Popularność orzecha kokosowego w ostatnim czasie uległa znaczącemu wzrostowi. Ciągle zachwalany olej stał się prawdziwą alternatywą i stałym punktem większości diet. Swego czasu wspominaliśmy też o nowej modzie promującej wodę kokosową jako środek tonizujący i nawadniający. Przyszła więc pora, by przyjrzeć się kolejnemu produktowi na rynku zdrowej żywności. W niniejszym artykule poruszymy temat cukru kokosowego.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest cukier kokosowy?

2. Właściwości

3. Zastosowanie

Zobacz więcej! -23 kg -10 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg



1. Czym jest cukier kokosowy?

Cukier kokosowy to coraz bardziej popularna alternatywa dla popularnej białej odmiany tego artykułu spożywczego. Podstawowym surowcem w jego produkcji jest biały, słodki sok, który otrzymujemy bezpośrednio z kwiato-stanów palmy kokosowej. Po zgromadzeniu odpowiedniej ilości płynu rozpoczyna się proces odparowywania, którego produktem jest jasnobrązowy syrop. To właśnie on po zastygnięciu ulega przekształceniu to postaci bloków, kostek bądź kryształków. Sam cukier, który niejednokrotnie określa się mianem cukru palmowego, swoim wyglądem i smakiem jest zbliżony do odmiany trzcinowej. Delikatnie karmelowy smak jest dodatkowo wzbogacony kokosowym aromatem, podkreślającym deserowy charakter cukru. Głównymi importerami cukru kokosowego są przede wszystkim Filipiny oraz Indonezja.


2. Właściwości

Rosnąca popularność cukru kokosowego jest argumentowana faktem, że produkt ten można potraktować jako zdrowy zamiennik dla białego cukru stołowego. Czy rzeczywiście cukier pozyskiwany z palmy kokosowej jest dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami? Prawda leży gdzieś pośrodku. W prawie 80%, cukier kokosowy składa się z sacharozy. Pozostałą część stanowią fruktoza z glu-kozą, których zawartość jest uzależniona między innymi od wieku drzewa, jego warunków rozwojowych czy metody uzyskiwania soku.


Analizując kalorykę obu odmian cukru, można śmiało przypuścić, że mamy do czynienia z bardzo podobnymi produktami. Cukier stołowy odznacza się obecnością 405 kcal/100 g, podczas gdy egzotyczny cukier kokosowy ma aż 381 kcal/100 g. Kolejnym podobieństwem jest także indeks glikemiczny. Wartość współczynnika IG dla palmowego cukrowca wynosi 54, podczas gdy wynik jego konkurenta to 68.


Kolejnym dowodem na bardzo znaczące podobieństwo cukru kokosowego do białego jest skład obu. Patrząc na profil mikroskładników palmowego cukrowca, można z pewnością stwierdzić, że zawartość składników mineralnych jest wyższa niż w większości substancji słodzących. Niemniej jednak dawki te nie są na tyle wysokie, by dawki suplementacyjne różniły się od pozostałych słodzików. To stanowi bardzo dobry przykład tego, że cukier kokosowy to po prostu bardziej naturalna i korzystniejsza opcja dla naszego układu trawiennego. Natomiast pod kątem swoich właściwości jest prawie identyczny jak domowy biały cukier.


3. Zastosowanie

Jeżeli zdecydujemy się na zakup cukru kokosowego, warto wiedzieć, gdzie najlepiej można go wykorzystać. W pierwszej kolejności należy wspomnieć o zastosowaniu go jako dodatek do kaw, deserów, słodkich sosów, naleśników czy omletów. Bardzo często jest wykorzystywany w kuchni tajskiej jako baza do tworzenia słodko-kwaśnych dań. Ze względu na duże podobieństwo do białego cukru należy stosować porównywalne porcje cukru kokosowego. Oprócz zastosowania w gastronomii cukier kokosowy może służyć jako odświeżacz powietrza i środek zapachowy. Popularność tego produktu w Polsce jest duża, a cena zwykle zaczyna się od 30 zł/kg.