Sok brzozowy, zwany również osołką, w Polsce stosowany jest od wieków. Dawniej wypijany w celu ugaszenia pragnienia, obecnie używany głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Łatwo dostępny, smaczny, orzeźwiający napój okazuje się skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Przekonaj się, jakie właściwości kryje w sobie sok z brzozy.

 

SPIS TREŚCI:
1. Charakterystyka soku z brzozy
2. Wartości odżywcze soku z brzozy
3. Właściwości lecznicze soku brzozowego
4. Zastosowanie soku z brzozy
5. Jaki sok z brzozy najlepiej wybrać?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 

 

1. Charakterystyka soku z brzozy
Sok z brzozy jest napojem o charakterystycznym słodkawym smaku. W dawnych czasach stosowano go w celu ugaszenia pragnienia, przynosił ulgę w ciepłe dni, stosowany był również jako napój leczniczy. Był przysmakiem głównie w Europie Środkowej, m.in. w Polsce, Bułgarii, Czechach oraz na Białorusi.

 

Sok z brzozy otrzymywany jest w wyniku głębokiego nacięcia pnia lub gałęzi brzozy wczesną wiosną. Wtedy brzoza zawiera najwięcej witamin oraz soli mineralnych. Sok można jednak pozyskać również przez wyciśnięcie liści lub młodych pączków brzozy. Jednak wtedy sok nie wykazuje tylu zdrowotnych właściwości. Problematyczne okazuje się również wyciśnięcie soku z liści, dlatego najczęściej stosowane są w celu zmniejszenia bólów reumatycznych jako okłady. Sok brzozowy wyglądem przypomina wodę, jest przeźroczysty, lekko gęsty i trochę lepki. Jest niedocenianym napojem, spożywają go głównie osoby interesujące się zdrowym odżywianiem. Powoli zyskuje jednak miano tzw. superfoods, czyli pożywienia, które wykazuje szczególnie pozytywny wpływ na organizm.

 

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Wartości odżywcze soku z brzozy
W 100 ml soku z brzozy znajduje się około 15 kcal, z czego 3,6 g stanowią węglowodany. Sok brzozowy jest również dobrym źródłem wapnia, w 100 ml znajduje się około 8 mg tego pierwiastka. Na szczególną uwagę zasługuje również żelazo, którego zawartość to 0,1 mg, magnez – 2 mg, potas – 20 mg, cynk – 0,12 mg, fosfor, wapń, miedź, witamina C oraz witaminy z grupy B. W skład soku z brzozy wchodzi również cukier inwertowany, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, sole mineralne, aminokwasy, flawonoidy, garbniki oraz peptydy. Warto więc sięgać po sok z brzozy w zastępstwie słodkich, niekorzystnych dla zdrowia napojów gazowanych w celu uzupełnienia witamin oraz składników mineralnych.

 

3. Właściwości lecznicze soku brzozowego
Sok z brzozy był stosowany od wieków przez naszych przodków, nie tylko ze względu na swoje właściwości kojące pragnienie, również ze względu na korzystny wpływ na organizm. Niestety nie istnieją żadne rzetelne badania dotyczące korzyści, jakie niesie za sobą wykorzystywanie w diecie soku brzozowego, chociaż jest on szeroko stosowany w medycynie ludowej.

 

Uważa się, że sok z brzozy, między innymi:

– redukuje uczucie bólu dzięki zawartości salicylanu metylu, który wykazuje działanie podobne do aspiryny,


– dzięki zawartości betuliny obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę,


– uzupełnia poziom żelaza, dzięki czemu zapobiega powstawaniu anemii,


– chroni przed działaniem szkodliwych bakterii,


– ze względu na liczne elektrolity zawarte w soku z brzozy jest on nazywany naturalnym napojem izotonicznym,


– jego regularne spożywanie przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego,


– dzięki zawartości kwasu chlorogenowego zmniejsza uczucie głodu oraz ułatwia przemianę tłuszczów,


– pomaga w leczeniu wrzodów żołądka oraz wrzodów dwunastnicy,


– dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy wspiera pracę serca oraz wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego,


– pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami dzięki eliminacji z organizmu nadmiaru soli, fosforanów, toksyn, kwasu moczowego oraz amoniaku,


– stosowany bezpośrednio na skórę pomaga w walce z trądzikiem oraz zmianami skórnymi, dzięki właściwościom wybielającym jego zewnętrzne stosowanie jest również polecane w zmniejszeniu widoczności blizn oraz znamion,


– wypijany regularnie pomaga oczyścić organizm z toksyn, dzięki czemu zmiata wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu,


– sok z brzozy stymuluje również wzrost komórek skóry właściwej i naskórka, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran,


– zwiększa ilość wydalanego moczu oraz usprawnia jego przepływ w drogach moczowych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych,


– poprawia ukrwienie oraz elastyczność skóry,


– regularne picie soku z brzozy pomaga również w walce z próchnicą dzięki zawartości naturalnego cukru, ksylitolu, który nie jest rozkładany w jamie ustnej,


– zewnętrzne stosowanie soku z brzozy pomaga w walce z łupieżem, łuszczycą oraz egzemą,


– w medycynie ludowej od wieków stosowany w celu zapobiegania powstawaniu nowotworów, w szczególności raka płuc, dlatego jego spożywanie zaleca się osobom palącym papierosy,


– sok z brzozy jest pomocny w niwelowaniu bólów reumatycznych, w szczególności bólu związanego z rwą kulszową.

 

4. Zastosowanie soku z brzozy
Sok brzozowy najlepiej spożywać w postaci napoju. Można jednak użyć go jako bazy do przygotowania lemoniady, koktajlu owocowego oraz zdrowych deserów. Z odparowanego soku brzozowego łatwo przygotować syrop brzozowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników. Osobom, którym nie odpowiada smak samego soku z brzozy, poleca się dodanie do niego naturalnego soku malinowego lub mięty.

 

Stosowanie soku z brzozy zaleca się w leczeniu:
– przewlekłych chorób dróg moczowych,
– zapalenia nerek,
– dny moczanowej,
– kamicy nerkowej,
– obrzęków sercowo-naczyniowych,
– obniżonej odporności organizmu.

 

5. Jaki sok z brzozy najlepiej wybrać?
Sok brzozowy jest bardzo łatwo dostępny, można kupić go między innymi w sklepach ze zdrową żywnością. Przy wyborze soku brzozowego najlepiej kierować się jego składem. Należy zwrócić uwagę, aby nie znajdowały się w nim cukry dodane oraz konserwanty chemiczne. Najlepiej spożywać surowy sok z brzozy, głównie ze względu na to, że procesy pasteryzacji niszczą większość korzystnych substancji w nim zawartych, między innymi witaminę C. Można również samemu zebrać sok prosto z drzewa. Na początku należy wybrać odpowiednią brzozę. Powinna być zdrowa, kilkuletnia oraz, co najważniejsze, oddalona od zanieczyszczeń przemysłowych. Następnie w wybranym drzewie należy zrobić lekkie nacięcie ostrym nożem i sprawdzić, czy sok wycieka. Jeśli tak, to następnie wiertarką należy wykonać otwór o głębokości ok. 3 centymetrów. Następnie do wywierconej dziury należy włożyć plastikową rurkę, a jej drugi koniec umieścić w wysokiej butelce. W ten sposób butelka będzie napełniała się naturalnym sokiem brzozowym. Świeżo zebrany sok najlepiej spożywać od razu, można jednak przechowywać go w lodówce przez ok. 3 dni.

 

 

Bibliografia
Strzelecka H., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Warszawa 2000, 72–73.
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/118426?manu=&fgcd=&ds (31.10.2017).
Sok z brzozy – cud natury, pocztazdrowia.pl (31.10.2017).

 

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!