Zdrowa dieta nie musi być nudna! Zapewne każdy z nas ma chwile słabości, w których spoglądając na codziennie spożywane odmiany kasz czy ryżu, ma po prostu dość. Szukając odskoczni od codziennych smaków, możemy pomyśleć o sorgo, afrykańskim zbożu mającym masę korzyści dla naszego zdrowia. W tym artykule przedstawiamy, dlaczego warto wprowadzić sorgo do swojej diety i co możemy zyskać, decydując się na takowy krok.


SPIS TREŚCI:
1. Czym są nasiona sorgo?
2. Wartość odżywcza
3. Wpływ na zdrowie

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Czym są nasiona sorgo?
Pomimo niewielkiej popularności sorgo w naszym kraju, roślina ta jest jednym ze starożytnych zbóż, a początki jej uprawy szacuje się na około 10 tysięcy lat p.n.e. Pochodzenie sorgo jest przypisywane terenom kontynentu afrykańskiego, a także Ameryce Południowej i Środkowej. Obecnie największym jej producentem są Stany Zjednoczone, będące jednocześnie czołowym eksporterem i dostawcą trzeciego, najbardziej popularnego i pożądanego zboża na świecie. Dlaczego?


Sorgo to jedno z najbardziej wydajnych i zarazem ekonomicznych zbóż spośród całej palety gatunków. Niska cena, łatwe warunki uprawy, a także niebywała odporność rośliny (np. na grzyby, pleśń czy nagłą suszę) determinuje fakt, że w przyszłości sorgo będzie postrzegane jako jeden z podstawowych składników żywieniowych naszej diety. Póki co sorgo jest wykorzystywane w praktyce kulinarnej jako dodatek bądź ciekawe urozmaicenie potraw. W większości przypadków zboże zostaje użyte do produkcji kasz bądź mąki. Niemniej jednak sorgo jest wykorzystywane przez rolników jako pasza dla zwierząt gospodarczych, która zawiera niesamowicie dużą ilość korzystnych wartości odżywczych. Sorgo jest również wykorzystywane do produkcji etanolu, a nawet jako dodatek wzbogacający smak szlachetnych alkoholi.


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Wartość odżywcza
Modelowa porcja 100 g sorgo dostarcza organizmowi 329 kcal, co odpowiada typowej wartości energetycznej większości kasz. Głównym makroskładnikiem są oczywiście węglowodany, które wykorzystywane są jako źródło energii potrzebnej zarówno do wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Sorgo, pomimo niewielkiej obecności związków tłuszczowych i małej zawartości białka, może pochwalić się wysoką ilością błonnika pokarmowego. Dawka 6,7 g w dużym stopniu pomaga na poprawę pracy przewodu pokarmowego i szybszym oczyszczeniu organizmu ze związków toksycznych. To dobry pretekst dla wprowadzenia sorgo do diety w postaci dodatku do dania głównego i zastąpienia nim ziemniaków czy makaronu.


Sorgo to także duża ilość związków detoksykacyjnych i przeciwutleniaczy, które pozwalają na sprawniejsze przywrócenie prawidłowej przemiany materii oraz poprawę w przyswajaniu wartości odżywczych. Analizując właściwości oczyszczające sorgo pod kątem efektywności i składu, można je porównać do ciemnych owoców określanych potocznie jagodami. To zarazem grupa najsilniejszych roślinnych antyoksydantów, sorgo więc wykazuje równie intensywne właściwości. Afrykańskie zboże jest także cennym źródłem licznych mikroskładników, wśród których na pierwszy plan wysuwa się mangan. Jest to pierwiastek odpowiedzialny za regulację kondycji seksualnej, pracy tarczycy, a także będący jednym ze składników tworzących masę kostną. W sorgo znajdziemy też sporą dawkę magnezu, którego rola w ludzkim organizmie jest wielokrotnie podkreślana przez każdego lekarza i specjalistę. Magnez reguluje większość procesów naszego organizmu, które w głównej mierze dotyczą układów: mięśniowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto jego skład posiada dość wysoką zawartość miedzi, potasu i żelaza, które również są cennymi składnikami naszej diety. Szczegółowe informacje na temat wartości odżywczych sorgo zamieściliśmy w poniższej tabeli.

Liczba kalorii329
Białko11 g
Tłuszcze3,5 g
Węglowodany72 g
Błonnik6,7 g
Tiamina0,37 mg (22%)*
Witamina B60,44 mg (22%)
Magnez165 mg (41%)
Mangan1,6 mg (80%)
Fosfor289 mg (29%)

* procent dziennego zapotrzebowania na dany składnik


3. Wpływ na zdrowie
Wbrew pozorom sorgo okazuje się mieć niezwykle dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Powodem jest oczywiście skład bogaty w liczne składniki odżywcze, będące cennym elementem naszej diety. Wspomnieliśmy wcześniej o dużej zawartości pożytecznych przeciwutleniaczy, które z powodzeniem pozwalają na ograniczenie ilości szkodliwych wolnych rodników. Jednym z nich jest 3-DXA, deksocyjanina, która wykazuje niebywale silne działanie antynowotworowe, co stanowi jeden z elementów profilaktyki chorób przewodu pokarmowego (dokładniej jelita grubego). Największa zawartość 3-DXA znajduje się w przywołanych już w tekście ciemnych owocach, potocznie określanych mianem jagód. Sorgo natomiast charakteryzuje jedno z najsilniejszych działań antyoksydacyjnych, które blisko czterokrotnie przewyższa pozostałe odmiany zbóż.


Duża ilość związków przeciwutleniających warunkuje jeszcze jedną rzecz. Sorgo, w porównaniu do innych i zarazem bardziej popularnych źródeł węglowodanów, pozwala skutecznie zastopować proces glikacji białek. Mechanizm ten polega na przyłączaniu cząsteczek glukozy do naszych protein, co w konsekwencji skutkuje wzrostem ryzyka zachorowalności na cukrzycę oraz przyśpieszeniem procesu starzenia się organizmu. Co więcej, sorgo jest zbożem niskotłuszczowym, a obecne w nim związki lipidowe stanowią głównie kwasy omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze mogą stanowić bardzo dobry sposób na normalizację poziomu cholesterolu, z tą różnicą, iż sorgo powoduje obniżenie poziomu LDL bez jednoczesnego wpływu na stan „dobrego” cholesterolu HDL. Na sam koniec warto dodać, że sorgo jest zbożem całkowicie pozbawionym glutenu. Okazuje się więc, że afrykańskie zboże można z dużym sukcesem stosować w diecie osób borykających się z problemami, takimi jak celiakia, alergia czy nietolerancja glutenu.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!