Gorczyca znana jest przede wszystkim jako podstawowy składnik do produkcji kremu gorczycowego, który popularnie określa się mianem musztardy. Jednak oprócz zastosowania w kuchni, gorczyca może być również pomocą dla naszego zdrowia jako znakomity środek na problemy reumatyczne oraz zaburzenia pokarmowe. Z poniższego tekstu dowiecie się nieco więcej na temat samej gorczycy oraz jej właściwości.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest gorczyca?

2. Gorczyca – właściwości i zastosowanie

3. W jaki sposób stosować gorczycę?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Czym jest gorczyca?

Gorczyca to dość powszechna roślina należąca do wielkiej rodziny kapustowatych. Początkowo występowała głównie na terenach Afryki Północnej, Azji Zachodniej, Europy Południowej oraz Pakistanu. Z czasem zaczęła się rozprzestrzeniać poza rejony swojego pochodzenia, w tym także do Polski. Roślina ta znana jest przede wszystkim jako jeden z głównych składników do wyrobu musztardy oraz pieprzu ziołowego, a także stanowi jeden z podstawowych dodatków do mięsnych marynat oraz sosów.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Gorczyca – właściwości i zastosowanie

Gorczyca jest rośliną leczniczą. Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany gorczycy. Biała gorczyca charakteryzuje się obecnością w swojej skórce specyficznego śluzu, którego zawartość wynosi od 15 do maksymalnie 20%. Po spożyciu rośliny, wspomniany śluz wytwarza specjalną warstwę ochronną dla naszego żołądka, co go skutecznie chroni przed rozwojem wszelkiego rodzaju stanów zapalnych.


Co więcej, stanowi również bardzo dobry sposób na złagodzenie dolegliwości bólowych. Wyciąg uzyskany na drodze moczonych w wodzie ziaren gorczycy stanowi idealną metodę na rozmaite stany nadkwasoty bądź objawy choroby wrzodowej. Nasiona mogą być także wykorzystywane w walce z zaparciami, niestrawnością oraz zaburzeniami apetytu.


Gorczyca ma również właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Dlatego niejednokrotnie jest polecana w przypadku bólów reumatycznych oraz problemów mięśniowych. Tutaj warto wspomnieć, że najczęściej wykorzystywane są nasiona czarnej odmiany gorczycy. Ziarna tej rośliny posiadają specjalny olejek gorczycowy, który jest szczególnie polecany osobom z poważnymi chorobami narządu ruchu jak łuszczycowe i reuma-toidalne zapalenie stawów czy nerwobóle. Gorczyca jest również polecana w terapii chorób oddechowych. Za przykład mogą posłużyć stany zapalne zatok czy odoskrzelowe zapalenie płuc. Należy jednak pamiętać, by nasiona uprzednio podgrzać, aby mogły w pełni wykorzystać swój leczniczy potencjał.


Gorczyca nie jest jednak wskazana dla wszystkich osób. Ze względu na uzyskiwanie efektu silnego przekrwienia oraz intensywnego pieczenia, długotrwałe stosowanie nasion gorczycy może doprowadzić do poważnych skutków. Przede wszystkim może spowodować podrażnienie obszaru,

w którym zastosowano nasiona rośliny, co z czasem może też doprowadzić do martwicy tkanek. Z kolei zbyt duże dawki stosowane w terapii przewodu pokarmowego mogą powodować krwotok wewnętrzny bądź pojawienie się krwiomoczu. Co więcej, nasiona gorczycy mogą znacząco obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego diabetycy powinni wcześniej skonsultować swoje działania z lekarzem.


3. W jaki sposób stosować gorczycę?

Sposób wykorzystywania gorczycy w poprawie własnego zdrowia jest bezwarunkowo związany z samym problemem, jaki nam doskwiera.

W przypadku problemów oddechowych i chorób reumatycznych najlepiej zastosować specjalne okłady z nasion gorczycy. W tym celu ziarna należy umieścić na kawałku grubszego materiału, który będzie zapobiegał ich wypadaniu. Całość należy podgrzać, a następnie umieścić na miejscu objętym procesem chorobowym. Początkowo terapia winna wynosić dwie sesje po 10 minut każda, by z czasem wydłużyć ją do 30 minut w przeciągu 7 do 10 dni.


Z kolei dolegliwości pokarmowe najlepiej leczyć za pomocą odwaru z nasion gorczycy. W tym celu należy użyć 1 łyżkę stołową ziaren rośliny

na 1 szklankę letniej wody, którą należy następnie ogrzewać przez około

10 minut. Tak przygotowany napój należy spożywać wraz z zawartością (czyli nasionami) w ilości ¼ szklanki po każdym posiłku. Dzięki temu naparowi niestraszne są nam wszelkiego rodzaju wzdęcia, zaparcia czy problemy z trawieniem.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!