ona ochronnie na komórki skóry, przyspiesza ich regenerację oraz stymuluje prawidłowe procesy powstawania nowych komórek nabłonka. Jest silnym antyoksydantem, który niweluje działanie wolnych rodników niszczących prawidłową strukturę skóry. Dodatkowo jest odpowiedzialna za prawidłową keratynizację naskórka. Wpływa również na gospodarkę lipidową i wodną skóry, dzięki czemu ogranicza jej szorstkość.

 

Kolejna z cennych witamin dla osób lubiących kąpiele słoneczne to witamina C.Podobnie jak poprzednie witamina C jest silnym antyoksydantem. Dzięki temu chroni przed przyspieszonymi procesami starzenia się skóry w wyniku opalania. Jest niezbędna do syntezy kolagenu, który zapewnia skórze elastyczność i jędrność. Hamuje zatem powstawanie zmarszczek, zapewniając jędrną skórę przez dłuższy czas. Witamina C poprawia stan naczyń krwionośnych, również tych drobnych. Dzięki temu niweluje pękające naczynka tak często widoczne w wyniku zbyt długiego przebywania na słońcu.

 

Warto pamiętać, że witamina C poprawia koloryt skóry, wyrównując go. Witaminę C znajdziemy w papryce, papai, jarmużu, brukselce, brokule, porzeczkach, kiwi truskawkach czy cytrusach.

 

Witamina E to kolejna witamina, która jest świetnym przeciwutleniaczem. Jak witamina A i C, ta również chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym. Zmniejsza zaczerwienienie spowodowane zbyt długim opalaniem, chroni przed wysuszeniem i powstaniem stanu zapalnego.
Dodatkowo poprawia jakość produkowanego kolagenu oraz niweluje przebarwienia skórne i plamy starcze.


Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, orzechach, pestkach słonecznika, dyni, a także w papryce, szpinaku i natce pietruszki.

Kolejnym cennym składnikiem jest witamina B5, czyli kwas pantotenowy. Wykazuje ona właściwości nawilżające, dzięki czemu zmniejsza napięcie skóry. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie ran i oparzeń słonecznych. Zapobiega również nadmiernemu rogowaceniu naskórka. Cennymi źródłami witaminy B5 są mięso, tłuste ryby, jaja, produkty pełnoziarniste.

 

Ważnym składnikiem mineralnym niezbędnym do poprawy efektu opalenizny jest selen. Wspomaga on procesy regeneracyjne naskórka, stabilizuje błony komórkowe, pozwala na poprawę kondycji skóry.
Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, wątróbce, tłustych rybach morskich, strączkach i produktach zbożowych z pełnego przemiału.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. O czym jeszcze warto pamiętać?
Koniecznie należy pamiętać o zastosowaniu w trakcie opalania kremu z wysokim filtrem UV. W zależności od swojego typu warto wybrać odpowiedni krem, olejek czy mleczko do opalania, które zapewnią odpowiednią ochronę skóry. Warto pamiętać, że promienie UV oprócz korzystnych efektów wywołanych w naszym organizmie takich jak synteza witaminy D i poprawa nastroju mogą powodować w nadmiarze poparzenie skórne, udary czy nowotwory skóry.

 

Dodatkowo warto dbać o prawidłowe nawodnienie, pijąc wodę małymi łykami. Należy pić systematycznie, a nie tylko w momencie uczucia pragnienia. W trakcie upałów i przebywania na intensywnym słońcu należy zwiększyć ilość wypijanej wody o ok. 1 l. Kobiety powinny zatem dostarczać ok. 3 l płynów (wliczając w to wodę z pokarmów), a mężczyźni ok. 3,5 l.

 

3. Podsumowanie
Korzystne jest zatem zadbać o prawidłową dietę przez cały rok, aby chronić naszą skórę nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz w trakcie urlopu. Pozwoli to na zdrowe i bezpieczne opalanie, bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. W Polsce bezpieczny czas opalania to ok. 30–60 minut, ale czas ten jest zależny od fototypu, który dana osoba reprezentuje. Nie należy opalać się również w godzinach najsilniejszego nasłonecznienia, a raczej wybierać godziny przed- lub popołudniowe. Opalanie będzie trwało dłużej, ale będzie zdecydowanie bezpieczniejsze.

 


Bibliografia
Bajcer M., Cwil P., Kania B. et al., Wpływ witamin na skórę i ich znaczenie w kosmetologii, "Studenckie Zeszyty Naukowe", 1 (1), 2016, 28–46.
Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witaminy A na kondycję skóry, "Probl Hig Epidemiol" 2010, 91 (3), 352–356.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2007.
Galus R., Zandecki Ł., Antiszko M. i wsp., Fotostarzenie się skóry, "Polski Merkuriusz Lekarski" 2007, 22, 132, 580.
Rożnowska K., Witaminy i biopierwiastki, dz. cyt., 11.

Holak E., Biologia. Vademecum, dz. cyt., 129.

Pyłka-Gutowska E., Biologia, dz. cyt., 34.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!