W świadomości Polaków coraz częściej zapala się zielone światło dla warzyw – nasze obiady nie ograniczają się już do surówki z masą majonezu bądź tuczącego dressingu. Z ochotą włączamy kolejne odmiany po to by uatrakcyjnić naszą dietę. W tym artykule przedstawiam zestawienie nieco mniej znanych, ale równie prozdrowotnych roślin których spożycie jest bardzo dla nas korzystne. Sprawdźcie, które z nich warto poznać!


SPIS TREŚCI:

1. Bakłażan

2. Brukiew

3. Bób

4. Groch zwyczajny

5. Jarmuż

6. Kabaczek

7. Kalarepa

8. Patison

9. Pasternak

10. Rabarbar

11. Rukiew

12. Rzepa

13. Salep

14. Skorzonera

15. Szczaw

Za rok będziesz żałował, że nie zacząłeś dzisiaj!
Zobacz metamorfozy naszych użytkowników:

Zobacz więcej!



1. Bakłażan

Bakłażan znany jest również pod nazwą gruszki miłości, oberżyny bądź psianki podłużnej. To warzywo należące do rodziny psiankowatych, które cechuje przede wszystkim niska kaloryczność. Porcja 100 g tego warzywa dostarcza niewiele ponad 20 kcal. Miąższ miłosnej gruszki zawiera znaczną ilość magnezu, potasu i wapnia. Co więcej stanowi bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Jego ilość jest prawie dwukrotnie większa niż w popularnych brzoskwiniach czy jabłkach. Oprócz tego oberżyna posiada witaminy A, B i C. Psianka podłużna wykazuje również silne właściwości antynowotworowe ze względu na znaczną ilość antyutleniaczy. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na antyangiogenetyczny charakter nasuniny – substancji występującej w skórce bakłażana.


Gruszka miłości jest stosowana przede wszystkim w celu poprawy przemiany materii naszego ustroju, zwiększeniu ochrony przeciw chorobom krążenia oraz zmniejszeniu szansy na rozwiniecie się choroby nowotworowej. Dzięki błonnikowi, który jest zawarty w bakłażanach, warzywa te znajdują zastosowanie w kuracji ukierunkowanej na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego oraz obniżenie poziomu cholesterolu. Natomiast detoksykacyjny charakter rośliny może zostać użyty w dietach oczyszczających.


Nie masz czasu? Nasi eksperci ułożą dla Ciebie plan. Kliknij tutaj!
Plany dietetyczne i treningowe
Plany dietetyczne i treningowe


2. Brukiew

Brukiew czy też karpiel jest jedną z odmian kapusty rzepak, która jest jedynie warzywem uprawnym. Ze względu na dużą ilość wody oraz znaczną zawartość witamin B i C, brukiew jest rekomendowana głównie dla osób będących w trakcie odchudzania. Ponadto jest rośliną niskokaloryczną w związku z czym może stanowić bardzo częsty dodatek do naszych posiłków. Jednak nie należy przesadzać! Karpiel ze względu na dużą ilość cyjanków prowadzących do zahamowania transportu jodu w tarczycy może powodować do rozwoju niedoczynności tego gruczołu.


3. Bób

Bób jest gatunkiem bardzo licznej rodziny roślin strączkowych. Dzięki niewielkiej ilości tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, bób może być stosowany przez osoby w trakcie diet odchudzających. Warto jednak dodać, że nie jest niskokaloryczną rośliną. Standardowa porcja 100 g dostarcza prawie 110 kalorii. Duża porcja kwasu foliowego oraz witamin

z grupy B bardzo korzystnie wpływa na regulację pracy układu nerwowego. W przypadku tego pierwszego spożywanie bobu pozwoli na pokrycie ponad 100% dobowego zapotrzebowania. Ponadto zapewnia zdrowy przebieg ciąży i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu.


Z kolei wspomniane związki witamin wraz z żelazem mogą przynieść szczególne korzyści w trakcie niedokrwistości poprzez udział w procesie syntezy nowych erytrocytów. Inną i równie istotną cechą bobu jest wysoka zawartość białka. Porcja 7,6g protein w porcji 100g ugotowanego wyka stanowi dobre rozwiązanie dla wszystkich promujących bezmięsny tryb życia. Znaczna ilość potasu oraz niewielka porcja sodu stanowi skuteczny element w procesie regulacji poziomu cholesterolu we krwi.


4. Groch zwyczajny

Zwyczajna odmiana grochu bardzo często jest określana terminem „zielonego groszku”. Roślina ta pochodzi przede wszystkim z terenów Afryki Północnej, Azji, wschodniej i południowej Europy oraz Kaukazu. Obecnie jest uprawiana praktycznie w większości rejonów świata. Groszek najlepiej spożywać surowy – dzięki temu dostarczymy większą ilość prozdrowotnych soli mineralnych i witamin. W skład tego warzywa wchodzą liczne

i pożyteczne substancje. Mowa tu o beta-karotenie, błonniku, licznych witaminach (B, C i E) oraz masie mikroelementów. W kontekście tych ostatnich warto dodać iż tu głównie o fosfor, potas, wapń i żelazo.


5. Jarmuż

Jarmuż jest jedną z odmian kapusty, która charakteryzuje się długimi

i bardzo pomarszczonymi liśćmi. Występuje głównie jako roślina uprawna, rzadko kiedy można napotkać na dziko rosnących przedstawicieli. Bardzo często jest traktowany jako roślina ozdobna aniżeli jadalna co jest podyktowane różnobarwnym liściom. Ich barwy zazwyczaj dominują

w zieleni oraz jej fioletowych, brązowych i nieco ciemniejszych odcieniach.


Skład jarmuża nie powinien w zasadzie nikogo zdziwić. Pomarszczona odmiana kapusty charakteryzuje się obecnością dużej ilości licznych antyoksydantów. W składzie rośliny można odnaleźć beta-karoten, luteinę czy zeaksantynę, które skutecznie poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku oraz usuwają z organizmu nadmierną ilość toksycznych związków utleniających. Jarmuż jest też warzywem z bogatą zawartością błonnika oraz licznych soli mineralnych. Tutaj głównie mowa o potasie i wapniu. Dzięki temu można go zaliczyć do jednego ze sposobów na ochronę układu krążenia oraz przewodu pokarmowego przed licznymi problemami jak nadmiar cholesterolu, podwyższone ciśnienie czy wrzody.


6. Kabaczek

Kabaczek jest rośliną stanowiącą krzyżówkę dwóch innych, równie popularnych warzyw czyli cukinii i dyni. Największe korzyści dla naszego organizmu dostarczają młode kabaczki, które posiadają miękki miąższ oraz jasną i miękką skórkę. Co decyduje o tym by włączyć go do swojej diety? Przede wszystkim niska wartość kaloryczna – porcja 100 g to zaledwie 15 kcal. Oprócz tego owoce kabaczka nie gromadzą w sobie nadmiernej ilości szkodliwych metali ciężkich. Jednak posiadają inne, równie korzystne dla organizmu właściwości. Mowa tu o obecności beta-karotenu, witamin B i C oraz fosforu, potasu i wapnia. Kabaczek wykazuje również działanie moczopędne.


7. Kalarepa

Kalarepa jest kolejną odmianą kapusty warzywnej, która podobnie jak jarmuż występuje głównie na uprawach. Rzadko kiedy można spotkać się

z kalarepą występującą w sposób dziki. W Polsce jest jedną z najbardziej pospolitych roślin uprawnych, ale jakoś niespecjalnie często ląduje na naszych stołach. Szkoda, bo w praktyce okazuje się, że posiada bardzo wiele cennych składników. Oprócz bogactwa witamin A, B i C oraz masy mikroskładników jak fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, wapń czy żelazo posiada też inne, pożyteczne związki. Przykładem może być kwas pantotenowy, który warunkuje wiele procesów w naszym organizmie. Przyspiesza gojenie ran, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, układu krążenia i nerwowego czy też poprawia pigmentacją skóry oraz stan naszych włosów.


8. Patison

Patisonami nazywamy nieco mniej znaną odmianę dyni zwyczajnej, która na Europejskie tereny została sprowadzona przez hiszpańskich podróżników. To właśnie oni podczas wypraw do Ameryki Północnej zabrali ze sobą dyniokształtne warzywo. Patison okazuje się bardzo uniwersalnym warzywem – w praktyce kulinarnej może być wykorzystywany do faszerowania, przygotowania gulaszu, solo lub jako składnik dań obiadowych i sałatek. Bardzo często zalicza się patisony do grona warzyw ozdobnych.


Jednak to tak naprawdę skład decyduje o tym, że patisony można nazwać zdrowymi warzywami. Ze względu na niską kaloryczność rośliny (17kcal/100g) stanowią dobry produkt w trakcie odchudzania oraz zamiennik dla bardziej tuczących produktów. Co więcej, patisony stanowią swoisty magazyn beta-karotenu, fosforu, magnezu, żelaza oraz niektórych witamin (B1 i B2, a także C).


9. Pasternak

Pasternak jest jedną z roślin zaliczanych do rodziny organizmów selerowatych. Występuje głównie na terenach Europy oraz niektórych obszarach Azji jednak z biegiem czasu jego obecność rozprzestrzeniła się na tereny całego globu. Kiedyś bardzo popularna w naszym kraju roślina stanowiła główny dodatek do przygotowywanych potraw powoli zaczyna wracać na nasze stoły.


W składzie pasternaka możemy odszukać duże pokłady białka, fosforu, potasu, wapnia czy żelaza. Oprócz tego posiada witaminy B i C. Warzywo wykazuje także silne działanie detoksykacyjne i moczopędne dlatego polecane jest szczególnie osobom z problemami nerek, pęcherza bądź chorobą reumatyczną. Jednak ze względu na znaczną kaloryczność nie zaleca się go stosować u osób w trakcie odchudzania.


10. Rabarbar

Nazwa rabarbar odnosi się do odmiany roślin, która obejmuje prawie 60 różnych gatunków. Rzewień charakteryzuje się kwaskowatym i cierpkim smakiem, którego liście posiadają czerwono-różową barwę. Porcja 100 g rabarbaru dostarcza naszemu organizmowi raptem 20 kcal oraz znaczną porcję błonnika dlatego stosowanie tego warzywa przez osoby dbające

o linię będzie szczególnie uzasadnione. Oprócz tego rabarbar posiada

w swoim składzie prozdrowotne składniki jak fosfor, magnez, żelazo, beta-karoten czy witaminę C.


Opisując rzewień należy zwrócić szczególną uwagę na dwa bardzo interesujące elementy występujące w tej roślinie. Pierwszą z nich jest rapontygenina. To bardzo silny związek zaliczany do grona polifenoli, którego zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych została naukowo udowodniona. Co więcej, substancja ta wykazuje charakter antyalergiczny oraz usprawnia pracę układu krążenia. Drugim jest rapontycyna – substancja o silnym działaniu estrogennym co ma szczególnie duże znaczenie dla kobiet w okresie klimakterium jak

i młodszych dziewczyn mających problem z trądzikiem. Rabarbar nie jest jednak polecany mężczyznom z niedoborami testosteronu gdyż warzywo może prowadzić do zwiększenia tego niedostatku.


11. Rukiew

Rukiew to popularna nazwa dla rośliny, którą jest częściej spotykana jako rukola. W systematyce jest zaliczana do roślin z rodziny kapustnych. Przez długi okres kategoryzowaną rukiew jako bliskiego krewnego organizmów określanych rzepichą. Po pewnym czasie okazało się, że większe pokrewieństwo rukoli przypisuje się rodzajowi rzeżucha.


Rukiew jest szczególnie polecana osobom wykazującym objawy awitaminozy – choroby wynikającej z niedoborów podstawowych składników odżywczych na skutek choroby, leczenia bądź innych przyczyn. Ekstrakt

z rukoli określany jest mianem glikonasturcyny. Ponad to rukiew zaliczana jest do grona produktów odmładzających. Dzięki bogatej ilości beta-karotenu oraz witamin C i E, warzywo wykazuje bardzo silny charakter antyoksydacyjny co skutecznie zapobiega rozwojowi wielu jednostek chorobowych oraz pogorszeniu naszego stanu zdrowia.


12. Rzepa

Rzepa jest równie często określana mianem kapusty właściwej typowej, która znana jest przede wszystkim z upraw. Popularność tego warzywa odnosi się do wszystkich terenów o umiarkowanym klimacie. Korzenie rzepy posiadają glikozydy gorczyczne o dużej zawartości siarki. Zawarte natomiast w korzeniach związki oleiste posiadają specyficzny smak i za-pach. Substancje te prowadzą do wyraźnej poprawy ukrwienia skóry oraz stymulacji procesu produkcji niektórych ludzkich wydzielin jak soki trawienne, ślina czy żółć. Z kolei fitoncydy odpowiadają za zabezpieczenie naszego ustroju przed rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów i mikro-organizmów.


Jednak to nie koniec licznych, prozdrowotnych właściwości jakie niesie za sobą spożywanie rzepy. Bulwy tej rośliny zawierają silnie odkażające

i przeciwłojotokowe związki siarkowe jak rafanol i rafanin. Oprócz tego posiada spore ilości fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Duża zawartość witamin B1, B2, C i PP również potwierdza bardzo dobroczynny charakter warzywa dla ludzkiego organizmu.


13. Salep

Nazwa salep pochodzi z języka tureckiego i odnosi się przede wszystkim do popularnego w tej tradycji napoju. Termin ten stanowi również znane określenie dla bulw storczyka męskiego, z którego ów napój jest przyrządzany. Bardzo często spotykany był pod określeniem „chińskiego żeń-szenia” czy też „naturalnego afrodyzjaka”. W praktyce salep jest stosowany głównie na problemy pochodzące ze strony układu pokarmowego – biegunki, nadmiernej suchoty przewodu pokarmowego, problemów z trawieniem czy stanu skrajnego wyniszczenia spowodowanego chorobą. Niejednokrotnie wykorzystywany jest jako środek rozgrzewający

i ułatwiający zasypianie.


14. Skorzonera

Skorzonera to roślina wchodząca w skład rodziny astrowatych, która pochodzi głównie z obszarów południowo-środkowej Europy oraz niektórych terenów Azji. Dzisiaj jest uprawiana jedynie w niektórych krajach. Prawdziwa nazwa skorzonery to wężymord czarny korzeń, choć bardzo często można się spotkać z potocznym określeniem czyli „czarnym korzonkiem”. Termin ten pochodzi od jadalnej części tego warzywa czyli właśnie korzenia pokrytą czarną skórką, która po obraniu odkrywa nam biały miąższ.


Smak wężymorda jest bardzo podobny do popularnych szparagów. Skorzonera prócz występujących w roślinie soli mineralnych i witamin zawiera także kwas nikotynowy. Związek ten w syntezie oraz rozkładzie liczny substancji jak aminokwasy, kwasy tłuszczowe czy węglowodany. Ponad to rozszerza naczynia krwionośne oraz hamuje toksyczne działanie niektórych związków chemicznych i środków farmaceutycznych.


15. Szczaw

Szczaw jest przedstawicielem rodziny rdestowatych. Określenie to obejmuje ponad 200 gatunków roślin, które występują praktycznie na wszystkich terenach naszego globu o umiarkowanym klimacie. Warto pamiętać, że ta różnorodność gatunkowa może powodować problemy w różnicowaniu jadalnych odmian z tymi, które są potocznie traktowane jako chwasty.


Szczaw jest jednym z głównych źródeł beta-karotenu. Już pojedyncza porcja 100 g tej rośliny pozwoli na pokrycie blisko 80% dobowego zapotrzebowania. Związek ten jest bardzo dobrym antyoksydantem, który nie tylko oczyszcza nasz organizm ale i opóźnia proces postępującego starzenia. Oprócz tego w składzie szczawiu występuje rutyna, która skutecznie poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Dodatkowo wspomaga procesy przeciwutleniania. Warto też wspomnieć, że nadmierne spożywanie szczawiu może być niekorzystne dla naszego organizmu. Powodem jest obecność kwasu szczawiowego, którego nadwyżka może prowadzić do pogorszenia wchłaniania wapnia i powstawaniu nierozpuszczalnych kryształków szczawianu.

REKLAMA
Rewolucja w spalaniu tłuszczu! Zobacz najskuteczniejsze spalacze
9,4
Trizer
137
Zobacz więcej Dieta GRATIS!
TRIZER To przede wszystkim zestaw! Producent zapewnia 30 dniową dietę oraz pełną opiekę dietetyków do każdego zakupionego Trizera!