Dla jednych przysmak, dla innych rzecz nie do przełknięcia. W niektórych kulturach codzienność, w innych rzadkie, wykwintne danie. Coraz bardziej popularne w Polsce owoce morza, szczególnie krewetki, zaskakują nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi. Na blogach kulinarnych pojawia się coraz więcej ciekawych przepisów, które pomogą wydobyć smak tych specjałów.


SPIS TREŚCI:

1. Co kryją w sobie owoce morza?

2. Jakie owoce morza wyróżniamy?

3. Krewetki – najzdrowsze jedzenie świata?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Co kryją w sobie owoce morza?

Owoce morza są bogate w składniki odżywcze. Są źródłem lekkostrawnego białka oraz dostarczają witamin i składników mineralnych – jodu, oraz w za-leżności od gatunku, selenu, fluoru, żelaza, cynku, miedzi i magnezu. Zwierają przy tym niewiele kalorii. Ostrygi są najbogatszym źródłem cynku, zapewniającym nie tylko zdrową skórę i paznokcie, ale przede wszystkim prawidłowe działanie układu odpornościowego. Są naturalnymi źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – EPA i DHA, które zapobiegają i łagodzą objawy wielu chorób przewlekłych, np. miażdżycy i nadciśnienia.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Jakie owoce morza wyróżniamy?

Ze zwierząt morskich na uwagę zasługują: głowonogi (kalmary i ośmior-nice), skorupiaki (kraby, langusty, homary, krewetki ) i małże (ostrygi). Ze zwierząt słodkowodnych największe znaczenie mają raki, ślimaki lądowe,

a także jadalne żaby. Zaletą owoców morza jest szybkość w przyrządzaniu, ponieważ obróbka termiczna wymaga tylko kilku minut, a niektóre, jak małże i ostrygi, można jeść surowe. Kalmary mają lekko gumową konsystencję, przygotowane w cieście stanowią ciekawą w smaku przystawkę.


Langusty przypominają duże krewetki a ich waga waha się od ok. 1 do 8 kg. Homary, tak samo jak kraby, po ugotowaniu zmieniają kolor na jasnoczerwony przez uwolnienie dużych ilości karotenu. Wybierając małże, należy zwrócić uwagę, czy skorupki są szczelnie zamknięte – tylko takie są świeże. Większe małże o twardych skorupkach są używane do zup

i potrawek, mniejsze je się na surowo. W Polsce najczęściej dostaniemy owoce morza mrożone lub marynowane w puszkach. Po rozmrożeniu należy je natychmiast przyrządzić, aby uniknąć rozwoju bakterii.


3. Krewetki – najzdrowsze jedzenie świata?

100 g ugotowanych krewetek to jedynie 120 kcal. Ponad 20% stanowi pełnowartościowe białko a resztę kwasy tłuszczowe omega-3. Są bogatym źródłem witaminy B12, niezbędnej do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz rozkładu homocysteiny, której podwyższone stężenie jest groźnym wskaźnikiem miażdżycy. Zawiera również wszystkie witaminy

z grupy B, szczególnie B3 i B6, a także witaminy A i E. Zawartość 50 mikrogramów selenu na 100 gram (100% RDA) sprawia, że krewetki są doskonałym źródłem tego pierwiastka o właściwościach przeciwutleniających.


Ostatnie badania naukowe wskazują, że selen zawarty w krewetkach jest bardzo dobrze przyswajalny, a ponieważ jego niedobór okazał się być czynnikiem ryzyka rozwoju niewydolności serca i innych form chorób układu krążenia, jak również innych problemów, w tym cukrzycy typu II, upośledzenia funkcji poznawczych i depresji oraz nowotworów, krewetki mogą mieć wyjątkową rolę jako żywność zapobiegająca chorobom. Krewetki mogą być unikalnym, źródłem astaksantyny – karotenoidu o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Wspiera ona układ nerwowy

i mięśniowo-szkieletowy.


Ponadto w niektórych badaniach na zwierzętach wykazano, że astaksantyna przyczynia się do zmniejszenia ryzyka raka okrężnicy, rozwoju cukrzycy oraz miażdżycy. Należy jednak pamiętać, że w krewetkach znajdują się spore ilości cholesterolu, dlatego osoby z podwyższonym jego stężeniem we krwi powinny je ograniczać.


W naszej kulturze trudno się przekonać do niektórych owoców morza, szczególnie do ich delikatnej, lekko galaretowatej konsystencji. Od czasu do czasu warto jednak przyrządzić specjał kuchni francuskiej

i śródziemnomorskiej.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!