Cukinia, na południu Polski potocznie zwana kabaczkiem, jest warzywem o niskiej wartości energetycznej. Stanowi jednak bardzo cenne źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, dzięki którym wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. W Polsce z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, głównie ze względu na swój delikatny smak, dostępność oraz właściwości lecznicze.

 

SPIS TREŚCI:
1. Kilka słów o cukinii
2. Cukinia – wartości odżywcze
3. Właściwości lecznicze cukinii
4. Cukinia – zastosowanie
5. Cukinia – ciekawostki
6. Przepis na chłodnik z cukinii

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 

 

1. Kilka słów o cukinii
Cukinia, potocznie zwana kabaczkiem, jest odmianą dyni zwyczajnej. Pierwotnie pochodzi z Meksyku oraz Ameryki Południowej, natomiast do Polski została sprowadzona z Włoch. Można wyróżnić wiele odmian cukinii, które różnią się od siebie kształtem, wyglądem oraz smakiem. W zależności od odmiany owoc cukinii może mieć ciemnozielony lub żółty kolor. Osiąga długość około 40 cm, najlepiej jednak zrywać ją wcześniej, kiedy ma około 20 cm, ponieważ właśnie wtedy jej smak jest najdelikatniejszy.


Cukinia jest uprawiana coraz częściej także w polskich ogrodach. Warto zasadzić ją w żyznej, próchniczej glebie i zapewnić jej dostęp do wody. Warto wspomnieć, że jest również odporna na szkodniki oraz choroby, z tego względu spryskiwanie jej chemicznymi substancjami nie jest wymagane.

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Cukinia – wartości odżywcze
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym oraz łagodnym w smaku. 100 g surowej cukinii dostarcza około 16 kcal; 1,2 g białka; 0,1 g tłuszczów; 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika. Kabaczek jest również bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, których zawartość w 100 g prezentuje się następująco:
– wapń – 16 mg;
– żelazo – 0,4 mg;
– magnez – 18 mg;
– fosfor – 38 mg;
– potas – 261 mg;
– sód – 8 mg;
– cynk – 0,3 mg.


Na szczególną uwagę zasługują również witaminy zawarte w cukinii, między innymi:
– witamina C – 18 mg;
– witamina B1 – 0,05 mg;
– witamina B2 – 0,09 mg;
– witamina B3 – 0,45 mg;
– witamina B6 – 0,16 mg;
– kwas foliowy – 24 µg;
– witamina E – 0,12 mg;
– witamina K – 4,3 µg;
– witamina A – 200 IU.


Bardzo dużą zaletą cukinii jest również fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

 

3. Właściwości lecznicze cukinii
Cukinia dzięki dużej zawartości witamin oraz związków mineralnych posiada wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi:
– ma działanie alkalizujące, przez co zapobiega zakwaszeniu organizmu;
– wpływa pozytywnie na procesy trawienia;
– pomaga w prawidłowej pracy układu nerwowego;
– ma działanie moczopędne, przez co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu;
– wzmacnia krzepliwość krwi;
– dzięki zawartości luteiny wspomaga wzrok oraz zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej;
– dzięki dużej zawartości potasu zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie;
– pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową;
– wspomaga pracę mózgu;
– wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co pomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu;
– pomaga w rozwoju oraz regeneracji tkanek;
– wspomaga przyswajanie żelaza;
– wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza walkę z infekcjami;
– pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji zębów oraz dziąseł;
– zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, przede wszystkim żołądka, trzustki, jelita grubego oraz jamy ustnej;
– pomaga w leczeniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy;
– wspomaga leczenie zgagi oraz nadkwaśności;
– może redukować objawy oraz następstwa stresu;
– wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów oraz paznokci;
– ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, spożywanie cukinii jest również polecane kobietom w ciąży.

 

4. Cukinia – zastosowanie
Cukinia cieszy się bardzo dużą popularnością głównie w Europie. Należy do warzyw niskokalorycznych o dużej wartości odżywczej. Główną zaletą kabaczka jest jego smak, dlatego zastosowanie tego warzywa w kuchni jest bardzo szerokie. Cukinię można podawać zarówno w formie surowej, jak i smażonej, pieczonej, duszonej oraz gotowanej. Przyrządza się z niej między innymi zupy, drugie dania, surówki, sałatki, koktajle, desery oraz marynaty.

 

Do spożycia nadają się również kwiaty cukinii cenione ze względu na swoje walory smakowe, jednak są one znacznie trudniej dostępne niż sam owoc.
Ze względu na swoją niską wartość odżywczą cukinia cieszy się również dużą popularnością wśród osób będących na dietach odchudzających. Stanowi świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek – można przyrządzić z niej dietetyczne brownie, zdrowe frytki czy odchudzone leczo.

 

Ze względu na swój niski indeks glikemiczny cukinia jest polecana również osobom zmagającym się z cukrzycą. Kabaczek może być spożywany również przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, warto jednak w tym wypadku przyrządzać ją w sposób lekkostrawny, unikając smażenia.

 

5. Cukinia – ciekawostki
Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych i przydatnych faktów związanych z cukinią.
– Cukinię powinno się przechowywać w temperaturze 6–10°C, przez maksymalnie 2 tygodnie;


– Słowo cukinia, pochodzi od włoskiego słowa zucchina, co oznacza „mała dynia”;


– Cukinia i kabaczek są dokładnie tym samym warzywem, różnią się jedynie stadium rozwoju;


– Młodych cukinii nie należy obierać ze skórki, warto pozbyć się jej ze starszych owoców, ponieważ jest wtedy sucha i zdrewniała;


– Korzeń kabaczka może osiągać długość nawet dwóch metrów;


– W innych krajach Europy bardzo popularne jest spożywanie kwiatów cukinii. Można je nadziewać, smażyć, piec, a w każdej wersji smakują równie dobrze. Niestety ich dostępność w Polsce nie jest łatwa, a jeśli nawet na nie trafimy, ich cena zazwyczaj jest wysoka;


– Do spożycia nadają się również świeże pestki cukinii, które podobnie jak pestki dyni zawierają substancje o działaniu przeciwnowotworowym;


– Jedną z największych zalet cukinii jest to, że nie kumuluje ona metali ciężkich.

 

6. Przepis na chłodnik z cukinii
Chłodnik z cukinii to świetny pomysł na szybki obiad w ciepłe, letnie dni. Tak przygotowana zupa jest lekkostrawna oraz stanowi skarbnicę witamin i mikroelementów, dzięki czemu wykazuje szereg zdrowotnych właściwości.


Składniki:
– 1 cukinia,
– 1 ogórek szklarniowy,
– 2 ząbki czosnku,
– 300 ml jogurtu naturalnego,
– 300 ml jogurtu greckiego,
– 1 pęczek szczypiorku,
– 1 pęczek koperku,
– 2 łyżki oliwy,
– sól,
– pieprz.


Sposób przygotowania:
Cukinię, ogórka, szczypiorek i koperek myjemy pod bieżącą wodą. Cukinię i ogórka kroimy w drobną kostkę, natomiast szczypiorek i koperek drobno szatkujemy. W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy cukinię, ogórka i całość dusimy przez około 5 minut. Do wystudzonych warzyw dodajemy jogurt, zieleninę i doprawiamy do smaku. Przechowujemy w lodówce przez około godzinę, a następnie podajemy.

 


Bibliografia
Woźniak T., Szef kuchni to Ty: chłodnik z ogórka i cukinii, menshealth.pl (12.10.2017).
Cukinia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki, odzywianie.info.pl (12.10.2017).
Majewska M., Cukinia – wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii, poradnikzdrowie.pl (12.10.2017).
National Nutrient Database for Standard Reference, ndb.nal.usda.gov (12.10.2017).
Podbielkowski Z., Słownik roślin użytkowych, Warszawa 1989, s. 81.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!