Każdy produkt spożywczy może przynieść zarówno korzyści, jak i szkody.

W niniejszym artykule poruszymy temat mleka, które stanowi pierwsze nasze pożywienie. Praktycznie wyrośliśmy na nim i dopiero później zaczęliśmy spożywać inne pokarmy. Jednak nie należy zapominać, że istnieją zarówno plusy, jak i minusy spożywania mleka, które pokazują, że to nie zawsze i nie dla wszystkich dobry produkt spożywczy.


SPIS TREŚCI:

1. Unikalny skład mleka

2. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w mleku

3. Zalety mleka

4. Wady mleka

5. Co jeszcze warto wiedzieć o mleku?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Unikalny skład mleka

Aby zrozumieć, czy warto pić mleko, czy może lepiej nie, należy przede wszystkim zapoznać się z jego składem:

– tłuszcz mleczny – 3,5%;

– białka – 3,2%;

– cukier mleczny – 4,7%;

– woda – 87,4%;

– minerały – 0,8%.


W taki sposób na 100 g produktu otrzymujemy:

– białka – 2,8 g;

– węglowodany – 4,7%;

– tłuszcze 3,2 g.


Patrząc na skład, nie ma żadnych przeciwwskazań do picia mleka.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w mleku

Nie należy całkowicie wykluczać mleka z diety, ponieważ znajduje się w nim wszystko, czego potrzebuje kulturysta:

– białko – mleko zawiera spory procent serwatki i kazeiny, a one z kolei są bogate w proteiny, które są niezbędne dla wzrostu mięśni. Jeżeli będziemy spożywać jedną szklankę mleka dziennie, to zwiększymy dzienne spożycie białka o 10 g;


– kalorie – mleko charakteryzuje się dużą podażą kalorii, które są niezbędnie w trakcie intensywnych treningów. Dwie szklanki mleka dają około 180 kalorii;


– wapń – najważniejszy element, wpływający na wytrzymałość i wzrost kości, który oczywiście zawiera się w mleku. Niedobór wapnia prowadzi do zmniejszenia wydajności podczas treningu;


– witaminy – produkty mleczne są bogate w witaminy A i D. Witamina A wpływa na wzrok, a D stanowi hormon steroidowy i poprawia przyswajanie wapnia. Wysokie stężenie tych witamin jest szkodliwe dla organizmu, ale ich zawartość w mleku jest niewielka;


– woda – naukowcy udowodnili, że ciało ludzkie składa się w 70% z wody. Najważniejszym procesem w naszym organizmie jest hydratacja;


– węglowodany – bez ich spożycia nie ma skąd czerpać energii, która jest potrzebna m.in. do treningów siłowych.


3. Zalety mleka

Poniekąd zalety mleka zostały już wymienione powyżej, jednak w tej części artykułu rozszerzymy ten temat.


Główną zaletą mleka, zgodnie z naukowymi badaniami, jest obecność dużej ilości składników odżywczych. Jest w nim wszystko – białka, węglowodany, tłuszcze, minerały, witaminy, enzymy, hormony itd. Lista jest bardzo długa, ponieważ mleko zawiera ponad 100 elementów potrzebnych dla naszego organizmu. Ale najbardziej cenne jest białko, które zawiera potrzebne aminokwasy. Wegetarianie skutecznie i bez większej szkody dla organizmu zastępują mlekiem brak mięsa w diecie.


Białko mleka jest lepiej przyswajalne niż białko pochodzące z mięsa. Mleko zawiera metioninę, która przyczynia się do normalizacji poziomu cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy. Również w zapobieganiu miażdżycy pomaga inny składnik mleka – lecytyna, która jest jednym

z rodzajów fosfolipidów. Jeżeli chodzi o węglowodany to mleko zawiera laktozę, która dość łatwo ulega rozpadowi i wchłanianiu do organizmu.


Mleko zawiera minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, jod, cynk, sód etc. Wapń i fluor, który znajduje się w składzie mleka, jest łatwo przyswajalny dla organizmu. Brak wapnia w organizmie prowadzi do łamliwości kości, zaburzeń układu nerwowo-mięśniowego, pogarsza krzepnięcie krwi

i powoduje problemy z naczyniami krwionośnymi. Codziennie należy spożywać ok. 500 ml mleka lub inne produkty mleczne w mniejszych ilościach, ponieważ zawierają więcej wapnia.


Witaminy, które zawiera w dużych ilościach mleko, to wspomniane już witaminy A i D, ale również te z grupy B. Główna witamina zawarta w mleku i potrzebna dla naszego zdrowia to B2 – ryboflawina. Wystarczy wypić 200 ml mleka, aby do organizmu dostarczyć 1/5 potrzebnej dziennej porcji ryboflawiny.


4. Wady mleka

Niestety mleko ma również wady związane z jego spożywaniem. Jedną

z nich jest brak potrzebnych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo w mleku jest dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są zbytnio korzystne dla organizmu. W związku

z tym często można spotkać mleko i produkty mleczne z niską zawartością tłuszczu.


Drugą, dość istotną wadą jest to, że laktoza nie jest przyswajana przez wszystkich jednakowo. Dzieje się tak z tego powodu, że nie wszyscy mają wystarczającą ilość enzymów w organizmie lub enzym nie jest zbyt aktywny, przez co organizm nie może trawić mleka. W przypadku nietolerancji laktozy może dojść do takich skutków ubocznych, jak biegunka, nudności, wymioty, wzdęcia itd. Niestety powoduje to konieczność całkowitego wyeliminowania mleka z pożywienia.


5. Co jeszcze warto wiedzieć o mleku?

Oprócz powyższego, warto wiedzieć, że:

– mleko to gainer – spożywanie ok. 2 l pomoże podczas budowy masy mięśniowej. Należy tylko pamiętać, że zaleca się spożywać odtłuszczone mleko. Dodatkowo dobrze łączy się z niektórymi odżywkami sportowymi;


– oprócz mleka warto również urozmaicać dietę w inne produkty mleczne takie jak jogurty, kefiry, maślanki itp.;


– spożywanie mleka zwiększa również zapasy glikogenu.


Czy warto spożywać mleko? Najlepszą odpowiedzią na to będą następujące fakty historyczne. Bernard Macfadden, wydając magazyn o kulturystyce w 1923 roku, nazwał mleko „eliksirem siły”. Pod koniec lat 60. Reg Park, dziesięciokrotny „Mr Universe”, zaskoczył świat kulturystyki, oświadczając, że już kilka lat spożywa nie więcej niż 4 posiłki dziennie. Ale podstawą jego diety jest koktajl oparty na mleku z miodem, który wypija minimum 6 raz dziennie. Dieta kulturysty została pokazana z innej perspektywy.


Amerykański ciężarowiec Bruce Randall, postanowił ustanowić nowy rekord, podnosząc masę swojego ciała do maksimum. W rezultacie, pijąc minimum 3 litry mleka dziennie, zwiększył swoją wagę do 180 kg. A potem, dalej utrzymując mleczną dietę, stracił na wadze do 101 kg i zdobył tytuł „Mr Universe” w 1959 roku.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(8)
    • ~Nicco
      17 luty 2016

      Dzięki za artykuł. Wkradł się błąd: jedna szklanka mleka to ok.10g białka, a nie, jak jest napisane 30g. Ja tam piję mleko (oczywiście to prawdziwe, prosto od krowy, a nie ten syf mlekopodobny w kartonie) w ilościach 300-400 ml dziennie, głównie jako dodatek do porannej owsianki. Dobre jakościowo kefiry (ale nie podróby z Krasnegostawu (!) dobrze sprawdzają się obok bananów/soku ze świeżo wyciśniętych owoców do posiłku potreningowego.

      • Maksym Riznyk
        18 luty 2016

        Dziękujemy za uwagę, błąd został poprawiony :)

      • ~ciekawy
        17 luty 2016

        jedno pytanie mleko od krowy czy z marketu z półroczną datą do spożycia?

        • Maksym Riznyk
          18 luty 2016

          Jeżeli jest "sprawdzona" krowa i gospodarz to czemu nie pić :)
          Ja od małego byłem na takim mleku i własnym miodzie...PYCHA !

        • ~blund
          18 luty 2016

          Ciekawe z kąd te wszystkie wiadomości? Chyba od mleczarza ;) I nikt najwyraźniej nie chce się pod tym podpisać.. Nie mam większych pretensji bo substancja jest wyjątkowo kontrowersyjna i dzieli świat na dwa obozy - Pij mleko będziesz wielki vs. Pijesz mleko jesteś głupi ;) I nawet nie chodzi do końca o pasteryzację tylko o zdolności człowieka do przyswajania kazeiny no i o laktozę która nawet bez nietolerancji jest przez wielu uważana za śmieciowy cukier. Ale nie wyobrażam sobie late z żadnego innego mleka niż krowiego ;P

          • ~Nicco
            19 luty 2016

            Ty lepiej w ogóle nie pij kawy latte, bo podobno połączenie kawy z mlekiem to najgorsze, co ludzie wymyślili, aby poprawić smak kawy! A propos mleka prawdziwego (nie mylić z "prawdziwym" z Biedry, to rzeczywiście jest problem o takowe. Ważne jest, żeby w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym krowa pasła się na pastwisku, bądź otrzymywała świeżo skoszoną trawę/drobnomotylkowe z łąki, a w sezonie zimowym była karmiona także sianem. Krowy w większych farmach karmione są prawie wyłącznie sianokiszonkami (głównie z młodej kukurydzy), nie widzą one ani światła, ani nie znają zapachu siana. Polecam mleko od baby z krakowskiego Starego Kleparza.

          • ~Samsung
            8 marzec 2016

            Mam nietolerancje laktozy i pije dziennie 200ml mleka bez laktozy i jest ok. Kasza jaglana mleko banan pycha:) owsianka cos nie bardzo szla klopoty z brzuchem po 40g nawet

            • Maksym Riznyk
              9 marzec 2016

              A np jak jesz chleb wszystko dobrze z brzuchem ? Bo może problem z owsianka masz przez nie tolerancje glutenu ? albo przez blonnik.