Szpinak świetnie smakuje w połączeniu z serem feta, natomiast jeżeli do dania dodamy jeszcze łososia, zyska ono zdecydowanie na smaku, a także na wartości. Łosoś jest bowiem świetnym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3, niezwykle ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu.


SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzania
3. Wartości odżywcze


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. Niezbędne składniki
- szklanka makaronu pełnoziarnistego fusilli (60 g);
- garść szpinaku (25 g);
- ser feta (50 g);
- 1/2 dużej czerwonej cebuli (50 g);
- łosoś wędzony (70 g);
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego (15 g).


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Sposób przyrządzenia
Gotujemy makaron, aby był al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy chwilę szpinak. W misce rozdrabniamy widelcem ser feta i dodajemy do niego podsmażony szpinak. Oba składniki mieszamy ze sobą oraz z ugotowanym makaronem. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy resztę oleju i dodajemy cebulę posiekaną w piórka. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojonego w paski łososia. Również chwilę podsmażamy. Na talerz nakładamy makaron z fetą i szpinakiem, a na wierzchu układamy łososia z czerwoną cebulą. Danie jest gotowe!


3. Wartości odżywcze
Białko: 31,3 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 33,1 g
Błonnik: 6,3 g


Łączna wartość kaloryczna: 602 kcal

Plany dietetyczne i treningowe
Komentarze(6)
    • ~kasjopeja
      20 listopad 2015

      świetne danie z makaronem!

      • Maciej Jędrejko
        23 listopad 2015

        Dziękujemy i zapraszamy do innych przepisów wykorzystujących makaron.

      • ~Tancerz
        14 marzec 2016

        Nie za duzo tych tłuszczy?

        • Maksym Riznyk
          15 marzec 2016

          Ilość tłuszczy jest podliczona odpowiednio :)

        • ~Nicco - road to aesthetics
          16 maj 2016

          A Jacek Bilczyński zaleca unikać łososia. Idąc za jego radą, przerzuciłem się na dorsza.....choć śmierdzący i jałowy, to choć przynajmniej morski, a nie z jakiejś tam akwakultury. Jak komuś brakuje omega-3, to osobiście polecam Almę (bo polska marka) - tam za 15 zł można kupić dobry olej lniany. Wspierajmy Polskę, nie zaś obcy kapitał, jaki stoi za produktami w Lid.lu czy Biedrze.

          • Maksym Riznyk
            17 maj 2016

            Czyli idąc tym tropem nie możemy podać przypisu na Makaron z łososiem ? :D Ludzie co się z Wami dzieje > ...