Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się one

w niektórych tłuszczach roślinnych i w morskich tłustych rybach. W roślinach najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w oleju lnianym i soi. Po co te kwasy są potrzebne osobom zajmującym się sportem? Jak oddziałują na organizm? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w niniejszym artykule.


SPIS TREŚCI:

1. Zwiększenie syntezy białka

2. Hamowanie procesów katabolicznych

3. Wpływ na system odpornościowy

4. Zwiększenie wrażliwości na insulinę

5. Polepszenie dostarczania składników odżywczych

6. Oddziaływanie na stany zapalne

7. Wpływ na stężenie trójglicerydów

8. Poprawa pracy mózgu

9. Wpływ na uwalnianie hormonu wzrostu

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Zwiększenie syntezy białka

Kluczowym czynnikiem w rozwoju mięśni jest synteza białka. Kwasy omega-3 mają potężny wpływ na zwiększenie tego procesu. Najlepsze działanie występuje podczas zastosowania ich razem z aminokwasami lub białkiem. Przeprowadzone badania wykazały, że syntezę białka można zwiększyć

o 30%, gdy kwasy tłuszczowe omega-3 są wykorzystywane w połączeniu

z odpowiednią ilością białka lub aminokwasów (w porównaniu z brakiem w diecie białka lub aminokwasów). Oprócz zwiększania syntezy, kwasy omega-3 zwiększają powierzchnię przekroju poprzecznego niektórych mięśni.


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Hamowanie procesów katabolicznych

Regulacja rozpadu białka jest kontrolowana przez różne procesy, a badania wykazują, że kwasy omega-3, zwłaszcza EPA, skutecznie obniżają ten rozpad. Innymi słowy, EPA pełni dwie unikalne funkcje w procesie wzrostu mięśni – stymuluje syntezę białka i zmniejsza procesy kataboliczne, oddziałując na różne procesy metabolizmu mięśniowego.


3. Wpływ na system odpornościowy

Gdy zachorujemy, osłabia się nasz system odpornościowy, a później jest bardzo ciężko wrócić do treningów. Kwasy omega-3 odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i zwiększają naszą produktywność. Wykazują one silne wsparcie dla białych krwinek, które stanowią główne komórki układu immunologicznego.


4. Zwiększenie wrażliwości na insulinę

Nadwaga i znaczna ilość tkanki tłuszczowej narusza zdolność organizmu do kontroli poziomu cukru we krwi i wrażliwość na insulinę w mięśniach i tkance tłuszczowej. Głównym czynnikiem utraty tkanki tłuszczowej jest wrażliwość na insulinę. Jeżeli masz obniżoną wrażliwość, to będzie ciężko stracić na wadze. Dodatkowe przyjmowanie kwasów omega-3 znacząco wpływa na podniesienie wrażliwości.


W trakcie badania przeprowadzonego w jednej z klinik sportowych w USA, otrzymano następujące wyniki. Mężczyźni, którzy przyjmowali kwasy omega-3 znacząco stracili na tkance tłuszczowej i zwiększyli wzrost masy mięśniowej. Dodatkowo, przyjmowanie tych kwasów spowodowało obniżenie poziomu hormonu stresu – kortyzolu, który jest hormonem katabolicznym, powodującym spalanie tkanki mięśniowej i prowadzącym do gromadzenia tkanki tłuszczowej.


5. Polepszenie dostarczania składników odżywczych

Pełne i odpowiednie dostarczanie składników odżywczych jest bardzo ważne dla osób ćwiczących. Gdy zaczynamy przyjmować kwasy omega-3

w postaci suplementów, zmienia się struktura błon komórkowych. Staje się ona bardziej przepuszczalna, co powoduje, że więcej składników odżywczych dociera do komórek.


6. Oddziaływanie na stany zapalne

Kwasy omega-3 mają znaczący wpływ na stany zapalne w organizmie. Przeprowadzone badania pokazują, że kwasy te prowadzą do obniżenia ekspresji genów, biorących udział w procesach zapalnych. Stąd, jeżeli trenujesz ciężko i intensywnie, to przyjmowanie kwasów omega-3 spowoduje, że zaczniesz mniej odczuwać skutki aktywności. Okazuje się, że kwasy te zmniejszają ostrą reakcję zapalną na intensywny wysiłek fizyczny.


Na uniwersytecie fizjologii w USA przeprowadzono badania, podczas których młodzi sportowcy przyjmowali po 3 g kwasów omega-3 przez 7 dni, a następnie wykonywali bardzo intensywne treningi do odmowy. Wyniki pokazały, że w porównaniu z grupą nieprzyjmującą tych kwasów, sportowcy, którzy je przyjmowali, mieli znacznie mniejszy stopień markerów zapalnych

i odczuwali mniejszy ból mięśniowy. Naukowcy sugerują, że kwasy omega-3 pomogły w eliminacji odpadów wytwarzanych w odpowiedzi na przemiany energetyczne, zachodzące w czasie wysiłku fizycznego i zwiększyły procesy anaboliczne, zachodzące w tkance mięśniowej.


7. Wpływ na stężenie trójglicerydów

Kwasy tłuszczowe omega-3, a zwłaszcza EPA, utrzymują niskie stężenie trójglicerydów, które odpowiadają za gromadzenie się tłuszczu. Stąd przyjmowanie go w okresie odchudzania, spowoduje przyspieszenie metabolizmu i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.


8. Poprawa pracy mózgu

Aktywność nerwowo-mięśniowa, połączenia mózg-mięśnie, jest bardzo ważna podczas treningu siłowego. Właśnie od stanu tych połączeń – szybkości przepływu sygnału i stopnia jego siły – zależy cały proces treningowy, a zatem i wzrost masy mięśniowej. Stosowanie kwasów omega-3 sprzyja polepszeniu pracy mózgu i wzmacnia połączenia nerwowo-mięśniowe.


9. Wpływ na uwalnianie hormonu wzrostu

Somatotropina – hormon wzrostu, który jest wytwarzany przede wszystkim w nocy, odgrywa bardzo istotną rolę w procesie zwiększania masy mięśniowej. Dla kulturystów zwiększenie poziomu tego hormonu ma kluczowe znaczenie w zwiększaniu objętości mięśni. Kwasy omega-3 wspomagają tworzenie prostaglandyny E1, co z kolei przyczynia się do zwiększenia szybkości uwalniania hormonu wzrostu do krwi. Może to pośrednio pomóc w budowaniu masy mięśniowej, jeżeli spożywa się odpowiednią ilość białka w ciągu doby.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!