Nowości dietetyczne i żywieniowe opanowały rynek. Na każdym kroku możemy napotkać nieznane nam dotąd produkty, okazujące się prawdziwymi „cudami natury”. Jednym z nich jest właśnie olej z pestek winogron – nie cieszący się jeszcze zbyt dużą popularnością, choć – jak się okazuje – był on tłoczony już w starożytności. Na szczęście naukowcy zainteresowali się jego właściwościami i dowiedli, iż ten produkt idealnie sprawdzi się w naszej kuchni. Poznajmy więc jego najważniejsze zalety.


SPIS TREŚCI:

1. O cennych składnikach oleju z pestek winogron

2. Sprzymierzeniec naszej skóry

3. Inne właściwości oleju

4. Olej z pestek winogron w naszej kuchni


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. O cennych składnikach oleju z pestek winogron

Dla pełnego zrozumienia pozytywnego oddziaływania tego oleju na nasz organizm, konieczne jest poznanie substancji, które w sobie zawiera.

W oleju z pestek winogron znajdziemy:

– wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas linolowy), przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczów nasyconych;


– witaminę E (tokoferol), będącą bardzo silnym przeciwutleniaczem

i składnikiem niezwykle cennym dla naszej skóry; co równie ważne, wysoka zawartość tokoferoli sprawia, iż olej ten jest jednym z najbardziej odpornych na utlenianie wśród olei, które są dostępne na rynku i nie musi być stabilizowany dodatkowymi substancjami;


– resweratrol – przeciwutleniacz zapobiegający zlepianiu się płytek krwi

i podnoszący poziom tzw. „dobrego” cholesterolu HDL;


– lecytynę wspomagającą pracę naszego mózgu.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Sprzymierzeniec naszej skóry

Szczególnie korzystne oddziaływanie tego oleju na stan naszej skóry wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy E. Ten silny antyutleniacz jest nazywany witaminą młodości, dlatego też bardzo często jest składnikiem kremów i innych kosmetyków, a także licznych suplementów diety.


Olej z pestek winogron może więc:

– opóźniać procesy starzenia się skóry;

– łagodzić stany zapalne skóry, np. zmiany trądzikowe;

– oczyszczać cerę, chronić przed powstawaniem zaskórników;

– ograniczać wydzielanie sebum;

– zamykać pory;

– wyrównywać koloryt skóry;

– poprawiać stan skóry suchej i alergicznej, redukując nieprzyjemne uczucie swędzenia;

– nawilżać i lekko natłuszczać skórę, dzięki czemu stanie się ona bardziej jędrna, napięta i gładka;

– chronić przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.


Tak pozytywny wpływ oleju z pestek winogron na naszą skórę sprawia, iż jest on idealny dla wszystkich – u osób bez problemów utrzyma dobry stan skóry, a dla tych, którzy borykają się z niedoskonałościami, może stać się prawdziwym wybawieniem.


3. Inne właściwości oleju

Wspomniany wpływ oleju z pestek winogron na naszą skórę to jego niewątpliwa zaleta, ale warto pamiętać, iż produkt ten oddziałuje korzystnie na kilku płaszczyznach. Liczne badania naukowe dowodzą, iż produkt ten:

– pomaga kontrolować stan naszego układu krążenia, regulując ciśnienie krwi;


– zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL (dr David C. Nash, kardiolog z Nowego Jorku, przeprowadził badanie na grupie 23 osób ze zbyt niskim poziomem frakcji HDL; przez okres czterech tygodni uczestnicy spożywali każdego dnia dwie łyżki oleju z pestek winogron – ostatecznie u ponad połowy z nich poziom cholesterolu HDL wzrósł o 14%; istotny jest także fakt, iż spożywanie tego oleju przez osoby z wysokim poziomem HDL nie powoduje jego dalszego wzrostu);


– obniża ryzyko skutków ubocznych cukrzycy;


– działa jak przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki i wzmacniając naszą odporność – tym samym uważa się, iż olej ten bierze udział w ochronie przed chorobami nowotworowymi;


– ochrania nasze oczy przed licznymi schorzeniami;


– działa pozytywnie na skórę głowy, eliminując łupież i ograniczając wypadanie włosów.


4. Olej z pestek winogron w naszej kuchni

Wymienione korzyści zdrowotne płynące z oleju z pestek winogron

w wystarczającym stopniu przekonują do jego stosowania. Jednak dla osób doceniających walory kulinarne, istotne będą także następujące cechy tego produktu:

– ma niezwykle łagodny, prawie niewyczuwalny smak;

– jest praktycznie bezwonny;

– nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawany;

– jego temperatura dymienia to aż 190°C!


Dzięki tym cechom olej z pestek winogron jest doceniany nie tylko przez dietetyków, ale i kucharzy. Warto więc w pewnym stopniu włączyć go do swojego jadłospisu – sprawdzi się w naszych sałatkach czy surówkach,

ale i w produktach smażonych, duszonych, które zachowają swój aromat.


Olej z pestek winogron to produkt warty naszej uwagi – znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, i w obu wariantach wykazuje doskonałe właściwości. Możemy go wykorzystać zarówno

w czystej, naturalnej postaci, dodając go do potraw lub stosując na naszą skórę w samodzielnie przygotowanych kosmetykach, a także w formie kapsułek. Bez problemu znajdziemy go również w licznych produktach, dostępnych na półkach sklepowych. Bez względu na sposób jego wykorzystania najważniejsze jest to, iż efekty jego działania zawsze będą nas zachwycać.

Plany dietetyczne i treningowe
Komentarze(4)
    • ~karate
      8 czerwiec 2016

      Mam dylemat, co jest lepsze do stosowania na zimno do sałatek, makaronów, kasz itp. Olej z pestek winogron czy oliwa z oliwek ?

      • Maksym Riznyk
        9 czerwiec 2016

        To już co Ci bardziej pasuje :P

      • Rafał-11184
        15 czerwiec 2016

        Dlaczego wszyscy mówią o różnych olejach i wychwalają je jakie to nie są cudowne a nie wspomną o oleju kokosowym. Kokosowy nierafinowany zimnotłoczony ponoć najlepszy na świecie, wszyscy kulturyści i sportowcy go używają i chwalą natomiast o oleju rzepakowym, z pestek winogron mówią że to świństwo. I kogo tu się słuchać???!!!

        • Maksym Riznyk
          7 lipiec 2016

          Najlepiej przetestować i zrobić własne wnioski.
          Ile osób/sportowców tyle opinii. nie ma co dosłownie odbierać.