Kanapki nie muszą być nudne. Dzisiejsza propozycja na śniadanie to grahamka z pastą z brokułu, jajka i słonecznika, która dostarcza pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz sporych ilości błonnika pokarmowego.


SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

Oto podstawowe składniki do tego dania:

– bułka graham (90 g);

– jedno jajko (50 g);

– 3 różyczki brokułu (80 g);

– 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g);

– łyżka kiełków rzodkiewki (8 g);

– papryka czerwona (50 g);

– łyżka nasion słonecznika (10 g);

– przyprawy: sól, pieprz.


2. Sposób przyrządzania

Brokuł gotujemy do miękkości, około 7 minut. Jajo ugotowane na twardo

i brokuł kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy w misce z jogurtem i przy-prawami. Paprykę kroimy w cienkie paski. Bułkę rozkrawamy i nakładamy na nią przygotowaną pastę. Na wierzchu kanapek układamy paprykę i kiełki. Wierzch kanapek można posypać, grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Kanapki gotowe!


3. Wartości odżywcze

Białko: 22,5 g

Węglowodany: 64,2 g

Tłuszcze: 12,6 g

Błonnik: 9,8 g


Łączna wartość kaloryczna: 423 kcal.