Dieta paleo wprowadziła niemałe zamieszanie w kwestii żywienia. Większość osób podążających za tym nowym trendem żywieniowym, wybiera mięso czerwone, przerośnięte tłuszczem i najlepiej w wersji krwistej. Czy faktycznie wołowina jest zdrowsza niż kurczak?

 

SPIS TREŚCI:

1. Czerwone czy białe mięso?
2. Skład mięsa
3. Czerwone mięso rakotwórcze?
4. Kto powinien unikać czerwonego mięsa?

Zobacz więcej! -23 kg -10 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg

 

 

1. Czerwone czy białe mięso?

Mięso dzielimy na białe i czerwone, jednak nie kolor odgrywa najistotniejszą kwestię w tym podziale. Mięso białe to mięso chude, z niską zawartością tłuszczu, pochodzące z kurczaka, indyka, królika czy cielęciny. Natomiast mięso czerwone, czyli głównie wołowina, wieprzowina i dziczyzna zawiera więcej tłuszczu. Podział ten zaczął odgrywać dużą rolę, kiedy w latach 50. XX w. powstała hipoteza cholesterolowo-tłuszczowa. Powiązała ona wzrost stężenia cholesterolu we krwi i wynikających z tego chorób serca oraz naczyń tętniczych, ze zwiększonym spożyciem tłuszczy nasyconych zawartych w mięsie i produktach odzwierzęcych. Do dziś powstają liczne kontrowersje wokół tej teorii, a wiele badań ją potwierdza, jak i wyklucza.


2. Skład mięs
Pierś z kurczaka jest najczęściej rekomendowanym przez dietetyków i le-karzy mięsem ze względu na niską zawartość tłuszczu i kalorii – 100 g zawiera 0,3 grama tłuszczu nasyconego, 104 kcal i 21,5 g pełnowartościowego białka. Wśród ważnych witamin i mikroelementów, których dobrym źródłem może być mięso, znajdziemy (wartości przybliżone) 0,4 mg żelaza, 30 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 17 mcg selenu, 13 mg witaminy B3, pozostałych z grupy B poniżej 1 mg, a witaminy B12 – 0,4 mikrograma. Zastąpienie kurczakiem czerwonego mięsa i odpowiednie przyrządzenie mięsa, np. duszone lub pieczone, pomaga ograniczyć spożycie kalorii i tłuszczy, dzięki czemu skutecznie redukować tkankę tłuszczową.

 

Stosunkowo kalorycznie, podobnie do kurczaka, wypada polędwica wołowa – dostarcza 117 kcal na 100 g, ale 3,5 g tłuszczy nasyconych – 10 razy więcej niż pierś z kurczaka i 20 g białka. Znajdujące się w niej mikroelementy i witaminy to żelazo – 3 mg, magnez – 26 mg, cynk – 3 mg, selen – 9 mcg, witamina B12 – 1,4 mikrograma, witaminy B3 – 5,5 mg, pozostałych z grupy B poniżej 1 mg. Zdecydowanie jest lepszym źródłem żelaza i cynku oraz witaminy B12.

 

Zawartość cholesterolu w piersi z kur-czaka i polędwicy wołowej jest podobna. Jednak większość czerwonego mięsa jest dużo bardziej kaloryczna i obfita w tłuszcze oraz cholesterol. W czasie obróbki termicznej mięsa, zarówno tłuszcze jak i cholesterol, ulegają utlenieniu i stają się źródłem szkodliwych wolnych rodników tlenowych. O ile nie jemy tylko tatara, jest to kolejny aspekt, który przemawia za ograniczeniem tłustych mięs w diecie.


3. Czerwone mięso rakotwórcze?
Raport Światowej Organizacji Zdrowia zaklasyfikował przetworzone czerwone mięso do listy czynników zwiększających prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Występuje zwiększony wzrost zachorowania na raka jelita grubego, a także trzustki i prostaty u osób, które spożywają więcej produktów z czerwonego mięso.

 

Głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za to są zawarte w przetworzonych produktach konserwanty, tłuszcze trans, duża zawartość soli i mniejsze spożycie błonnika przez osoby wybierające te produkty. Żadna zbilansowana, zdrowa dieta nie rekomenduje takich produktów. Czerwone mięso, także to nieprzetworzone, również znalazło się na tej liście, jednak

z mniejszym prawdopodobieństwem, nie potwierdzonym jeszcze na badaniach u ludzi.


4. Kto powinien unikać czerwonego mięsa?
Szczególnie osoby ze zwiększonym stężeniem cholesterolu, u których występuje większe zagrożenie chorób serca oraz obarczone dodatkowymi czynnikami, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów, jak palenie papierosów, brak ruchu, dieta oparta o przetworzoną żywność, z małą zawartością błonnika i antyoksydantów zawartych w warzywach i owocach.

 

Osoby zdrowe, o wysokiej aktywności fizycznej, u których wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, cynk i witaminę B12 mogą urozmaicić dietę o czerwone mięso, by dostarczyć tych składników. Dieta wysokotłuszczowa nie sprawdziła się jako dieta zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych, co potwierdzają coroczne porównania diet, w których dieta paleo plasuje się pod koniec listy. Jednak dobry wniosek jaki można z niej wyciągnąć, to spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej i dobrej jakości.