Cynamon jest czymś więcej niż tylko zwykłą przyprawą – od lat był on wykorzystywany jako naturalny środek służący celom leczniczym. Jest on wytwarzany z kory drzewa kasja, zwanego inaczej cynamonowcem chińskim, lub z kory cynamonowca cejlońskiego. Kora tych drzew była pierwotnie wykorzystywana jako ziele lecznicze pomagające choćby w przypadkach problemów gastrycznych. W ostatnich latach naukowcy odkryli wiele innych potencjalnych benefitów stosowania cynamonu, wśród których można wyróżnić stabilizację poziomu cukru we krwi i poprawę insulinowrażliwości. Dodatkowo uważa się, że cynamon posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne

i obniżające ciśnienie krwi.


SPIS TREŚCI:

1. Jak działa cynamon

2. Wpływ na insulinowrażliwość

3. Inne korzyści spożywania cynamonu

4. Dawkowanie

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Jak działa cynamon

W cynamonie możemy znaleźć kilka związków, które są potencjalnie odpowiedzialne za jego prozdrowotne efekty. W korze, liściach i korzeniach cynamonowca cejlońskiego i chińskiego znajdziemy między innymi olejki lotne takie jak eugenol, linalol, aldehyd cynamonowy czy kamforę. Te oleje lotne, nazywane też olejkami eterycznymi, są często przytaczane jako elementy mogące odpowiadać za efektywność cynamonu. Ilości tych olejków różnią się w zależności od używanego cynamonu. Dodatkowo cynamon zawiera bardzo silne polifenole, które posiadają cechy przeciwutleniające

i przeciwzapalne.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Wpływ na insulinowrażliwość

Głównym efektem spożycia cynamonu, jaki wyłonił się obecnie

w publikacjach naukowych, jest jego wpływ na insulinowrażliwość. Insulina jest hormonem uwalnianym z trzustki w momencie spożycia posiłków, odpowiada ona za wstrzymanie procesu glukoneogenezy, glikogenolizy

i ketogenezy w wątrobie. W komórkach tłuszczowych wstrzymuje ona lipolizę i nasila lipogenezę, natomiast w komórkach mięśniowych wstrzymuje proteolizę i wspomaga inicjację procesów odpowiedzialnych za transport glukozy do wnętrza komórki, gdzie będzie mogła być poddana procesowi beta-oksydacji.


Cały ten wachlarz procesów zachodzi w celu unormowania poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku, inaczej doszłoby do groźnego stanu hiperglikemii. Nieprawidłowy wyrzut insuliny bądź nieadekwatna odpowiedź komórek na jej obecność, obserwowane u osób z insulinoodpornością, mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a także pogorszenia kompozycji sylwetki wynikającego z pogorszenia partycjonowania składników żywnościowych i większego głodu w przeciągu dnia.


W 2006 roku Ziegenfuss i współpracownicy opublikowali badanie sprawdzające efekty spożycia 500 miligramów ekstraktu cynamonu. Uczestnikami były 22 osoby ze stanem przedcukrzycowym. Suplementacja cynamonem pokazała znaczące obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo, a także wzrost suchej masy ciała, wynikający zapewne z poprawy patrycjonowania makroskładników. To pojedyncze badanie nie jest wyjątkiem. Meta-analiza opublikowana w 2011 roku i spoglądająca na szersze spektrum badań dotyczących spożycia cynamonu stwierdziła, że spożycie cynamonu zarówno w formie przyprawy, jak i skoncentrowanego ekstraktu poprawia kontrolę glukozy we krwi u cukrzyków typu II i u osób ze stanem przedcukrzycowym.


3. Inne korzyści spożycia cynamonu

Jak zostało zauważone powyżej, osoby wykazujące pewien stopień insulinoodporności przyjmując cynamon w przeciągu 12 tygodni, mogą zobaczyć wzrost suchej masy ciała. Jednak wpływ tej przyprawy na kompozycję sylwetki nie zawsze jest taki oczywisty. M. Vafa

i współpracownicy pokazali, że 3 gramy cynamonu dziennie podawane przez 8 tygodni nie miały istotnego wpływu na kompozycję ciała. Kluczem jest tutaj zapewne całkowita ilość cynamonu, jaką dziennie spożywamy.


Badania przeprowadzane na indywidualnych komórkach oraz zwierzętach pokazują także, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne, wstrzymując działanie cyklooksygenzy typu 2 (COX-2). Niestety nie posiadamy wystarczających dowodów, żeby stwierdzić, że cynamon pomaga zwalczać artretyzm, zapalenie stawów lub ograniczać bolesność mięśniową.


4. Dawkowanie

Najpopularniejszą formą przyjmowania cynamonu jest zwykła przyprawa dostępna w sklepach, możliwe jest także zakupienie specjalnego ekstraktu cynamonu, który na chwilę obecną wydaje się być jeszcze efektywniejszy. Decydując się na dzienne spożycie cynamonu w postaci suplementu, najlepiej jest stosować dawki oscylujące w granicach 3–6 gramów. Takie dawki wydają się być bezpieczne. Dotychczas przeprowadzone badania

z udziałem tej przyprawy nie pokazały, aby posiadała ona jakieś właściwości toksyczne.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(2)
    • ~Nicco - road to aesthetics
      31 maj 2016

      Suplementacja cynamonem? Osobiście sypie pół łyżeczki do owsianki i jest super.

      • Maksym Riznyk
        1 czerwiec 2016

        Jeżeli odbierasz pojęcie "suplementacja" jako ładowanie cynamonu łyżkami to masz prawo pisac podobne komentarze ale autor na pewno miał na myśli cynamon jako dodatek. Również dodaje do owsianki, omletów...