Kulturystyka łączy w sobie aktywność fizyczną z prawidłowym stylem życia

i odpowiednim odżywianiem. Przyczynia się to do kształtowania sylwetki

i polepszania zdrowia. Odżywianie tak naprawdę znajduje się na pierwszym miejscu, ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta to 70% sukcesu w pracy nad ciałem. Wśród osób początkujących dość często pojawia się pytanie, jakie przerwy stosować między posiłkami w okresie budowania masy mięśniowej i podczas redukcji.

 

SPIS TREŚCI:

1. Godziny przyjmowania pożywienia

2. Ilość posiłków w ciągu dnia

3. Przerwy między posiłkami

4. Czy przerwy między posiłkami zależą od przebywania na masie bądź redukcji?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!


 

1. Godziny przyjmowania pożywienia

Głównym kryterium określającym czas posiłku jest uczucie głodu. To uczucie można identyfikować z myśleniem na temat mało atrakcyjnego jedzenia, pojawieniem się nadmiernego wydzielania śliny, charakterystycznym uczuciem „ssania” w żołądku.


Organizując prawidłowe odżywianie, należy nauczyć się odróżniać uczucie głodu od wzmożonego apetytu na jedzenie. Głód świadczy

o zapotrzebowaniu na energię, a apetyt na konieczność doświadczania przyjemności. Jedynym prawidłowym impulsem do spożywania posiłków jest głód, ponieważ podążanie za apetytem prowadzi często do otyłości.

 

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Ilość posiłków w ciągu dnia

Większość dietetyków uważa, że dla zdrowej osoby najlepsze jest spożywanie 4 posiłków w ciągu dnia. Zaletą takiej liczby posiłków jest równomierne rozłożenie obciążenia na układ trawienny i dokładne przetworzenie pokarmu oraz jego przyswajanie, co pozwala utrzymać odpowiednie środowisko wewnętrzne.


3. Przerwy między posiłkami

Optymalne przerwy między posiłkami, gdy odżywiamy się prawidłowo, wynoszą od 4 do 6 godzin. Taka przerwa zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

 

Zbyt duże przerwy między posiłkami prowadzą do następujących konsekwencji:

– nadmierne pobudzenie układu trawienia;

– wydzielania dużej ilość soku żołądkowego, który działa drażniąco na śluzówkę żołądka i prowadzi do stanów zapalnych.


Minusem krótkich przerw między posiłkami jest z kolei niewielki czas na pełnowartościowy przebieg procesów trawiennych. Może to powodować zaburzenia funkcji wydzielniczej przewodu pokarmowego.


Regularność w przyjmowaniu pokarmów stanowi bardzo istotny czynnik, ponieważ powstaje odruch warunkowy, który pobudza uczucie głodu

w określonym czasie. To z kolei jest przyczyną pobudzenia układu trawienia

i rozpoczyna odruchowe wydzielanie soku żołądkowego.


Podczas wyboru określonej diety, a bardziej liczby posiłków w ciągu dnia, należy dokładnie pilnować regularności, ponieważ stres związany z brakiem pożywienia czy ze zbyt częstym jego dostarczaniem, nie wpływa korzystnie na organizm.


4. Czy przerwy między posiłkami zależą od przebywania na masie bądź redukcji?

W kulturystyce zazwyczaj stosuje się następującą liczbę posiłków w ciągu dnia – 4, 5 lub 6. Oczywiście wśród zawodowców zdarza się nawet spożywanie jedzenia 7 albo i 8 razy dziennie.


Jak wiemy, w życiu kulturysty w ciągu roku występują dwa okresy – budowanie masy mięśniowej i redukcja tkanki tłuszczowej. Dla przypomnienia, okres masowy charakteryzuje się dodatnim bilansem kaloryczny, a redukcyjny ujemnym.


Już dawno został obalony mit konieczności spożywania 6 posiłków w ciągu dnia, zwłaszcza podczas okresu redukcyjnego, ponieważ podobno „nakręca” to metabolizm. Ale to zagadnienie nie stanowi tematu niniejszego artykułu.


W okresie budowania masy mięśniowej ze względu na bardzo duże spożycie kalorii, większość osób woli rozłożyć pożywienie na większą liczbę posiłków i spożywać jednorazowo w mniejszych porcjach. W świetle informacji przedstawionych powyżej jest to jak najbardziej prawidłowe zachowanie. Na redukcji kaloryczność jest znacznie mniejsza i z powodzeniem można jeść 4 razy dziennie.


Przejdźmy teraz do kwestii przerw między posiłkami i ewentualnych różnic

w zależności od okresu, w którym akurat się znajdujemy. Nie ma żadnych naukowych badań stwierdzających, że przerwy powinny być inne, gdy jesteśmy na masie, od tych gdy spalamy tkankę tłuszczową. Przerwa nie jest uzależniona od danego okresu, ale od, jak już wspomniano powyżej, pojawienia się uczucia głodu i czasu, jaki organizm potrzebuje na przetrawienie i przyswojenie pożywienia. Stąd czy to na masie, czy na redukcji, gdy rozkładamy posiłki na 6, przerwa będzie wynosiła mniej więcej 2,5 godziny, przy 5 posiłkach ok. 3 godziny, a przy 4 od 4 do 5 godzin.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(7)
    • ~Paula
      11 marzec 2016

      Krótko, zwięźle i na temat. Super.

      • Maksym Riznyk
        11 marzec 2016

        Cieszymy się, że trafiliśmy w gust

        • ~tomi
          26 kwiecień 2016

          potrzebuje pomocy w ułożeniu planu diety chętnych proszę o kontakt pod tym adresem z góry dziękuję i czekam na ofertę pomocy

          • Maksym Riznyk
            27 kwiecień 2016

            Witam. Jeżeli chcesz uzyskać informacje odnośnie diety to zachęcam do zarejestrowania się na naszym forum :)

          • ~Imin
            3 maj 2017

            Ale jaka przerwa pomiędzy posiłkami jest niezbędna żeby białko także wchłonęło się z kolejnego posiłku. Dzieki

            • Maksym Riznyk
              16 maj 2017

              hehe po tylu latach treningów odkrywam nowe podejście co do żywienia :D
              To tak nie dział, masz przykładowo dziennie 5 posiłków i planujesz to tak żeby ostatni był jedzony mniej więcej godzina 21. W moim przypadku tak jest, staram się jeść co 3 godziny w sumie różnie, jak odczuwam że jestem głodny.