O korzyściach płynących z tłuszczów roślinnych wiadomo nie od dziś. Rzepak, słonecznik, len czy pestki winogron na stałe wyparły smażenie na smalcu ze względu na liczne prozdrowotne aspekty. W tym artykule postanowiłem przedstawić kolejną roślinę oleistą, która na stałe może zagościć na naszych stołach. Zapraszam do poniższego tekstu – jeżeli chcecie się dowiedzieć, czy warto zainteresować się olejem rydzowym.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest olej rydzowy?

2. Olej rydzowy – właściwości

3. Zastosowanie oleju rydzowego

4. Opinie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czym jest olej rydzowy?

Olej rydzowy jest tłuszczem uzyskiwanym w procesie tłoczenia nasion licznika siewnego. Bardzo często owa roślina występuje pod nazwą lnianki, lennicy, judry czy rydzyka. Roślina ta jest blisko spokrewniona z inną, równie popularną rośliną oleistą – czyli rzepakiem. Sam olej rydzowy nie jest żadnym rewolucyjnym produktem – do połowy XX wieku stanowił bardzo częsty element polskiej kuchni. Jednak z czasem został wyparty przez wspomniany już rzepak i tłuszcz słonecznikowy.


2. Olej rydzowy – właściwości

Skład tłuszczu rydzowego jest bardzo łatwy do zobrazowania. Raptem 10% tej substancji stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe 90% to niezwykle ważne dla ludzkiego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to idealne potwierdzenie wcześniej wspomnianego faktu, iż olej z lnianki wykazuje bliskie podobieństwo z rzepakiem. Innym, równie znaczącym faktem jest to, że olej rydzowy aż w 40,6% składa się z kwasu alfa-linolenowego. Dzięki tej właściwości zaliczany jest jako drugi na świecie tłuszcz pod względem zawartości tego związku (na pierwszym miejscu znajduje się olej lniany). Jednak przy analizie wzajemnego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1) zawartych w oleju z judry okazuje się, iż ten produkt nie ma sobie równych i uzyskał najlepszy dotychczasowy wynik.


Inną i równie ważną dla naszego zdrowia właściwością tłuszczu z rydzyka jest obecność witaminy E. Jak powszechnie wiadomo, ten rodzaj witaminy jest uznawany za najpotężniejszy związek antyoksydacyjny naszego organizmu. Oprócz niwelowania znacznej ilości związków utleniających, które przyczyniają się do niszczenia naszych komórek czy przyspieszenia procesów starzenia się organizmu, witamina E wykazuje też inne właściwości. Mowa tu między innymi o wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych, ochronie erytrocytów przed zbyt szybką degradacją

i zapobieganiu powstawaniu zakrzepów. Witamina E stanowi również jeden

z podstawowych elementów profilaktyki przeciwmiażdżycowej.


3. Zastosowanie oleju rydzowego

Podstawową sferą zastosowania oleju z lnianki jest przede wszystkim gastronomia i sztuka kulinarna. Produkt ten posiada bardzo oryginalny smak, który często jest określany jako mieszanina smaków cebuli, goryczy, przypraw korzennych i orzechów. W związku z tym najczęściej jest wykorzystywany jako dodatek do kasz, makaronów, sałatek i serów twarogowych. Jednak najczęściej znajdziemy go wśród głównych składników do przygotowania śledzi.


Warto pamiętać, że olej rydzowy powinien być stosowany głównie na zimno. Wysoka temperatura w trakcie obróbki termicznej dań przyczynia się do destrukcji zawartych w nim prozdrowotnych substancji, które stanowią istotę tego produktu. Tłuszcz z lnianki powinien być przechowywany w suchym

i ciemnym miejscu, gdzie temperatura wynosi maksymalnie 20ºC.


4. Opinie

Skuteczność oleju rydzowego wykazano przede wszystkim w pracy naukowej z roku 2002, w której obserwowano wpływ spożywania dawki

30 gramów oleju roślinnego na stężenie lipoprotein w osoczu krwi u osób borykających się z hiperlipidemią. Badanie trwało przez sześć tygodni,

a rezultaty potwierdziły, iż niezależnie od rodzaju stosowanego tłuszczu dochodzi do obniżenia stężenia frakcji LDL. Niemniej jednak warto zwrócić uwagę na fakt iż największą redukcję odnotowano u osób spożywających tłuszcz z lnianki (12,2%), który wyprzedził oliwę z oliwek (7,7%) oraz niejednokrotnie już wymieniany olej rzepakowy (5,4%).