„Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia” – mówi stary dogmat dietetyczny. Przez swą skrajność stwierdzenie to staje się wątpliwe i można by się kłócić o to, który posiłek jest tak naprawdę najważniejszy. Nie ulega jednak dyskusji fakt, że śniadanie jest posiłkiem ważnym! Świetnie! Warto więc zadbać o to, żeby pierwszy posiłek dnia był odżywczy.


Na talerzu nie powinny znajdować się jakieś byle kanapeczki, tosty czy rogaliki – nie wspominając o zestawie studenta, czyli kawie z ewentualnym dodatkiem papierosa. To jest wiadome i nie trzeba mieć magistra, żeby to wiedzieć. Ale co ze zdrowymi wyborami takimi jak owsianka czy jajka? Ta pierwsza od lat jest hitem śniadaniowym, jajka dopiero od jakiegoś czasu zaczynają wracać do łask. W ostatnim czasie bardzo modne stało się śniadanie białko + tłuszcze, w którym jajka są popularnym produktem. Który wybór jest lepszy z rana?


SPIS TREŚCI:

1. Korzyści ze spożycia owsianki

2. Korzyści ze spożycia jajek

3. Rozstrzygnięcie

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Korzyści ze spożycia owsianki

Owsianki były i wciąż są oficjalnie polecane jako jedne z najlepszych śniadań, jakie można spożyć o poranku. Są bogate w węglowodany, które

z samego rana pomagają nas wybudzić. Jednocześnie ich indeks glikemiczny wynosi 55, co w połączeniu z dużą zawartością błonnika będzie gwarantowało stabilny wzrost poziomu cukru we krwi.


Błonnik zawarty w owsiance składa się z mieszanki błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki czemu będzie miał pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i wspomoże proliferację mikroflory jelitowej. Błonnik jest też znany ze swoich właściwości do obniżania poziomu cholesterolu w organizmie.


Płatki owsiane są też zasobne w wiele mikroelementów, między innymi magnez, cynk, mangan, selen i żelazo.



Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Korzyści ze spożycia jajek

W zależności od towarzystwa, w jakim się człowiek obraca, można na temat jajek usłyszeć bardzo odmienne opinie – jednak obiektywna prawda jest taka, że są one zdrowe, i to bardzo!


Osoby uprawiające aktywny tryb życia, starające się kształtować sylwetkę upodobały sobie jajka szczególnie ze względu na wysoką zawartość białka

o świetnym aminogramie. Jednak jest to jedynie wisienka na torcie.

Prawdziwa kopalnia zdrowia znajduje się w żółtkach, które dostarczają mikroelementów takich jak potas, sód, cynk, a także cenne żelazo i selen. Chociaż są z tego mało znane, to jajka posiadają też bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, co zawdzięczają zawartości elementów takich jak owotransferyna, lizosom, foswityna i kartenoidy.


Jajka posiadają też świetną kompozycję tłuszczów, w tym nawet cenny kwas omega-3.


Ich zła reputacja jest związana z cholesterolem, jednak w rzeczywistości spożycie jaj praktycznie nie ma wpływu na poziom cholesterolu w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm w bardzo ścisły sposób kontroluje metabolizm tego składnika. Kiedy spożycie cholesterolu rośnie, to ograniczona zostaje jego wewnętrzna produkcja w wątrobie i absorpcja

w jelitach, co sumarycznie prowadzi do neutralnego rezultatu. To spożycie kwasów tłuszczowych trans, kwasów tłuszczowych nasyconych

i przetworzonych węglowodanów prowadzi tak naprawdę do pogorszenia profilu lipidowego.


3. Rozstrzygnięcie

Nie ma chyba lepszego sposobu na podanie werdyktu niż przeprowadzenie eksperymentu, w którym połowa osób będzie spożywała na śniadanie jajka, a druga połowa owsiankę, a następnie zbadanie wszystkich uczestników. Dokładnie takie badanie zostało opublikowane w 2015 roku. Jego główna autorka, dr Martha Ballesteros, nakazała jednej grupie spożywać na śniadanie jedno jajko, natomiast druga miała spożywać 40 gramów płatków owsianych.


Po 5 tygodniach takiej interwencji dietetycznej pomiędzy grupami nie odnotowano różnic w poziomie całkowitego cholesterolu ani jego frakcji HDL i LDL. Pomimo pomiaru wielu wskaźników jedyna różnica znajdowała się

w poziomie markerów stanów zapalnych takich jak interleukina-6 i czynnik martwicy nowotworów (TNFalfa).


Jajka w porównaniu do owsianki działały przeciwzapalnie!



Oczywiście jest to pojedyncze badanie i należy je uwzględniać w szerszym kontekście sytuacyjnym. Faktem jest, że chociaż jajka mogą mieć lekką przewagę, to obydwa produkty są bardzo zdrowe i absolutnie nie należy pozbywać się płatków owsianych z jadłospisu.


Bardzo ważne jest też indywidualna reakcja organizmu. Niektóre osoby bardzo dobrze się czują, spożywając rano owsiankę i pozbycie się jej na rzecz jajek może skutkować gorszym nastrojem i załamaniem założeń diety.

Z drugiej strony niektóre osoby spożywając rano węglowodany, doświadczają nagłego skoku insuliny prowadzącego do powstania stanu hipoglikemii około 2 godziny po zjedzeniu śniadania, co prowadzi do ataku wilczego głodu.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(35)
    • ~Ann
      23 czerwiec 2016

      Ciężko rozstrzygnąć nie znając podstawowych informacji w badaniu:
      - jaka była liczba osób, średnia wieku, płeć, tryb życia, całościowy bilans diety itd. Ani słowa na temat metodologii..

      Tak to możemy sobie wróżyć z fusów bez takich podstawowych informacji ;)
      To badanie tak naprawdę nic nie mówi.. Prawdopodobnie nie wyszło im nic z powodu zbyt krótkiego czasu obserwacji i małej liczby uczestników, więc coś musieli z tej statystyki wydoić żeby pieniądze na badanie nie poszły na marne.
      Brakuje źródła w artykule!

      • ~Adam Jankowski
        24 czerwiec 2016

        W badaniu wzięło udział 29 osób w wieku od 35 do 65 lat, z czego 19 to kobiety, 10 mężczyźni. Uczestnicy nie zostali skierowaniu na strukturyzowany program treningowy, aczkolwiek sprawdzano ich aktywność fizyczną poprzez kwestionariusze, aby zapewnić stały poziom aktywności fizycznej w przeciągu badania.

        adanie było randomizowane, z podwójną ślepą i uwzględnieniem grupy placebo. Okres interwencyjny trwał 5 tygodni, natomiast okres wymywania 3 tygodnie. (5:3:5) Przeważnie 5-6 tygodni to maksimum stosowane w tego typu badaniach długoterminowych, więc ciężko tu mówić o zbyt krótkim czasie.

        W czasie interwencji uczestnicy wstrzymywali się od spożycia płatków owsianych i jajek oprócz pory śniadaniowej, a trzymanie się odgórnych założeń śniadaniowych określono na 98%. Dodatkowo grupy były zrównane pod względem kaloryczności, ilości białka, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika, indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego.
        Detale odnośnie diety uczestników można znaleźć tutaj:
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446761/table/nutrients-07-03449-t002/

      • ~Domoradzki
        24 czerwiec 2016

        Wiecie co, badam wpływ interleukiny 6 na mięśnie poprzecznie prazkowane i że zwoich badań oraz literatury wiem że zwiększony poziom tej cytokin sprzyja rozwojowi tej właśnie tkanki. Ja interleukinę 6 opisuje jako miokine, czyli substancje wydzielane przez mięśnie stymulujące ich wzrost.

        • ~Adam Jankowski
          24 czerwiec 2016

          Myślę że zainteresuje Cię temat zjawiska Hormezy, które w wielkim skrócie oznacza że krótki, ulotny czynnik stresowy prowadzi do reakcji adaptacyjnej, która z czasem i nakładem wzmacnia cały system. Jest to przeciwnością chronicznego występowania czynników stresowych, które hamują rozwój systemu.

          Myślę że tutaj może istnieć podobna zależność. Interleukina-6 jest częścią odpowiedzi zapalnej wywołanej przez jednostkę treningową i jej wyrzut jest częściowo odpowiedzialny za procesy rozwoju. Jednak kiedy mięśnie przez całą dobę wchodzą w nadmierny kontakt z I6 dochodzi do zahamowania normalnej pracy komórek mięśniowych.

          Zresztą dla potwierdzenia tego wystarczy spojrzeć na spożycie antyoksydantów okołotreningowo. Będą one ograniczały stany zapalne i hamowały anabolizm, ale jeśli inflamacja jest chronicznie podniesiona obserwowany jest ten sam efekt.

          Coś podobne jest obserwowane z kortyzolem.

          • ~chudy
            23 październik 2016

            @Adam Jankowski

            A w jaki sposób można wywołać "krótki, ulotny czynnik stresowy", ale w pełni kontrolowany np. w warunkach badawczych?

            • Maksym Riznyk
              26 październik 2016

              od "Adam Jankowski":

              W codziennym życiu takim czynnikiem stresowym jest na przykład trening, może nim też być sytuacja zagrożenia zdrowia, na przykład ryzyko zderzenia z rowerzystą, albo ucieczka przed psem. Cechą charakterystyczną takiego czynnika stresogennego jest jego ulotność, to znaczy zdolność do zanikania w czasie. Po ominięciu pędzącego rowerzysty nie będziemy się już nim przejmować po upływie 5 godzin. W warunkach badawczych za tego typu stresory odpowiadają różne rzeczy. W przypadku badań na szczurach są to przeważnie szoki elektryczne. W przypadku ludzi raczej nie stosuje się takich praktyk, przeważnie są to wtedy testy zręcznościowe/pamięciowe i inne, które przez swoją trudność wzbudzają w uczestnikach stres. Powszechne jest także pokazywanie niepokojących obrazów, lub po prostu nakazywanie ludziom wykonywania ćwiczeń.

            • ~Patryk
              25 czerwiec 2016

              Najlepszym rozwiazaniem jest na pierwsze sniadanie zjesc platki owsiane z zurawina rodzynkami i orzechami a na drugie pyszna jajecznice z cebulka i pomudorem plus chleb jakis pelnoziarnisty chociaz ja jem na przemian raz taki raz pszenny bo to nie prawda ze trzeba go wykluczyc z diety. Wiadomo odpowiednio male ilosci i nic nie szkodzi. Chyba ze ktos ma problem z glutenem.

              • ~Braknicku
                25 czerwiec 2016

                Albo chodzi do pracy i ciężko na drugie jajecznice..

                • Maksym Riznyk
                  8 lipiec 2016

                  To jest bardzo uwarunkowane od osoby, osobiście po węglach rano mam zejście.

                • ~BBa
                  9 sierpień 2016

                  Mowa jest o jajach sklepowych ?

                  • Maksym Riznyk
                    10 sierpień 2016

                    mowa o jajkach od kury

                    • AdamJankowski
                      12 sierpień 2016

                      Autorzy badania nie precyzują o jakie jajka chodzi, aczkolwiek wszystkie jajka są znane z zawartości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które będą działały przeciwzapalnie. Jajka od kury, od przyjaznego farmera będą jednak najlepszym wyborem.

                      • ~Albatrps
                        2 sierpień 2017

                        Mowa jest o swojskich jajach

                      • ~Jackblack
                        23 wrzesień 2016

                        U mnie jedzenie owsianki co dzień rano po niedługim czasie włączyło turbo w moim i tak szybkim metabolizmie. Zaczęły się posiedzenia na tronie po 3-4 razy dziennie i zrzucanie tzw. luźnego stolca z częściowo nieprzetrawionych pokarmów. Niestety musiałem ją odstawić, a szkoda, bo było to bardzo wygodne i smaczne śniadanie.

                        • Maksym Riznyk
                          25 październik 2016

                          Sam często stosowałem takie omlety ale zmieniłem trochę :)

                        • ~Basti
                          23 październik 2016

                          Ja jem omleta 100g owsianki + 6 jajek do tegi banan cieko pokrojony Na gore I juz.

                          • ~Maja
                            23 październik 2016

                            Polecam jajecznice z 4 bialek i jednego zoltka. Do tego 30 g platkow owsianych gorskich i kilka suszonych zurawin. Ewent. Stewia do smaku jak ktos lubi. 2 w 1 i temat z glowy :-)

                            • Maksym Riznyk
                              25 październik 2016

                              hehe dokładnie. Akurat taka mieszanka sprawdza się.

                            • ~Robercik
                              13 grudzień 2016

                              Wyboru nalezałoby dokonać na podstawie indywidualnych preferencji. Na mnie np najlepiej działa połaczenie obu produktów z przewaga jajek: tj.ok 5 jaj i 50g płatków w postaci omletu

                              • ~dragon
                                13 grudzień 2016

                                Jedno i drugie jest zdrowe. Według starego powiedzenia: co za dużo to niezdrowo warto urozmaicać nasze menu na śniadanie. Np: jajka na miękko, na twardo, omlety, płatki owsiane, biały ser, jogurty, masło orzechowe, swojska wędlina (nie paczkowana) itp. Generalnie trzeba pamiętać o sensie dobrego pożywnego śniadania: białko, węgle i zdrowe tłuszcze w "porannej" postaci. A co do jajek to najzdrowsze są gotowane na miękko, później na twardo, jajecznica i na końcu jaja sadzone.....

                                • ~Gwesiu24
                                  16 styczeń 2017

                                  A jajka surowe? Jeśli ktoś nie ma oporu przed łyknięciem takiego jajka, polecasz? Wiadomo, że trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej, więc może lepiej ugotować?

                                  • ~dragon
                                    18 styczeń 2017

                                    Jajka na surowo owszem ale tylko z pewnego źródła!!!!

                                    • ~Gwesiu24
                                      19 styczeń 2017

                                      dragon, sklepowe jajka z tesco. Wydaje się być dobrym źródłem.

                                      • Maksym Riznyk
                                        24 styczeń 2017

                                        Chodziło chyba o jajka domowe.

                                      • ~Szyman
                                        14 grudzień 2016

                                        Ja tam jem i to i to
                                        /Masa ;p

                                        • Maksym Riznyk
                                          15 grudzień 2016

                                          hehe na masie to wiadomo :D

                                          • ~freitek
                                            5 maj 2017

                                            na masie to się je jakby nie było jutra :D

                                          • ~Dragon
                                            18 styczeń 2017

                                            Przecież można łączyć oba produkty. Jemy jedno jajko i mniejszą porcję płatków, zamiast 2-3 jaj lub talerza owsianki.....Albo jest na zmianę. Nie widzę żadnego problemu w tym.

                                            • ~biojj
                                              2 luty 2017

                                              Lizosom jest organellą komórkową :P

                                              • ~checkbette
                                                5 maj 2017

                                                no właśnie to samo zauważyłam :P

                                              • ~Nick
                                                7 maj 2017

                                                Jaki z tego morał? Jedz jajka i płatki na śniadanie.

                                                • ~moro
                                                  26 czerwiec 2017

                                                  Dlatego omlet z platkami owsianymi i dodatkami to najlepsza rzecz pod sloncem!

                                                  • Maksym Riznyk
                                                    27 czerwiec 2017

                                                    Zwłaszcza dodatki w postaci masła orzechowego :D

                                                  • ~gruby2806
                                                    31 lipiec 2017

                                                    Ja rozstrzygne probem! Do owsianych dodać jajko rodzynki i platki migdałów i wolimy omlet!!! I wtedy nie trzeba się zstanowiąc co wybrać.

                                                    • Maksym Riznyk
                                                      18 sierpień 2017

                                                      Proste :D
                                                      Omlet wjeżdża n araz :D masło orzechowe do tego