Powszechnie znany jest wpływ, jaki produkty roślinne mają na nasze zdrowie. Dzięki dużemu udziałowi błonnika i antyoksydantów, pozwalają na zwalczanie nowotworów, poprawę pracy układu krążenia i wyostrzenie wrażliwości na insulinę. W zasadzie są kluczowym elementem zdrowej diety, ale niektóre z nich szczególnie zasługują na wyróżnienie. Do tej listy możemy zaliczyć nasiona szałwii hiszpańskiej, nazywane też powszechnie nasionami chia.


Nasiona chia kiedyś były spożywane przez azteckich wojowników, by przygotować ich do bitwy. Obecnie, dzięki ich składowi, mogą być dobrym narzędziem w walce o lepsze zdrowie. Poniżej znajduje się lista 5 powodów, dla których nasiona chia powinny na stale znaleźć się w twoim jadłospisie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Zdrowe tłuszcze
2. Białko
3. Wysoka zawartość błonnika
4. Potężne antyoksydanty
5. Działanie antynowotworowe

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!

 


1. Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze przeważnie kojarzone są z produktami smażonymi na głębokim oleju, od których aż lepią się ręce, a w żyłach powstają zatory. Jednak duże ilości tłuszczy znajdziemy także w wielu nasionach roślin, co jednak najlepsze, te tłuszcze nie mają nic wspólnego z tymi znajdującymi się

w hamburgerze!

 

W nasionach chia znajdziemy głównie kwasy tłuszczowe wielonienasycone, z przewagą kwasów tłuszczowych omega 3 nad kwasami omega-6. Jest to duża zaleta tego produktu, ponieważ w naszej diecie znajduje się przeważnie duża przewaga kwasów omega-6 nad omega-3, co sprzyja powstawaniu stanów zapalnych i rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Kwasy omega 3 znajdujące się w tych nasionach to kwas alfa liponowy, który może nie jest tak silny jak kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, znajdujące się w tłustych rybach, ale wciąż posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe.

 

Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe

2. Białko
Produkty roślinne czasami zawierają trochę białka, jednak przeważnie jest go za mało, żeby uzupełnić zapotrzebowanie osoby aktywnej. Nasiona chia są produktem, który przeczy tej zasadzie. W jednej łyżce znajdziemy prawie 2 gramy białka, które jest oczywiście obfite we wszystkie 9 aminokwasów niezbędnych, dlatego świetnie nadaje się dla każdego, kto chce poprawić wygląd sylwetki.

 

Dodatek nasion chia do posiłku będzie świetnym sposobem na podniesienie całkowitej zawartości białka i poprawę smaku potrawy.

 

3. Wysoka zawartość błonnika
Jedną z największych zalet spożycia nasion chia jest ich wysoka zawartość błonnika. Jedna łyżka zawiera go prawie 4 gramy, natomiast w 100 gramach nasion chia znajdziemy równo 40 gram błonnika! Bardzo pomocne dla każdego, kto ma problemy z dostarczeniem odpowiednich ilości tego składnika w diecie.

 

Nasiona chia zawierają około pięciokrotnie więcej nierozpuszczalnego niż rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu posiadają relatywnie silne właściwości absorbowania wody. Jednocześnie taka kompozycja błonnika

w nasionach chia sprawia, że przechodząc przez układ pokarmowy, może usuwać toksyny osadzone na ścianach jelita.

 

Oprócz właściwości detoksykacyjnych, spożycie nasion chia i błonnika

w nich zawartych może być użytecznym narzędziem w walce z nadwagą

i insulinoodpornością. Wynika to ze spowolnienia pasażu składników odżywczych z żołądka do jelita cienkiego. Jedzenie pozostając na dłużej

w przewodzie pokarmowym, zapewnia ciągłą stymulację jego receptorom, mającym wpływ na nasycenie poposiłkowe.

 

Przedstawił to w 2010 roku zespół naukowców z Kanady, którzy podawali uczestnikom swojego badania porcję węglowodanów w postaci chleba

i dodatek nasion chia w ilości 0, 7, 15 lub 24 gramów w zależności od grupy. Wraz ze wzrostem dawki nasion chia, proporcjonalnie rosło nasycenie, a spadkowi ulegał poziomu cukru we krwi, sugerując spowolnione wchłanianie.

 

 

4. Potężne antyoksydanty
Nasiona chia są także obfite w silne antyoksydanty pomagające nam zwalczać choroby i negatywne efekty stresu. Są one w stanie przemierzać organizm i unieszkodliwiać wyniszczające wolne rodniki. Dzięki temu przeciwdziałają peroksydacji błon komórkowych, prowadząc do ograniczenia ryzyka powstania nowotworu.

 

Za właściwości antyoksydacyjne nasion chia odpowiadają głównie związki fenolowe, jakie w nich znajdziemy, w szczególności kwas kawowy oraz kwas galusowy. Niektóre publikacje sugerują, że nasiona chia mogą posiadać właściwości antyoksydacyjne porównywalne z troloksem – pochodną witaminy E, uważanej za wyjątkowo silny składnik.

 

5. Działanie antynowotworowe
Zostało potwierdzone, że nasiona chia mają antyproliferacyjny wpływ na komórki nowotworowe z różnych tkanek. Badania skupiły się w szczególności na redukcji zagrożenia raka piersi, szyjki macicy oraz skóry.

Tłuszcze zawarte w nasionach chia korzystnie oddziałują na produkcję prozapalnych eikozanoidów w komórkach rakowych. Wstępne badania na szczurach pokazują też, że grupy karmione szałwią hiszpańską posiadają mniejszą masę guzów, wskazując na ich mniejszy rozrost.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!
Komentarze(6)
    • ~Nikon Ilja Protofijowicz - road to aesthetics
      16 czerwiec 2016

      Słyszałem, że dzienne spożycie chia nie powinno przekraczać 15g. Nie wiem, czy ma to jakieś uzasadnienie naukowe? Dzięki za artykuł.

      • ~Nikon Ilja Protofijowicz - road to aesthetics
        28 czerwiec 2016

        Czy te nasiona należy mielić przed spożyciem?

        • Maciej Jędrejko
          29 czerwiec 2016

          Można spożywać całe jak i mielone. Ta druga opcja powoduje intensywniejszy wzrost ALA i EPA we krwi.

        • ~Zina
          4 luty 2017

          Po co chia? Podobne wlasciwosci ma siemie lniane. Znacznie tansze,krajowe,zdrowe :-)

          • Maksym Riznyk
            6 luty 2017

            Ostatnio właśnie wchodzę na insta a cała tablica zawalona budyniami z chia hahah

          • ~Maria Limstrand
            13 dni temu

            Badziewie