Spożycie owoców i warzyw przynosi ogromne korzyści dla naszego ogólnie pojętego zdrowia, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym także symptomami syndromu metabolicznego, działa profilaktycznie na pracę mózgu oraz poprawia samopoczucie. Owoce i warzywa są także niezbędnymi elementami diety u osób, które chcą maksymalizować sprawność na siłowni i na boisku. Nie byłoby chyba przesadą powiedzieć, że są jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety. Jednak na ich zbawienne właściwości składa się szeroki wachlarz kompletnie różnych składników. Witaminy, składniki mineralne, błonnik, polifenole – wszystkie dokładają się do puli benefitów związanych ze spożyciem owoców i warzyw. W ostatnich latach w naturalnych produktach odkryliśmy kolejny, drogocennych składnik – kwercytynę.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest kwercytyna

2. Wpływ na sprawność

3. Wpływ na zdrowie

4. Zalecane przyjmowanie

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Czym jest kwercytyna

Kwercytyna jest jednym z najpopularniejszych bioflawanoidów, jakie znajdziemy w produktach roślinnych. Szczególnie dużo znajdziemy jej

w cebuli i winogronie, chociaż inne produkty, takie jak owoce cytrusowe

i skórki jabłek, także zawierają jej znaczące ilości. Szacuje się, że dorosła osoba spożywa codziennie około 50 miligramów kwercytyny. Sportowcy, szczególnie ci spożywający duże ilości owoców i warzyw, będą dostarczali jej większe ilości z racji dużej kaloryczności diety, służącej pokrywaniu potrzeb energetycznych intensywnych treningów. Dzięki postępowi nauki

o odżywianiu wiemy obecnie dużo więcej na temat tego składnika oraz jego korzyści.


Kwercytyna jest reprezentantem szerszej grupy związków organicznych

o nazwie flawonole. Jak każdy związek z tej grupy jest zbudowana

z pierścienia heterocyklicznego z grupą hydroksylową na trzecim atomie węgla oraz dwoma grupami hydroksylowymi na zewnętrznym pierścieniu.

Ilości dostarczane z dietą mogą być czasami niewystarczające, dlatego stworzone zostały środki suplementacyjne pozwalające dostarczać duże ilości kwercytyny na raz w celu wspierania sprawności i zdrowia.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Wpływ na sprawność

Kwercytyna stała się w ostatnich latach obiektem zainteresowań wielu sportowców, a to dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym, pozwalającym na ugaszenie wyniszczającego efektu wolnych rodników, które powstają podczas wykonywania intensywnego treningu i skutkują akumulacją zmęczenia mięśniowego.


Przyjmowanie kwercytyny w formie suplementu przyczynia się do ograniczenia zmęczenia mięśniowego w sportach wytrzymałościowych. Wśród proponowanych korzyści suplementacji znajduje się zwiększenie generowanej mocy podczas dynamicznych aktywności oraz zmniejszenie czasu potrzebnego na ukończenie zdarzeń wytrzymałościowych.


W 2011 roku opublikowana została meta-analiza spoglądająca na 11 badań sprawdzających efektywność przyjmowania kwercytyny w sportach wytrzymałościowych. Pokazała ona, że ten środek pozwala na poprawę pułapu tlenowego względem grup placebo.


3. Wpływ na zdrowie

Szerokie spektrum danych obserwacyjnych wskazuje na to, że kwercytyna znajdująca się w cebuli, jabłkach, winogronie i winie wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając śmiertelność i redukując ryzyko zawału. Eksperymenty laboratoryjne zdają się potwierdzać obserwowane korelacje, pokazując, że kwercytyna posiada umiejętność obniżania napięcia naczyń w wyizolowanych tętnicach, a także obniża ciśnienie krwi u szczurów z nadciśnieniem.


Badania przeprowadzone na ludziach jak na razie potwierdzają prozdrowotny wpływ kwercytyny na układ sercowo-naczyniowy. Dobrym przykładem jest badanie opublikowane w 2007 roku, którego głównym autorem była Randi Edward, a sprawdzało efekty przyjmowania kwercytyny w celu zredukowania skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.


W badaniu brało udział 41 osób, wśród których wyznaczono osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem i bez niego. Te dwie grupy następnie ponownie podzielono tak, że jedna otrzymywała 730 miligram kwercytyny dziennie, natomiast druga pigułki placebo. Czas interwencji badawczej wynosił 4 tygodnie. Zaskakująco okazało się, że badana substancja działała jedynie u osób z istniejącym już nadciśnieniem, obniżając skurczowe ciśnienie krwi o 7 mmHg i rozkurczowe o 5 mmHg. U osób zdrowych jednak nie zauważono podobnego spadku.


Kwercytyna może także dbać o poprawne funkcjonowanie naszego mózgu. Nawet niewielkie koncentracje obniżają poziom stanów zapalnych w mózgu poprzez oddziaływanie na ekspresję hemooksygenazy-1, która tłumi uwalnianie tlenku azotu wywołane przez odpowiedź inflamacyjną.


4. Zalecane przyjmowanie

Najpopularniejszą formą suplementacji kwercytyną są kapsułki, aczkolwiek na rynku można także znaleźć proszki, żele i tabletki. Wszystkie pozwalają dostarczać duże jej ilości za jednym zamachem. W zgodzie z dawkami stosowanymi w badaniach naukowych sugeruje się, żeby dzienna dawka kwercytyny wynosiła 200–400 miligramów, przyjmowane do 3 razy dziennie, najlepiej około 20 minut przed posiłkami.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!