Nowości dietetyczne i żywieniowe opanowały rynek. Na każdym kroku możemy napotkać nieznane nam dotąd produkty, okazujące się prawdziwymi „cudami natury”. Jednym z nich jest właśnie olej z pestek winogron – nie cieszący się jeszcze zbyt dużą popularnością, choć – jak się okazuje – był on tłoczony już w starożytności. Na szczęście naukowcy zainteresowali się jego właściwościami i dowiedli, iż ten produkt idealnie sprawdzi się w naszej kuchni. Poznajmy więc jego najważniejsze zalety.


SPIS TREŚCI:

1. O cennych składnikach oleju z pestek winogron

2. Sprzymierzeniec naszej skóry

3. Inne właściwości oleju

4. Olej z pestek winogron w naszej kuchni


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. O cennych składnikach oleju z pestek winogron

Dla pełnego zrozumienia pozytywnego oddziaływania tego oleju na nasz organizm, konieczne jest poznanie substancji, które w sobie zawiera. W oleju z pestek winogron znajdziemy:


- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas linolowy), przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczów nasyconych;


- witaminę E (tokoferol), będącą bardzo silnym przeciwutleniaczem i składnikiem niezwykle cennym dla naszej skóry; co równie ważne, wysoka zawartość tokoferoli sprawia, iż olej ten jest jednym z najbardziej odpornych na utlenianie wśród olei, które są dostępne na rynku i nie musi być stabilizowany dodatkowymi substancjami;


- resweratrol – przeciwutleniacz zapobiegający zlepianiu się płytek krwi i podnoszący poziom tzw. „dobrego” cholesterolu HDL;


- lecytynę wspomagającą pracę naszego mózgu.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Sprzymierzeniec naszej skóry

Szczególnie korzystne oddziaływanie tego oleju na stan naszej skóry wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy E. Ten silny antyutleniacz jest nazywany witaminą młodości, dlatego też bardzo często jest składnikiem kremów i innych kosmetyków, a także licznych suplementów diety.


Olej z pestek winogron może więc:

- opóźniać procesy starzenia się skóry;

- łagodzić stany zapalne skóry, np. zmiany trądzikowe;

- oczyszczać cerę, chronić przed powstawaniem zaskórników;

- ograniczać wydzielanie sebum;

- zamykać pory;

- wyrównywać koloryt skóry;

- poprawiać stan skóry suchej i alergicznej, redukując nieprzyjemne uczucie swędzenia;

- nawilżać i lekko natłuszczać skórę, dzięki czemu stanie się ona bardziej jędrna, napięta i gładka;

- chronić przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.


Tak pozytywny wpływ oleju z pestek winogron na naszą skórę sprawia, iż jest on idealny dla wszystkich – u osób bez problemów utrzyma dobry stan skóry, a dla tych, którzy borykają się z niedoskonałościami, może stać się prawdziwym wybawieniem.


3. Inne właściwości oleju

Wspomniany wpływ oleju z pestek winogron na naszą skórę to jego niewątpliwa zaleta, ale warto pamiętać, iż produkt ten oddziałuje korzystnie na kilku płaszczyznach. Liczne badania naukowe dowodzą, iż produkt ten:


- pomaga kontrolować stan naszego układu krążenia, regulując ciśnienie krwi;


- zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL (dr David C. Nash, kardiolog z Nowego Jorku, przeprowadził badanie na grupie 23 osób ze zbyt niskim poziomem frakcji HDL; przez okres czterech tygodni uczestnicy spożywali każdego dnia dwie łyżki oleju z pestek winogron – ostatecznie u ponad połowy z nich poziom cholesterolu HDL wzrósł o 14%; istotny jest także fakt, iż spożywanie tego oleju przez osoby z wysokim poziomem HDL nie powoduje jego dalszego wzrostu);


- obniża ryzyko skutków ubocznych cukrzycy;


- działa jak przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki i wzmacniając naszą odporność – tym samym uważa się, iż olej ten bierze udział w ochronie przed chorobami nowotworowymi;


- ochrania nasze oczy przed licznymi schorzeniami;


- działa pozytywnie na skórę głowy, eliminując łupież i ograniczając wypadanie włosów.


4. Olej z pestek winogron w naszej kuchni

Wymienione korzyści zdrowotne płynące z oleju z pestek winogron w wystarczającym stopniu przekonują do jego stosowania. Jednak dla osób doceniających walory kulinarne, istotne będą także następujące cechy tego produktu:

- ma niezwykle łagodny, prawie niewyczuwalny smak;

- jest praktycznie bezwonny;

- nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawany;

- jego temperatura dymienia to aż 190°C!


Dzięki tym cechom olej z pestek winogron jest doceniany nie tylko przez dietetyków, ale i kucharzy. Warto więc w pewnym stopniu włączyć go do swojego jadłospisu – sprawdzi się w naszych sałatkach czy surówkach, ale i w produktach smażonych, duszonych, które zachowają swój aromat.


Olej z pestek winogron to produkt warty naszej uwagi – znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, i w obu wariantach wykazuje doskonałe właściwości. Możemy go wykorzystać zarówno w czystej, naturalnej postaci, dodając go do potraw lub stosując na naszą skórę w samodzielnie przygotowanych kosmetykach, a także w formie kapsułek. Bez problemu znajdziemy go również w licznych produktach, dostępnych na półkach sklepowych. Bez względu na sposób jego wykorzystania najważniejsze jest to, iż efekty jego działania zawsze będą nas zachwycać.

Szukasz dobrej odżywki?
SPALACZ TRIZER SPALACZ TRIZER KUP TERAZ
ISO WHEY ZERO + BCAA FLASH ZERO ISO WHEY ZERO + BCAA FLASH ZERO KUP TERAZ
WPC PROTEIN PLUS LIMITED WPC PROTEIN PLUS LIMITED KUP TERAZ
WHEY GOLD STANDARD 100% WHEY GOLD STANDARD 100% KUP TERAZ
Plany dietetyczne i treningowe
Komentarze(4)
    • ~karate
      8 czerwiec 2016

      Mam dylemat, co jest lepsze do stosowania na zimno do sałatek, makaronów, kasz itp. Olej z pestek winogron czy oliwa z oliwek ?

      • Maksym Riznyk
        9 czerwiec 2016

        To już co Ci bardziej pasuje :P

      • Rafał-11184
        15 czerwiec 2016

        Dlaczego wszyscy mówią o różnych olejach i wychwalają je jakie to nie są cudowne a nie wspomną o oleju kokosowym. Kokosowy nierafinowany zimnotłoczony ponoć najlepszy na świecie, wszyscy kulturyści i sportowcy go używają i chwalą natomiast o oleju rzepakowym, z pestek winogron mówią że to świństwo. I kogo tu się słuchać???!!!

        • Maksym Riznyk
          7 lipiec 2016

          Najlepiej przetestować i zrobić własne wnioski.
          Ile osób/sportowców tyle opinii. nie ma co dosłownie odbierać.