Kolejnym wartym uwagi artykułem spożywczym, który może urozmaicić naszą dietę, jest tapioka. Ta egzotyczna kasza stopniowo zaczyna być coraz bardziej popularna na polskich stołach. Więcej na jej temat dowiecie się z dalszej części tekstu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Co to jest tapioka?

2. Właściwości

3. Zastosowanie

4. Gdzie kupić?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 

 

1. Co to jest tapioka?

Tapioka to nic innego jak jedna z odmian kaszy, która jest wytwarzana

z mączki pochodzącej od rośliny nazywanej maniokiem jadalnym i należącej do grona wilczomleczowatych. Roślina ta pochodzi z obszarów Afryki i Ameryki Południowej, gdzie uznawana jest za jeden z podstawowych składników diety. Główne obszary uprawy manioku to przede wszystkim Brazylia, Meksyk, Indie oraz Malezja.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Właściwości

To, co przede wszystkim zwraca uwagę na tapiokę to hipoalergiczny charakter tej kaszy. Tapioka nie posiada glutenu, przez co z powodzeniem może być stosowana przez wszystkich mających problemy z alergią na gluten czy coraz bardziej popularną celiakią. Warto też wspomnieć, że tapioka, w porównaniu do innych kasz pozbawionych problematycznego glutenu, zawiera znikomą ilość białka. Praktycznie w ponad 90% składa się

z węglowodanów, gdyż w 100 g preparatu znajduje się blisko 89 g wspomnianego makroskładnika.


Tapioka charakteryzuje się też zbawiennym działaniem dla naszego żołądka. Pomimo że nie posiada zbyt dużej ilości błonnika, to kasza przygotowywana z manioku jadalnego jest polecana dzieciom, których system pokarmowy dopiero przyzwyczaja się do trawienia. Co więcej, również osoby w podeszłym wieku, chorujące na wrzody oraz pacjenci po zabiegach operacyjnych winni spożywać tapiokę, która nie podrażni ich nadwrażliwego przewodu pokarmowego.


3. Zastosowanie

Tapioka zazwyczaj występuje w postaci mąki lub niewielkich kulek

o zróżnicowanej wielkości. Każda z form manioku, po ugotowaniu pęcznieje, przez co znajduje zastosowanie w kuchni. Głównym przeznaczeniem jest zastąpienie popularnych i nie do końca dobrych dla naszego organizmu zagęszczaczy w postaci mąki czy skrobi kukurydzianej. Sama tapioka jest najczęściej wykorzystywana do deserów. Zwykle mówi się tutaj o budyniach, galaretkach, musach, naleśnikach, a nawet omletach i racuchach. Oprócz tego, tapioka może być bardzo dobrym urozmaiceniem niektórych potraw, gdyż stanowi świetny zamiennik makaronu jak i innych kasz w sałatkach. Warto też wspomnieć, że tapioka zyskała popularność w naszym kraju, dzięki herbacie zawierającej owoce lub mleko, którą określa się mianem bubble tea.


Tapioka wykazuje też długi termin przydatności. Trzymana w szczelnie zamkniętym pojemniku może służyć około 2 lat. Jeżeli chodzi

o przygotowanie, kuleczki z tapioki trzeba uprzednio namoczyć, a następnie gotować przez około 40 minut. Niektóre produkty na bazie manioku jadalnego wystarczy jedynie zalać gorącą wodą i gotować tylko przez 5minut.


4. Gdzie kupić?

Pomimo łatwego dostępu do wielu zagranicznych produktów, dzięki sklepom internetowym ze zdrową żywnością, bulwy manioku jadalnego okazują się artykułem spożywczym, który jest trudny do zdobycia. Tylko niektóre dyskonty posiadają go w swojej sprzedaży, a cena za kilogram waha się zwykle od 15 do nawet 30 zł za kilogram. W przypadku tapioki sprawa jest o wiele prostsza. Najczęściej kasza ta jest sprzedawana w formie mąki lub gotowych kuleczek, których cena winna wynosić około 10 zł za 500 g produktu.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!