Kotlety z kaszy gryczanej to pomysł na smaczną i zdrową kolację. Dzięki dodatku papryki czerwonej, przyrządzając je, dostarczymy sobie sporej ilości witaminy C oraz beta-karotenu.


SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– pół woreczka kaszy gryczanej (50 g)

– pół kostki twarogu półtłustego (100 g)

– mała papryka czerwona (150 g)

– 2 łyżki mąki (24 g)

– jajko (50 g)

– 3 łyżki jogurtu naturalnego (75 g)

– przyprawy: sól, pieprz, koperek suszony


2. Sposób przyrządzenia

Przyrządzanie kotletów rozpoczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. Następnie rozgniatamy twaróg widelcem. Dodajemy do niego jajko

i dokładnie mieszamy. Następnymi składnikami jest pokrojona w drobną kostkę papryka i ugotowana kasza. Na końcu dodajemy 2 łyżki mąki oraz przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię teflonową nakładamy porcje masy i podgrzewamy pod przykryciem na średnim ogniu z obu stron. Należy ostrożnie przekładać kotlety na druga stronę, aby się nie rozpadły. Na gotowe kotlety nakładamy jogurt naturalny i suszony koperek. Danie gotowe!


3. Wartości odżywcze

Białko: 39,1 g

Węglowodany: 71,3 g

Tłuszcze: 13,9 g

Błonnik: 6,6 g


Łączna wartość kaloryczna: 544 kcal.