O istotnej roli witaminy C w ludzkim organizmie można by napisać co najmniej jedną książkę. Praktycznie od małego jesteśmy uczeni, że spożywanie kwaśnych owoców i niektórych warzyw wzmacnia naszą odporność przed licznymi chorobami. W tym tekście przedstawimy jedno z mniej popularnych źródeł kwasu askorbinowego, którym jest niewielki owoc nazywany acerolą.


SPIS TREŚCI:
1. Czym jest acerola?
2. Działanie i właściwości
3. Acerola dla dzieci?

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Czym jest acerola?
Acerola jest wieloletnim i zielonym krzewem, który równie często występuje pod nazwą wiśni z Barbados. Roślina ta występuje w głównej mierze na terenach Ameryki Środkowej, dokładniej rzecz biorąc w obszarach Wysp Kanaryjskich, a z kolei stamtąd trafia do europejskiej diety. Acerola początkowo była wykorzystywana do leczenia szeregu różnych przypadłości wieku dziecięcego, jak i osób dorosłych. Niemniej jednak z biegiem czasu owoce tej rośliny znalazły zastosowanie przede wszystkim jako naturalny suplement diety i świetna alternatywa dla syntetycznych odżywek.


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Działanie i właściwości
Skoro acerola jest tak popularnym i skutecznym owocem, rodzi się pytanie: co tak naprawdę decyduje o niezwykłych właściwościach tej rośliny? Fundamentalnym i zarazem największym atutem wiśni z Barbados jest potężna dawka kwasu askorbinowego, związku znanego jako witamina C. Zawartość wspomnianej witaminy wynosi nawet 2,5 g w klasycznej porcji 100 g owoców malpigii granatolistnej. Można więc w prosty sposób wyliczyć, iż spożycie raptem czterech owoców aceroli pozwala na pokrycie dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Co więcej, ilość występującego w wiśni z Barbados kwasu askorbinowego jest uznawana za największą, jednorazową dawkę tej substancji. Acerola z powodzeniem może stanowić dobry wymiennik dla czarnej odmiany porzeczki, natki pietruszki czy pomarańczy, które są uznawane za główne źródła tego odżywczego składnika.


Jeżeli chodzi o samą witaminę C, to jest to jeden z podstawowych związków dla ludzkiej fizjologii. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych, bierze udział w szeregu istotnych procesów. Kwas askorbinowy jest wykorzystywany w produkcji kolagenu wzmacniającego nasze stawy i skórę, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a także skutecznie zwiększa odporność przed szkodliwym działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Związek ten jest szczególnie polecany po długotrwałym okresie choroby, wówczas gdy organizm potrzebuje czasu na stopniowe zregenerowanie się po zaburzeniu prawidłowego stanu. Niemniej jednak należy mieć na uwadze, że nadmierna suplementacja witaminą C może nieść za sobą negatywne skutki. Efektem hiperwitaminozy jest chociażby zaburzenie pracy nerek, a także upośledzenie pracy układu moczowego.


W praktyce acerola jest wykorzystywana w różnorakiej formie. Oprócz typowego suszu oraz tabletek do ssania lub połykania zawierających sproszkowaną acerolę, największym powodzeniem odznaczają się soki oraz ekstrakty z malpigii granatolistnej, które można stosować zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Acerola niejednokrotnie stanowi składnik preparatów kosmetycznych jak kremy czy regenerujące maseczki.


To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości aceroli. Wiśnia z Barbados charakteryzuje się obecnością dużej liczby innych i równie prozdrowotnych składników. Acerola stanowi siedlisko niezwykle silnych przeciwutleniaczy. Mowa przede wszystkim o karotenoidach, które w przypadku granatolistnej malpigii występują w aż 17 różnych odmianach. Oprócz skutecznie działających antocyjanów, oczyszczających flawonów czy detoksykujących glikozydów, największy odsetek stanowi beta-karoten, czyli prowitamina A. Związek ten jest szczególnie polecany jako środek niwelujący problemy z narządem wzroku (mowa głównie o zwyrodnieniu plamki żółtej), ale dodatkowo też pełni funkcję protekcyjną dla układu sercowo-naczyniowego, jak i jest świetnym sposobem na naturalny wzrost odporności i wytrzymałości układu immunologicznego.


3. Acerola dla dzieci?
Jak powszechnie wiadomo, nasze małe pociechy wymagają największej troski i najlepszych rozwiązań w przypadku ich zdrowia. Dlatego też acerola, podobnie jak i inne źródła witaminy C, stanowi świetne rozwiązanie dla najmłodszych. Układ pokarmowy dziecka może źle reagować na syntetyczne suplementy lub sproszkowane formy kwasu askorbinowego. W tym celu dobrym rozwiązaniem okazuje się wykorzystanie soku lub owoców aceroli, które z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do deserów czy po prostu zamiennik dla niezdrowych słodyczy.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!