Kanapki to danie bardzo szybkie, co nie znaczy, że mało pożywne. Ta propozycja kanapek dostarcza organizmowi sporo białka, wapń, witaminę C. Jarmuż zawiera także substancję przeciwutleniającą, której przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.


SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 3 kromki chleba pełnoziarnistego (100 g)

– 2 plastry szynki drobiowej (45 g)

– 2 liście jarmużu (10 g)

– 1 małe jajko (50 g)

– 4 pomidorki koktajlowe (90 g)

– łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)


2. Sposób przyrządzenia

Przygotowanie kanapek jest bardzo proste: kromki chleba polewamy odrobiną oliwy z oliwek, następnie nakładamy na nie jarmuż, pokrojoną

w paski szynkę drobiową, układamy na wierzchu ugotowane i pokrojone na plasterki jajko oraz pomidorki koktajlowe. Jeśli mamy ochotę, możemy wcześniej podpiec kromki chleba w opiekaczu bądź na suchej patelni.

Kanapki są gotowe!


3. Wartości odżywcze

Białko: 22 g

Węglowodany: 57,6 g

Tłuszcze: 14,1 g

Błonnik: 10,5 g


Łączna wartość kaloryczna: 409 kcal.