W dobie powrotu zdrowego odżywiania, do łask wraca także jarmuż. Wbrew pozorom, nie jest to nowość w polskiej kuchni. Chodź do niedawna można było go kupić tylko na bazarach ze zdrową żywnością, dziś możemy go spotkać w każdym supermarkecie. Nie należy się go bać, jest banalnie prosty w przygotowaniu. Można go spożywać w postaci surowej w koktajlach i sałatkach lub po obróbce termicznej, nawet jako bardzo popularne ostatnio chipsy. Jarmuż jest bombą witaminową, nie bez powodu przylgnęła do niego etykietka najzdrowszego warzywa na świecie.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jarmuż – właściwości zdrowotne
2. Chipsy z jarmużu
3. Pesto z jarmużu
4. Koktajl z jarmużem
5. Zupa krem z jarmużem i groszkiem

6. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Jarmuż – właściwości zdrowotne
Jarmuż jest niskokaloryczny – w 100 g liści znajduje się tylko 29 kcal i aż

4 gramy błonnika, i co oczywiste, prawie nie zawiera tłuszczu. Oznacza to, że bez wyrzutów sumienia możemy spożywać go w dużych ilościach bez obaw o dodatkowe kilogramy. Ze względu na dużą zawartość błonnika, pobudza perystaltykę jelit oraz pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu, dzięki czemu dba o serce i zdrowy układ krążenia.

 

Jarmuż ma też dużo wapnia – w 100 g zawiera go ponad 150 mg, czyli więcej niż mleko krowie. Wapń jest niezbędny dla właściwej budowy kości

i zębów oraz przeciwdziała osteoporozie. Odpowiedni jego poziom w diecie przyspiesza metabolizm.

 

Jest naturalnym środkiem, który oczyszcza organizm z toksyn. Zielone warzywo jest świetnym źródłem witaminy C, K i A. Ten rodzaj kapusty dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej dzienne zapotrzebowanie. Jest to bardzo ważne, bo ta witamina odpowiada za ochronę przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Dieta bogata w witaminę K odpowiada za prawidłową budowę kości, dobrą krzepliwość krwi, regulację poziomu cukru we krwi. Pamiętajmy, że witamina K to substancja rozpuszczalna w tłuszczach. Warto zatem, zajadając się jarmużem, dodać do niego odrobinę dobrego oleju.

 

Jarmuż zawiera wiele cennych flawonoidów i karotenoidów, przez co pomaga chronić naszą siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarta w nim witamina A, luteina i zea-ksantyna korzystnie wpływają na wzrok i skórę.

 

Skoro mowa o witaminach, to jak wiadomo, hamują one procesy starzenia, ale także wzmacniają odporność organizmu. Duża ilości witaminy

C i A poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Co istotne, jarmuż posiada tych dwóch witamin tak dużo, że spokojnie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka.


Jarmuż zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Zielone liście kapustne zawierają sulforafan (związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe, które pomagają chronić nas przed rakiem m.in. piersi, jajnika, żołądka, jelit

i prostaty).

 

Jarmuż ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Zachowana równowaga kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji Odpowiednia dawka kwasów omega-3, jaką znajdziemy w jarmużu, pomaga w walce z zapaleniem stawów, co jest niezwykle ważne dla osób trenujących.

 

Jarmuż jest bogaty w substancje odżywcze. Zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Jak go zatem spożywać? Poniżej podajemy kilka pomysłów, jak wprowadzić to zielone warzywo do naszej diety:

 

2. Chipsy z jarmużu
Banalnie proste w wykonaniu, a jakie pyszne! Jarmuż myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na blasze kładziemy folię aluminiową i kroplą oleju smarujemy powierzchnię, aby położony na niej jarmuż nie przywarł.

 

Rozkładamy zielone warzywo na blasze, może być ułożone ciasno, ale ważne, aby liście na siebie nie nachodziły. Posypujemy je różową solą i pa-pryką w proszku. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut, pilnując, żeby chipsy były chrupiące, ale nie brązowe.

 

3. Pesto z jarmużu
Zjadając jarmuż w postaci pesto, mamy pewność, że witamina K zostanie w całości przez nas przyswojona, ponieważ dodatek tłuszczów pozwoli jej się rozpuścić w naszym organizmie.

 

4 garście listków jarmużu, 4 ząbki czosnku, 50 g migdałów blanszowanych, liście oberwane z jednej bazylii i 3 łyżki soli himalajskiej blendujemy na gładką masę ze 100 ml oliwy z oliwek. Gotową pastę możemy używać jako dip lub sos do makaronu.

 

4. Koktajl z jarmużem
Jarmuż możemy dodawać do przeróżnych owoców, tworząc niepowtarzalne koktajle. Naszym zdaniem najlepiej smakuje zmiksowany z bananem, kiwi

i mlekiem kokosowym, choć równie dobrym pomysłem jest połączenie go

z ananasem i imbirem, a nawet z awokado i pomarańczą.

 

Możliwości są nieskończone. Surowy jarmuż nie daje za wiele smaku, więc nie będzie kolidował z praktycznie żadnym owocem czy warzywem. Surowy jarmuż zachowuje najwięcej wartości odżywczych, więc jest to najprostszy sposób na wprowadzenie go do diety.

 

5. Zupa krem z jarmużem i groszkiem
Na patelni szklimy 1 cebulę, następnie należy dodać posiekany czosnek

i chwilę podsmażyć. Do garnka wrzucamy 450 g rozmrożonego zielonego groszku i gotujemy na bulionie przez 7 minut, aż groszek będzie miękki.

W międzyczasie dodajemy przyprawę curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.

 

Jarmuż myjemy i odrywamy biegnące pośrodku twarde części. Liście należy wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około pół minuty na małym ogniu. Całość blendujemy dodając 400 ml mleka kokosowego. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Doprawiamy solą morską. Smacznego!

 

6. Podsumowanie

Nie bez powodu ostatnio tak głośno jest o tym zapomnianym warzywie. Ta do niedawna wykorzystywana wyłącznie do ozdoby roślina jest skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych (zwłaszcza wapnia i potasu) oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Dlatego już dziś wpiszcie jarmuż na waszą listę zakupów!