Owoce tropikalne, pomimo swojej znacznej odmienności od ogólnodostępnych roślin, charakteryzuje niezwykłe bogactwo składników odżywczych. W tym tekście przedstawiamy kiwano, owoc będący protoplastą banana i kiwi, który po wprowadzeniu do diety może okazać się jej cennym punktem. Jeżeli jesteście ciekawi, co tak naprawdę siedzi w tej roślinie, to zapraszamy do dalszej części artykułu.


SPIS TREŚCI:
1. Co to jest kiwano?
2. Właściwości
3. Zastosowanie


Wielki FINAŁ! "180 dni od Krzycha do Ronaldo" za nami!

Mistrz Świata w Freestyle-u vs Plany treningowe Fabryka Siły



1. Co to jest kiwano?
Kiwano jest jedną z odmian ogórka, który zazwyczaj określany jest mianem afrykańskiego lub kolczastego. Naturalnym miejscem występowania tego gatunku są oczywiście tereny Afryki, począwszy od obszarów Kraju Przylądkowego po północne części Sudanu, niemniej jednak kiwano jest także spotykane na Półwyspie Arabskim, gdzie głównie mowa o Jemenie. Ogórek afrykański charakteryzuje niezwykle oryginalny wygląd, owalny owoc jest pokryty żółtawo-pomarańczową, grubą skórą z kolcami przypominającymi te na kasztanach. Natomiast pod tą zewnętrzną warstwą występuje delikatny i soczysty miąższ, którego smak jest łudząco podobny do kiwi i banana. Nazwa kiwano pochodzi właśnie od połączenia nazw tych dwóch owoców. Póki co popularność tej rośliny w Polsce jest niewielka, ale coraz częściej można natrafić na kolczastego ogórka w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Właściwości
Ogórek kiwano, podobnie jak znaczna część tropikalnych owoców, charakteryzuje się niezwykle różnorodnym składem, którego podstawę stanowią liczne mikroelementy. Kolczasty ogórek posiada sporą dawkę prozdrowotnych pierwiastków, gdzie na pierwszy plan wysuwają się między innymi: cynk, fosfor, mangan, potas, wapń czy żelazo. Kiwano to także bogate źródło kwasu askorbinowego, który powszechnie jest znany jako zwiększająca odporność witamina C. Co więcej, ogórek afrykański posiada wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, a także retinol, czyli niezwykle cenną dla ludzkiej skóry i wzroku witaminę A. Oprócz tego, kiwano charakteryzuje niska wartość energetyczna, co ma niezwykle istotne znaczenie dla osób przebywających na diecie.


3. Zastosowanie
Kiwano okazuje się być rośliną, która z powodzeniem może być wykorzystywana w planach żywieniowych dla osób z licznymi problemami zdrowotnymi. Wszystko za sprawą dużej ilości zawartych składników, co pozwala przypuścić, iż ogórki kolczaste mogą mieć zbawienny wpływ na prawidłową pracę serca i wątroby. Afrykański ogórek ma także silne działanie oczyszczające, co jest uwarunkowane moczopędnym charakterem tej rośliny. Warto też ponownie wspomnieć o niewielkiej kaloryczności kiwano, która wynika z obecności małych ilości związków tłuszczowych i węglowodanów. Kiwano można więc z powodzeniem wykorzystać w dietach niskoenergetycznych, które są ukierunkowane na zmniejszenie nadmiernej masy ciała.


Owoce kiwano wykorzystywane są jako składnik wielu rozmaitych posiłków. Miąższ rośliny może być spożywany w sposób bezpośredni, łyżeczką prosto z wnętrza rośliny, ale też można użyć go jako urozmaicenie smaku sałatek czy koktajlów. Ogórki kolczaste to także świetny sposób na ugaszenie pragnienia, w związku z czym często wykorzystywane są w różnego rodzaju napojach.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!