Czym w ogóle jest błonnik i po co nam on w diecie? Jest wielocukrem, czyli należy do rodziny węglowodanów. Składa się między innymi z celulozy

i pektyny. Nie jest trawiony przez organizm, a co za tym idzie, nie może być wykorzystany w celach energetycznych. Mimo to, odgrywa niezmiernie ważną rolę i musi być stałą częścią naszej diety.


SPIS TREŚCI:
1. Błonnik – rodzaje i funkcje
2. Źródła błonnika
3. Odchudzanie i woda
4. Suplementacja błonnika

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Błonnik – rodzaje i funkcje
Błonnik możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje: rozpuszczalny

i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny pęcznieje pod wpływem wody i jest pożywką dla bakterii jelitowych. Do tego rodzaju włókien pokarmowych zaliczamy gumy, śluzy, pektyny i niektóre hemicelulozy. Powoduje on rozluźnienie masy kałowej, jest skuteczny w leczeniu biegunki, ponieważ tworzy żele o dużej lepkości, zwiększa gęstość treści pokarmowej i zwalnia czas pasażu jelitowego. Ważna jest jego zdolność do wychwytywania jonów metali ciężkich oraz toksyn bakteryjnych. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu czystości organizmu, jak i utrzymaniu poziomu cholesterolu na odpowiednim poziomie. Przyśpiesza wydalanie cholesterolu oraz zmniejsza wchłanianie trójglicerydów.


Istnieje też błonnik nierozpuszczalny, do którego zaliczamy celulozy, ligniny oraz niektóre hemicelulozy. Ten rodzaj błonnika daje nam uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu niweluje ryzyko zaparć. Zwiększa także ukrwienie jelit i wydzielanie soków żołądkowych. Jednym z waż-niejszych działań przypisywanych błonnikowi nierozpuszczalnemu jest działanie przeciwnowotworowe, które jest możliwe dzięki zwiększeniu objętości stolca i skracaniu czasu pasażu masy kałowej, co zmniejsza kontakt ewentualnych związków karcinogennych z błoną śluzową jelita grubego.

2. Źródła błonnika
Najlepszymi źródłami błonnika są produkty pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane, kasze, chleb razowy i mąki razowe. Sporo włókien pokarmowych posiadają też oczywiście warzywa. Najwięcej błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie znajduje się w suchych nasionach roślin strączkowych i właśnie w owsiance. Nierozpuszczalnego natomiast najwięcej znajdziemy w otrębach z pszenicy, kukurydzy i jęczmienia, ale także w orzechach i nasionach.

3. Odchudzanie i woda
Każdy z nas ma w sobie zanieczyszczenia, które utrudniają wchłanianie,

a przez to odchudzanie. Nasze zapotrzebowanie na błonnik to od 25 do 42 gramów dziennie. Ciężko jest dostarczyć aż tyle tego składnika tylko z je-dzenia. Błonnik jest bezwzględnie ważny, ponieważ tłuszcz jest toksyną, którą trzeba usunąć z organizmu. Błonnik bardzo lubi wodę i nie pijąc jej, nie należy zwiększać jego podaży, ponieważ może to spowodować zaparcia.


Wielu ludzi ma ten podstawowy problem, że nie pije wystarczających ilości wody. Aby schudnąć, trzeba nauczyć się pić. Należy to robić stopniowo. Nie powinno się od razu zaczynać pić 3 litrów, kiedy piło się tylko litr. Przeciętny człowiek zjada około 10 gramów błonnika dziennie. Spowodowane jest to spożywaniem produktów wysoko przetworzonych, pozbawionych wartości odżywczych. Wiele osób ponosi też porażkę w odchudzaniu przez nieuwzględnianie ilości błonnika w pożywieniu.

4. Suplementacja błonnika
Przy suplementacji błonnika należy pamiętać o tym, że po pierwsze, błonnik błonnikowi nierówny, oraz że nie powinny go stosować osoby ze skłonnością do stanów zapalnych i z innymi chorobami przewodu pokarmowego. Błonnik świetnie komponuje się z ziołami, takimi jak pietruszka i hibiskus, które regenerują kosmki jelitowe. Przy suplementacji błonnika bezwzględnie należy pamiętać o wodzie oraz o tym, że zwiększa się jego podaż stopniowo.