Kto jeszcze pamięta stare dobre czasy, kiedy ludzie każdego dnia ciężko fizycznie pracowali, nie spędzali każdej wolnej minuty wciśnięci w fotel, a na stołach nie królowały cukry i ociekające tłuszczem potrawy? W zasadzie to nie było nawet foteli i stołów, ponieważ byliśmy zajęci bieganiem

z włóczniami i walką o przeżycie.


Chociaż były to czasy niebezpieczne, to jedno jest pewne – w epoce paleolitu było znacznie mniej cukrzyków, osób otyłych i ofiar zawałów serca. Dlaczego jabłko spadło tak daleko od jabłoni? Na pewno różnica

w aktywności fizycznej ma tutaj znaczenie, ale nasza dieta też uległa znacznej zmianie. Czy przyjmując nawyki żywieniowe naszych paleolitycznych przodków, możemy doprowadzić do poprawy zdrowia

i sylwetki?

 

SPIS TREŚCI:

1. Założenia diety paleo

2. Skuteczność udowodniona badaniami

3. Największe plusy

4. Minusy diety paleo

Zobacz więcej! -23 kg -10 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg

 


1. Założenia diety paleo

Nazwa diety wywodzi się od epoki paleolitu, która trwała sumarycznie około 2 miliony lat i została zakończona blisko 10 tysięcy lat temu, kiedy wraz

z rewolucją agrarną rozpoczęła się epoka neolitu. Naturalnie nie posiadamy dokładnych zapisków na temat tego, jak wyglądała dieta w tamtych czasach, ale na podstawie obserwacji obecnych plemion zbieracko-łowieckich i odkryć archeologicznych możemy się tego mocno domyślać.

 

 

Dieta paleo nie jest klasyczną dietą gwarantującą lepszą sylwetkę

w 10 tygodni. Nie posiada specjalnie wyszczególnionych faz, czasu trwania

i skomplikowanych protokołów. Styl życia paleo polega po prostu na podejmowaniu właściwych wyborów żywieniowych, nie wymaga nawet liczenia kalorii.

 

Produkty dozwoloneProdukty zabronione
Mięso (najlepiej żywione trawą)Produkty zbożowe
Ryby i owoce morzaRośliny strączkowe (groch, fasola, soja, ciecierzyca itp.)
Świeże owoce i warzywaNabiał
JajaPrzetworzone cukry
Orzechy i nasionaZiemniaki
Zdrowe tłuszcze (oliwki, awokado, kokos)Sól
 Przetworzone tłuszcze roślinne


W praktyce idąc do sklepu, musimy poczuć się jak człowiek z paleolitu, który przemierza dżunglę w poszukiwaniu jedzenia. W tej dżungli z pewnością nie znajdzie pakowanych batonów ani butelki słodzonego napoju. Nie znajdzie w niej też świeżego bochenka chleba czy butelki mleka. Jego źródłem pożywienia będą zapewne upolowane mięso i zebrane owoce oraz orzechy.


2. Skuteczność udowodniona badaniami

Dieta paleo stała się tak popularna, dlatego że wpadła w oko naukowcom, którzy w licznych już publikacjach sprawdzili jej efektywność i porównali do innych diet.

 

Jako przykład może posłużyć badanie z 2016 roku, którego główną autorką była dr Julia Otten. Uczestnicy tego eksperymentu trzymali się założeń diety paleo, to znaczy w ich diecie dominowały produkty takie jak chude mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Równocześnie kompletnie unikali produktów zbożowych, nabiału, roślin strączkowych, przetworzonych tłuszczów, przetworzonych cukrów oraz soli. Autorzy badania nakazali jednej grupie wykonywać specjalny program treningowy 3 razy w tygodniu.

 

Chociaż badanie trwało tylko 12 tygodni, to dieta paleo połączona

z aktywnością fizyczną pozwoliła uczestnikom na zrzucenie średnio 7,1 kg na wadze i utratę 8 centymetrów w pasie. Zaobserwowano także poprawę wielu markerów zdrowia, między innymi spadek hemoglobiny glikowanej (HbA1C) oraz spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.

 

Można by wręcz pomyśleć, że uczestnicy byli na diecie głodówkowej, ale prawda jest kompletnie odwrotna. Dostali oni przyzwolenie na spożywanie tyle jedzenia, ile chcieli – tak długo, jak trzymali się założeń diety paleo!

 



Paleo + ćwiczenia

Poziom początkowyZmiana
Waga (kg)97.3-7.1
Tkanka tłuszczowa (%)37.7-4.1
Masa mięśniowa (kg)61.0-1.2
Obwód pasa (cm)108-8
HbA1c (%)7.3-1.1
Glukoza na czczo (mmol/l)8.9-2.0
Insulina na czczo (mIU/l)16-4
Ciśnienie skurczowe132-11
Ciśnienie rozkurczowe82-10


3. Największe plusy

 

– Kompletna eliminacja produktów przetworzonych;

 

– wysokie nasycenie i supresja głodu – wynika to najprawdopodobniej

z połączenia wysokiej zawartości produktów mięsnych, owoców i warzyw, dzięki czemu dieta jest bogata w białko i błonnik;

 

– zdrowie układu krążenia i błon komórkowych – wynika to z dużego spożycia zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym w szczególności kwasów omega-3 z tłustych ryb;

 

– brak wymogu liczenia kalorii i makroskładników;

 

– redukcja tkanki tłuszczowej i jednoczesne zachowanie tkanki mięśniowej.


4. Minusy diety paleo

Minusy tego systemu żywieniowego nie są związane z wartościami odżywczymi, ale ideologią całego ruchu. W rzeczywistości nie możemy być pewni tego, jak wyglądała dieta naszych przodków. Istnieją dowody na to, że w okresie paleolitu w niektórych regionach świata spożywano nawet 100 gramów błonnika dziennie.

 

Odgórne zasady eliminacji roślin strączkowych i ziemniaków wydają się nieuzasadnione. Nie ma realnych dowodów na to, żeby te produkty źle wpływały na nasze zdrowie i sylwetkę.