Produkty żywności powinny dostarczać konsumentom odpowiednią wartość odżywczą, zapewnić wysoką jakość, a przede wszystkim bezpieczeństwo. Rozwój mikroflory w produktach spożywczych może oddziaływać na organizm człowieka dwojako, wspomagając go lub mu szkodząc. Bakterie szkodliwe dla człowieka mogą powodować zatrucia pokarmowe, wywołać biegunki, wymioty, bóle brzucha i przelewania. Pozytywny wpływ na organizm wykazują bakterie probiotyczne. Obecnie drobnoustroje probiotyczne wzbudzają coraz większe zainteresowanie we współczesnej medycynie, z uwagi na coraz szerzej opisywane spektrum zastosowania. Znalazły również miejsce w środowiskach sportowych.

 

SPIS TREŚCI:

1. Co to są probiotyki?

2. Gdzie znajdziemy probiotyki?

3. Jak probiotyki wspomagają układ odpornościowy?

4. Wpływ probiotyków na układ pokarmowy

5. Praktyczne rady dotyczące stosowania suplementów probiotycznych

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 


1. Co to są probiotyki?

Probiotyki to żywe kultury bakterii, które wywierają pozytywny wpływa na zdrowie gospodarza, w szczególności równowagę mikrobiologiczną, podane określonej ilości (WHO, FAO). Wykazują zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego, poprawiając jego funkcjonowanie. Hamują wzrost bakterii, antygenów, toksyn, tym samym zmniejszając potencjalnie szkodliwy ich wpływ na organizm. Oddziaływają na wrodzony i nabyty układ odpornościowy, dodatkowo poprawiają funkcjonowanie bariery jelitowej przez lokalną odpowiedz immunologiczną. Błona śluzowa wyściełająca przewód pokarmowy stanowi pierwszą linię obrony przed inwazją patogenów. Kluczowym elementem odpowiedzi immunologicznej jest zdolność różnicowania pomiędzy bakteriami chorobotwórczymi (złymi bakteriami) i bakteriami niechorobotwórczymi (dobrymi).

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Gdzie znajdziemy probiotyki?
Bakterie probiotyczne występują w sfermentowanych produktach mlecznych, produktach na zakwasie, kiszonkach warzywnych, kiszonej kapuście, ogórkach kiszonych. Nadają produktom specyficzny kwaskowaty zapach i smak, chroniąc je przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Dostępne są również pod postacią preparatów farmaceutycznych w formie kapsułek lub saszetek. Dwa główne stosowane w handlu gatunki to Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum. Okres trwałości większości preparatów probiotycznych wynosi 3–6 tygodni, gdy przechowywane są w niskich temperaturach. Przechowywanie suszonych (liofilizowanych) suplementów może wynosić do 12 miesięcy, jednak poziom bakterii podczas przechowywania może ulec zmniejszeniu.


3. Jak probiotyki wspomagają układ odpornościowy?

Suplementy probiotyczne w odniesieniu do osób aktywnych fizycznie mogą wspomóc działanie układu immunologicznego, wpływając na utrzymanie stanu zdrowia oraz poprawę odporności. Wspomaganie suplementami probiotycznymi należy rozważyć u osób, które cierpią na nawracające lub trwałe przeziębienia górnego odcinka oddechowego, częste bóle gardła (URTI). UTRI obejmuje przeziębienia, zapalenia tchawicy, krtani, a także objawy takie jak: gorączka, kaszel, bóle gardła i głowy. Zastosowanie w tym przypadku probiotyków korzystnie wpływa na skrócenie okresu chorobowego, a tym samym na ograniczenie dni bez treningów lub pracy (King et al. 2014).

 

W dużym badaniu przeprowadzonym z udziałem 465 aktywnych dorosłych wykazano, że przyjmowanie suplementu probiotycznego przez okres pięciu miesięcy zmniejszyło ryzyko URTI. W badaniu przyjmowano suplement zawierający szczep Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bl-04 (West et al. 2014). Najnowszy przegląd opublikowany w 2015 roku wskazał, że probiotyki w odniesieniu do placebo zmniejszyły występowanie URTI o 47%, a średni czas trwania choroby był krótszy o 2 dni (Hao et al. 2015). Decydując się na suplement wspomagający układ odpornościowy, warto sięgnąć po gatunki Lactobacillus lub Bifidobacterium. Wykazały związek

z aktywnością odpowiedzi immunologicznej, w tym zwiększeniem aktywności komórek NK, pojemności neutrofili, monocytów, wytwarzaniem cytokin oraz zwiększaniem ilości przeciwciał.


4. Wpływ probiotyków na układ pokarmowy

Inne potencjalne korzyści obejmują wpływ probiotyków na redukcję objawów przewodu pokarmowego. Zaburzenia pokarmowe (GI) podczas aktywności dotykają 30–50% sportowców. Dotyczą sportowców praktykujących treningi długodystansowe, m.in. kolarstwo, triathlon, maraton. Główne symptomy GI  to: strata apetytu, zgaga, nudności, wymioty, refluks, skurcze brzucha, przelewania, odbijania, kłujący ostry ból, wzdęcia. Mogą one wpłynąć na pogorszenie wyniku oraz przyczynić się do wcześniejszego zakończenia występu. Powody wystąpienia GI nie są do końca wyjaśnione.

 

Sugeruje się, że redystrybucja przepływu krwi czyli „przerzucanie” krwi 

z trzewi do aktywnych tkanek (mięśni) ma miejsce  podczas wysiłku

o wysokiej intensywność. Skutkuje to zwiększeniem przepuszczalności błony śluzowej oraz przyczynia się do powstania GI. Suplementacja probiotykami w połączeniu z strategiami żywieniowymi wspomaga osoby aktywne z dyskomfortem żołądkowo-jelitowym podczas aktywności.


5. Praktyczne rady dotyczące stosowania suplementów probiotycznych

– Większość przeprowadzonych badań sugeruje skuteczność suplementacji probiotykami w ilości 10¹º. Niektóre preparaty dostępne na rynku w 2015 zawierają większe ilości bakterii probiotycznych, 25–50 miliardów bakterii

w dawce. Badania przeprowadzone przez Australijski Instytut Sportu wykazały, że większość sportowców bezpiecznie toleruje dawkę 35–50 miliardów bakterii produktów komercyjnych. Niższe dawki mogą przynieść korzyści indywidualnym osobom.

 

– Wybierając probiotyk, sięgnij po konkretny zawierający Lactobacillus i/lub Bifidobakteria. Probiotyki powinny być przyjmowane z pokarmem, idealną porą dnia jest poranek. Przyjmij dawkę probiotyku do śniadania lub na chwilę przed posiłkiem.

 

– Zwróć uwagę na termin ważności suplementu oraz miejsce jego przechowywania.

 

– Pozytywny efekt suplementacji obserwuje się po spożywaniu probiotyków przez kilka tygodni. W pierwszych tygodniach suplementacji stopniowa zmiana mikroflory jelitowej może wywołać u niektórych osób objawy ze strony przewodu pokarmowego. Mogą pojawić się delikatne wzdęcia, przelewania, dyskomfort.

 


Bibliografia

Cox A.J., Pyne D.B., Saunders P.U., Fricker P.A., Oral administration of the probiotic Lactobacillus fermentum VRI-003 and mucosal immunity in endurance athletes, "Br J Sports Med" 2010 44 (4), 222–6.

Hao Q., Dong B.R., Wu T., Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections, Cochrane Database Syst Rev. 2015, 7, (9):CD006895.

Pyne D.B., West N.P., Cox A.J., Cripps A.W., Probiotics supplementation for athletes – clinical and physiological effects, "Eur J Sport Sci" 2015, 15 (1):63–72.

Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, "Probl Hig Epidemiol" 2014, 95 (3): 541–549.

Australian Institute Of Sport, Probiotics, on-line: www.ausport.gov.au 2015.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(1)
    • ~coachu
      18 styczeń 2017

      Bardzo ciekawy artykuł. Szkoda że nasza świadomość dotyczącą probiotyków jest tak mała:(