To, jak żyjemy i z czego składa się nasze codzienne menu, przekłada się bezpośrednio na kondycję naszego organizmu i nasze samopoczucie. Zależy od tego zarówno nasz stan fizyczny, jak i psychiczny.


Nasze zdrowie zależy od dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych znajdujących się w różnych produktach spożywczych. Odgrywające istotną rolę w naszym życiu produkty możemy podzielić na pięć grup, z których każda jest źródłem innych składników pokarmowych.


Najczęściej na naszym talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału, także warzywa i owoce powinny bardzo często występować na naszym talerzu. Rzadziej co nie oznacza, że są mniej ważne, w menu powinny znaleźć się produkty mięsne. To, jak powinien przedstawiać się codzienny jadłospis zdrowej osoby, najlepiej obrazuje piramida zdrowego żywienia, która przedstawia się następująco!

 

SPIS TREŚCI:

1. Produkty zbożowe

2. Warzywa i owoce

3. Mleko i przetwory mleczne

4. Mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe = produkty białkowe

5. Tłuszcze

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Produkty zbożowe

Znajdują się na jej spodzie co oznacza, że są to produkty które powinny znaleźć się na talerzu 5 razy dziennie. Powinny one stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.


Dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Ważne by spożywać produkty zbożowe z pełnego przemiału, bo to właśnie one są bogate w składniki odżywcze.


Mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia przemiału, wówczas mąka

i pieczywo są bielsze, a kasza drobniejsza.

 


2. Warzywa i owoce

Znajdują się w piramidzie żywienia tuż nad produktami zbożowymi, co oznacza, że powinny znajdować się w codziennej diecie bardzo często, ponieważ są źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz

β-karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego.


Zawierają znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom, wpływając korzystnie na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.


3. Mleko i przetwory mleczne

To kolejny poziom piramidy zdrowego żywienia. Produkty te powinny znaleźć się w menu dwa razy dziennie. Stanowią one źródło wapnia i ale także wysokiej wartości biologicznej białka. Dostarczają także witamin z grupy B, witaminy A i D oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk.


Mleko i przetwory mleczne zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego lepiej wybierać takie z obniżoną zawartością tłuszczu, ale nie do minimum, by uniknąć braku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.


4. Mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe = produkty białkowe

Znajdują się tuż pod szczytem piramidy. Mięso to źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, szczególnie B1, B12, PP oraz łatwoprzyswajalnego żelaza. Zaleca się aby wybierać chude gatunki mięs. Wskazane jest również by zastępować je roślinami strączkowymi i rybami.


Ryby powinno się jadać 2–3 razy tygodniowo w ilości około 150 g/porcję. Rośliny strączkowe, ryby oraz jaja są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Ryby są bogatszym źródłem składników mineralnych w porównaniu do mięsa. Są dobrym źródłem jodu oraz fluoru.


Ryby morskie są bardziej zalecane ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jaja są źródłem takich pierwiastków jak cynk, fosfor, żelazo. Żółtko jaja kurzego jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc A, D, E, K.


Witaminy rozpuszczalne w wodzie znajdujące się w jajach to głównie witaminy z grupy B, a wśród nich kwas foliowy, cholina oraz niacyna.


Na szczególną uwagę zasługuje obecność w jajach witaminy B12. Ostatnie

z wysokobiałkowych produktów w tej grupie – rośliny strączkowe. Są one źródłem węglowodanów złożonych. Zawierają także witaminy z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor i wapń.


5. Tłuszcze

Znajdują się na szczycie piramidy, ale ich udział w diecie jest bardzo ważny. Bardzo ważna jest również ich jakość. Najlepiej, by w codziennej diecie uczestniczyły tłuszcze, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, Znajdują się one w produktach pochodzenia roślinnego, a więc w olejach, oliwie.


Tłuszcze te występują także w rybach. Ważne by unikać tłuszczów zwierzęcych i zwracać uwagę nie tylko na tłuszcz dodany, ale także na ten

w formie „niewidocznej”, zawarty w produktach i potrawach.


Przestrzegając zasad zdrowego odżywiania i stosując się do zaleceń Piramidy Zdrowego Odżywiania, możemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie na całe życie.